Πόρτα στην Πολιτική

Προσφυγικό: Το σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών

Spread the love
  • 5
    Shares

Μπροστά σε μια νέα μεταναστευτική/προσφυγική κρίση βρίσκεται η Ελλάδα, δεδομένου ότι τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες αιτούντες άσυλο από την Τουρκία, ενώ τους δύο τελευταίους μήνες και οι αφίξεις από την πλευρά του Εβρου έχουν αυξηθεί.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών με τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι 10.000 εκ των οποίων μέχρι το τέλος του χρόνου, σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Οι υπόλοιπες σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε δεύτερο χρόνο, στις αρχές του νέου έτους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και στρατόπεδα τα οποία αναζητούνται ή έχουν ήδη εντοπιστεί, με την τοποθέτηση αρχικά μεγάλων σκηνών ώστε να στεγαστούν περίπου 10.000 άτομα. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα στη θέση του συντονιστή για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος τον Μάιο του 2016 είχε πρωτοστατήσει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη και τη διάλυση του άτυπου καταυλισμού που είχε στηθεί τότε στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Στις αρχές του μήνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ξενοδοχείων ώστε να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις φιλοξενίας. Το κόστος είχε οριστεί στα 12 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Πριν από 15 ημέρες όμως όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έλαβαν ειδοποίηση ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την αίτησή τους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οπως γρήγορα έγινε αντιληπτό, οι διαδικασίες μέσω του Δημοσίου χρειάζονταν μήνες για να ολοκληρωθούν, ενώ ο ΔΟΜ όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες για τη σύναψη συμβάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες δύο ξενοδοχείων στη Βόρειο Ελλάδα, τα οποία είχε νοικιάσει το υπουργείο Μετανάστευσης πέρυσι, δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί. Επίσης στους διαγωνισμούς του ΔΟΜ δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένσταση από ενδιαφερόμενο οπότε και να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η διαδικασία.

Ο ΔΟΜ άλλωστε είχε «τρέξει» και το προηγούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, το οποίο είχε ξεκινήσει πέρυσι το φθινόπωρο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγαση όσων τότε μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, περίπου 6.000 άτομα, καθώς και τότε είχαν δημιουργηθεί συνθήκες ασφυξίας στα νησιά από τις αφίξεις του καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε επιλεγεί ως λύση ανάγκης καθώς, όπως είχαν επισημάνει οι Βρυξέλλες, το κόστος του ήταν υψηλό. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως, υπολογιζόταν στα 40 ευρώ το άτομο ανά ημέρα.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνουν πάντως την «Κ» ότι αυτή τη φορά το κόστος μίσθωσης προβλέπεται να μειωθεί κατά πολύ, δεδομένου ότι ισχύει η τιμή που είχε προαναγγελθεί, δηλαδή 12 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Μάλιστα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό, οπότε μπορεί το τελικό κόστος να διαμορφωθεί και χαμηλότερα. Η μίσθωση των «νέων» ξενοδοχείων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, από τις αρχές Νοεμβρίου και θα έχει διάρκεια έξι μηνών με δυνατότητα ανανέωσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Νέες αφίξεις

Την ίδια στιγμή ήδη στην Ελλάδα περίπου 25.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στεγάζονται σε διαμερίσματα μέσω προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ λειτουργούν σε πολλές περιοχές 27 καταυλισμοί όπου υπολογίζεται ότι διαμένουν άλλοι 25.000 αιτούντες άσυλο.

Η αποσυμφόρηση των νησιών όμως, ακόμα και αν δημιουργηθούν θέσεις στην ενδοχώρα, τελικά δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Μόλις ένας «σεβαστός» αριθμός ανθρώπων μεταφέρεται στην ενδοχώρα, μέσα σε λίγες ημέρες οι «κενές» θέσεις αναπληρώνονται από νέες αφίξεις.

Οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα το 2019 (15 Σεπτεμβρίου) ανήλθαν σε 46.100, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το 2018, ενώ οι αφίξεις μόνο διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 54%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου 2019 έφθασαν 36.141 άτομα. Μάλιστα οι αφίξεις παρουσιάζουν συνέχεια αυξητική τάση δεδομένου μάλιστα ότι και η καλοκαιρία συνεχίζεται. Μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν φθάσει πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αφιχθέντων είναι πλέον σε σταθερή βάση Αφγανοί, ενώ οι Σύροι βρίσκονται στη δεύτερη θέση των αφίξεων όσον αφορά τη χώρα προέλευσης.

