Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής και η ΕΔΕ που δεν έκανε[video από Φέρρες Έβρου], της Τζίνας Δαβιλά

Υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από τον εαυτό μας;

Το ερώτημα είναι ρητορικό, ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, διαπροσωπικές ή διακρατικές, που οι παράπλευρες(;) απώλειες που προκύπτουν επιβαρύνουν τον αυτοκαταστροφικό πομπό και τη συμπεριφορά του.

Η αυτοκαταστροφική Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους, ο ΥΠΕΘΑ μιλά για ομήρους [το λες και επικοινωνιακό λάθος, αλλά μήπως είναι το μόνο που έχει κάνει;], η Washington Post χαρακτηρίζει τον Ερντογάν δικτάτορα που πρέπει να ξεσκεπαστεί και η πραγματικότητα για την Ελλάδα είναι η εξής: όσα τεχνάσματα κι αν κάνει η Τουρκία, της λείπουν τρία σημαντικά προτερήματα:

Α) Υψηλή Στρατηγική

Β) Ισχυρές Συμμαχίες

Γ) Καλό Παρελθόν

Ο Έβρος έχει ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονη την παρουσία του Αρχηγού του Ελληνικού Στρατού, του Αντιστράτηγου Στεφανή, γεγονός που από μόνο του είναι δείκτης ασφαλείας και υπεροχής. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ανήκει στο όπλο των Τεθωρακισμένων και αποκλείεται να μην λαμβάνει σοβαρά υπ’όψιν τη φιλόδοξη επένδυση της Τουρκίας, τα γεφυροφόρα άρματα, εκ των οποίων τα 36 από το συνολικό αριθμό των 48 γεφυροφόρων που διαθέτει ολόκληρη η Ευρώπη είναι δικά της. Πρόκειται για άρματα που όπως λέει το όνομά τους φέρουν γέφυρα, δηλαδή αναπτύσσουν γέφυρες σε επίπεδα ώστε να διευκολυνθεί η υποτιθέμενη μετάβαση των απέναντι από τον ποταμό Έβρο στην περιοχή της Θράκης. Φανερό είναι ότι ο συγκεκριμένος στρατιωτικός εξοπλισμός αποτελεί  απόδειξη της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Αλλά, θα θυμηθώ τον πατέρα μου που έλεγε «Λαγός τη φτέρη έσιε κακό του κεφαλιού του».

Αν πραγματικά ο Ερντογαν ήταν αποφασισμένος να κάνει επίθεση στην Ελλάδα, θα την είχε ήδη κάνει. Προφανώς, μένει και θα παραμείνει ακόμα στον εκφοβισμό δεδομένου ότι έχει πολλούς  ανοιχτούς λογαριασμούς με τις Η.Π.Α. καθώς δεν έχει γίνει αποδεκτή η επιθυμία του να αποφυλακιστεί ο πρώην συνεργάτης  του και  προσωπικός φίλος του ονόματι  Reza Zarrab, ένας Τουρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού,  που συνελήφθη το 2016 στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία ότι διακίνησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν χρησιμοποιώντας ψεύτικους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, δεν του εκδίδουν και τον Γκιουλέν που θεωρητικά ήταν υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Παραμένει μια αντιπαθητική χώρα για την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. αντιστρόφως ανάλογα με την Ελλάδα, που αποτελεί την ισορροπία της Μεσογείου αφ’ενός κι ένα καλό όχημα συμφερόντων από την άλλη. Η Moody’s υποβάθμισε 14 τουρκικές τράπεζες και κανείς δεν του εγγυάται μερίδιο από τους αγωγούς Φυσικού Αερίου. Στην πραγματικότητα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και όλα λειτουργούν εις βάρος του.

Αυτά για την Τουρκία. Ας δούμε την Ελλάδα.

Αν και δεν μας επιτρέπει η ιστοσελίδα του ΓΕΣ να έχουμε σαφή και γρήγορη ενημέρωση στις κινήσεις των πρώην Αρχηγών του Στρατού Ξηράς, εν τούτοις η μνήμη μου αλλά και η αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο μου επιτρέπουν να συμπεράνω ότι ο Α/ΓΕΣ Στεφανής είναι, αν όχι ο μόνος, ο διαρκώς αεικίνητος Αρχηγός, ο οποίος δεν κάθεται στο γραφείο του δρέποντας δάφνες, αλλά 14 μήνες που υπηρετεί στην ύψιστη θέση του Ελληνικού Στρατού Ξηράς έχει περπατήσει κυριολεκτικά και μεταφορικά την Ελλάδα. Από το Γράμμο και το Καστελόριζο μέχρι τους Λειψούς και τα ομιχλώδη αγγελοπούλεια τοπία του Έβρου. Αυτό γίνεται αντιληπτό αν παρακολουθήσει κάποιος εκτός από τις ενημερώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΣ και τα περιφερειακά κανάλια . Για του λόγου τ’αληθές ακολουθεί σχετικό video το οποίο ελήφθη την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 από την προτελευταία του επίσκεψη στον Έβρο.

