Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Κτηνιατρική/Φιλοζωΐα

Ο σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το ΓΕΣ και η άσκηση “ΠΕΡΙΤΑΣ 2018” – Εντυπωσιακό video με τους εκπαιδευμένους σκύλους του Στρατού Ξηράς

Spread the love
  • 58
    Shares

Ο Περίτας ήταν το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας. Το όνομα Περίτας φαίνεται να προέρχεται από την μακεδονική  λέξη για τον Ιανουάριο.Έχει ακουστεί ότι  το όνομα το έδωσε ο Αλέξανδρος από την λέξη περιττός = εξαιρετικός. Αλλά στα αρχαία κείμενα του Πλουτάρχου αναγράφεται με ένα ταφ. (Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος  61).

Λένε ότι ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων.

Ο Περίτας ήταν αυτός που δάγκωσε έναν ελέφαντα στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας  εναντίον του Δαρείου Γ’ όταν ο Αλέξανδρος είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κάποια στιγμή στην μάχη. Εκεί ήταν που μάλλoν  σκοτώθηκε και αυτό.

Θεωρείται ένα από τα δέκα σκυλιά που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία.

Η ράτσα είναι δύσκολο να εξακριβωθεί και παραμένει άγνωστη, πιθανότατα  ήταν Μολοσσός Ηπείρου. Άλλοι θα πουν ότι  ήταν λαγωνικό αλλά και μπουλντόγκ όπως έχει αναφερθεί επίσης.

Τιμώντας την αρχαιοελληνική ιστορία και τον Στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, το ΓΕΣ διεξήγαγε άσκηση με το ονομασία «ΠΕΡΙΤΑΣ-2018» με Στρατιωτικούς Σκύλους, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο Πεδίο Ασκήσεων Λιτοχώρου. Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΕΡΙΤΑΣ-2018» ολοκληρώθηκε από προσωπικό της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ).

Η άσκηση αυτή, διεξάγεται για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και αποτελεί το επιστέγασμα, της σκληρής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης, που διεξάγουν τα στοιχεία Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων και των Συνοδών τους (ΣΕΣ-Σ).

Η ΤΑΜΣ «ΠΕΡΙΤΑΣ-2018», περιελάμβανε, επίδειξη των δυνατοτήτων και της τακτικής χρησιμοποίησης, των στοιχείων ΣΕΣ- Σ, για την αντιμετώπιση απειλών και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής φρούρησης Μονάδων και εγκαταστάσεων Διοικητικής Μέριμνας, τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε περίοδο επιχειρήσεων.

  • 58
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Μετέωρα βήματα*, του Γιώργου Χατζηδιάκου
1544350_10152803217035410_8313908654781010389_n.jpg
Η αλήθεια για το Γήπεδο Μπάσκετ του Δωριέα, του Σέργιου Αϊβάζη
Η γαλέρα είναι εδώ!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.