Ενδεικτικά την προηγούμενη εβδομάδα από 14-20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 2.214 άτομα, ενώ την ίδια εβδομάδα πέρυσι είχαν φθάσει 1.191 άτομα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Τάνια Γεωργιοπούλου


Το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί το πιο καυτό θέμα που καλείται να διαχειριστεί, σχεδόν καθημερινά, η κυβέρνηση, προχωρώντας διαρκώς σε νέες τακτικές κινήσεις ώστε να αντεπεξέλθει στην πίεση που δέχεται εκτός και εντός συνόρων.

Τα αγκάθια σε κάθε περίπτωση παραμένουν. Οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα αντιδρούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά, η κατάσταση στα κέντρα των νησιών παραμένει αφόρητη και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν αρχίσει την γκρίνια, μεταφέροντας τα παράπονα των ψηφοφόρων τους.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να εκτιμηθεί η πορεία των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και να επανακαθοριστεί η στρατηγική, όπου κριθεί απαραίτητο.

Οι ροές προς τα ελληνικά νησιά είναι μειωμένες την τελευταία εβδομάδα, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό, καθώς ουδείς γνωρίζει αν οφείλεται σε μια αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Άγκυρας ή στις καιρικές συνθήκες που, αυτό το διάστημα, δεν ήταν ευνοϊκές για τους διακινητές.

Μεταναστευτικό: 30.000 άτομα παραμένουν στα νησιά

Αυτή τη στιγμή στη Μόρια και τις υπόλοιπες δομές στα νησιά φιλοξενούνται 30 χιλιάδες άτομα και παραμένει ο στόχος για μετακίνηση 20 χιλιάδων στην ενδοχώρα, έως το τέλος του έτους. Την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκαν περίπου 1.500 άτομα, όμως, με το κλίμα που επικρατεί, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση και την προσεχή.

Κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και δωμάτια, στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες και παιδιά, ενώ θα δραστηριοποιήσουν περισσότερο τους βουλευτές. Θα επικοινωνούν την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα θα μεταφέρουν τις αντιδράσεις και το κλίμα που υπάρχει. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και με δημάρχους, ειδικά αυτούς που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία.

Αποτελέσματα στους επόμενους μήνες βλέπει η κυβέρνηση

Δεν αποκλείεται να υπάρξει επανασχεδιασμός για ορισμένες περιοχές, με νέα κριτήρια, όπως αν φιλοξενούνται εκεί πρόσφυγες ή φιλοξενήθηκαν πρόσφατα.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες και σταδιακά θα υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα. Στο Αιγαίο οι περιπολίες του λιμενικού έχουν αυξηθεί, λειτουργώντας αποτρεπτικά, αλλά, από αρμόδιους παράγοντες, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει ενίσχυση σε σκάφη και μεγαλύτερη συνδρομή του ΝΑΤΟ. Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει με επιτυχία, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι στο τέλος Νοεμβρίου οι αριθμοί θα έχουν αυξηθεί αισθητά. «Χρειάζονται χαμηλοί τόνοι, υπομονή και ευελιξία όπου είναι απαραίτητο, ώστε να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί». εκτιμά στέλεχος της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ως ορόσημο από την πλευρά του Μαξίμου, έχει τεθεί η άνοιξη. Κυβερνητική πηγή τονίζει ότι, «δεν θα μείνουμε απαθείς αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μετά τον Απρίλη», προϊδεάζοντας για την στρατηγική που σχεδιάζεται. Αν μέχρι τότε οι αφίξεις στα νησιά δεν έχουν μειωθεί αισθητά είναι ανοιχτό να λάβει νέα μέτρα για την αποτροπή τους και να πιέσει πολύ περισσότερο τις Βρυξέλλες για μέτρα κατά της Τουρκίας και αλληλεγγύη στη διαχείριση του ζητήματος.

Πηγή: iefimerida.gr-Γιάννης Κεντέλης

  • 5
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Απάντηση κου Μανδρακού (Προέδρου Δ.Σ.Ρόδου) σε κο Καμπουράκη: “Δημιουργείτε λαθεμένες εντυπώσεις. Έχετε ό,τι μας ζητήσατε”
Καταγέλαστοι και αξιοδάκρυτοι, του Χρήστου Χωμενίδη
Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα αποδήμων με έμφαση στη νεολαία

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.