Και με μια μόλις ημέρα διαφορά ξαναβρέθηκε στο ακριτικό Διδυμότειχο. Τρίτη και 13 Μαρτίου. Στην υποδοχή των Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας.

Στο δια ταύτα: η εμπιστοσύνη έχει γιγάντια δυναμική και είναι πολυτέλεια όταν εμπνέεται. Ο Ελληνικός Στρατός σήμερα διαθέτει τον αξιώτερο Αρχηγό των τελευταίων δεκαετιών. Για να το μαλακώσω κάπως της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής είναι διεθνής και αξιόπιστη προσωπικότητα, είναι σεβάσμιος στους Αμερικανούς – και ξέρουμε ότι η ΗΠΑ έχουν τον τελευταίο λόγο – είναι ο πλέον διακεκριμένος Έλληνας Αξιωματικός, με έντονο το πατριωτικό συναίσθημα, την ηθική ευθύνη, την ευελιξία, τον υγιή αιφνιδιασμό, την διορατικότητα, τη στρατιωτική διπλωματία. Αποποιήθηκε την ασφάλεια του γραφείου του και βρίσκεται ο ίδιος στην πρώτη γραμμή. Δίνει το ρυθμό. Οι λοιποί ακολουθούν. Ποιος δεν θα ακολουθήσει έναν δραστήριο και μαχητικό Αρχηγό;

Ο Αντιστράτηγος Στεφανής εξελίσσεται χωρίς κομματικούς μηχανισμούς προώθησης, μα με σκληρή δουλειά και προσωπικές θυσίες. Δεν θυμάμαι κανέναν άλλο όμοιο του. Ή μάλλον οφείλω εν προκειμένω να αναγνωρίσω την μεγάλη συμβολή του Επίτιμου Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου για την κατασκευή της αντιαρματικής τάφρου του Έβρου έργο που φιλοδοξούσε να εμποδίσει τον ιμπεριαλισμό της Τουρκίας. Αυτό ήταν εμπνευσμένο έργο Αρχηγού προς όφελος της Πατρίδας. Κι όμως τον Στρατηγό Φράγκο τον «έφαγε» ο επόμενος Α/ΓΕΣ [2011-12] Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Αλλά το φαινόμενο «Ζιαζιάς» είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο θα χρειαστεί αυτόνομο άρθρο.

Ερμηνεύοντας, λοιπόν, κινήσεις:

Ο Α/ΓΕΣ Στεφανής σιωπηρά,  υιοθετώντας την σιωπή ως άποψη και τοποθέτηση, δρα εμψυχωτικά και στρατηγικά προετοιμάζοντας με τον αρτιότερο τρόπο την άμυνα της Ελλάδας, αν αυτή χρειαστεί. Στις λεπτομέρειες κρύβονται ο Θεός και ο διάβολος. Και μια τελευταία επισήμανση που αποδεικνύει το ποιόν του Αξιωματικού: δεν έκανε ΕΔΕ για τους δυο συλληφθέντες στρατιωτικούς από τους Τούρκους στον Έβρο, μια απολύτως λογική αλλά και πολύ αυτοπροστατευτική κίνηση. Κάτι δηλαδή σαν αποποίηση ευθυνών δείχνοντας με το δάχτυλο τον ένοχο.  Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Στεφανής απέρριψε την λύση της ΕΔΕ γιατί δεν τον ενδιαφέρει να προστατεύσει τον εαυτό του. Νοιάζεται για κάτι απείρως πιο σημαντικό: να έχει την Πατρίδα ενωμένη. Αυτή την ικανότητα δεν την διαθέτουν όλοι οι Αρχηγοί, οι Υπουργοί και οι Καθηγητάδες μαζί της Ελλάδας. Την  ικανότητα της Σύμπνοιας και της Ηθικής Ευθύνης.

Αυτό είναι ένας μεγαλειώδης και ιδιαίτερα νουνεχής και λεπτός χειρισμός, που παραχωρεί την διενέργεια της ΕΔΕ σε κείνους που την έχουν ανάγκη. Και τούτη  η στάση του αποδεικνύει το αγέρωχο ποιόν του ανδρός.

Κατά τ’άλλα η Ελλάδα, ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς βρίσκεται στα σωστά χέρια. Κάτι που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Εντός και εκτός συνόρων._

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Τα κακομαθημένα, του Σταύρου Θεοδωράκη
Προσωπικό κάλεσμα του Σταύρου Θεοδωράκη απόψε στις 10μμ
Οι δέκα φράσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και …: “Το ΠΟΤΑΜΙ θα βγει από τον βούρκο”
Η αχίλλειος πτέρνα της διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει το ατύχημα, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.