Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής και η περιβολή του, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Σημείωση: Το κείμενο που θα διαβάσετε είναι καθαρά υποκειμενικό με πολλά αντικειμενικά στοιχεία.

Πριν από χρόνια γνώρισα έναν πρώην Αρχηγό ΓΕΣ και νυν Επίτιμο, τον κο Κωνσταντίνο Ζιαζιά. Ήταν Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ. Άκομψος στη συμπεριφορά, αλαζονικός, προκλητικός για τα δικά μου κριτήρια και με φτωχό βιογραφικό. Ο κος Ζιαζιάς προς μικρή μου έκπληξη το 2011 έγινε Αρχηγός ΓΕΣ. «Καθάρισε» επτά στην ιεραρχία Αξιωματικούς για να γίνει ο πιο ολιγόβιος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού –του ξεχρέωνε πολιτικά γραμμάτια το ΠΑΣΟΚ – και σε διάστημα μόλις εννέα μηνών έπραξε το απόλυτο τίποτα, δεν άφησε το ελάχιστο έργο. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, εννέα μήνες από την ανάληψη καθηκόντων του παραιτήθηκε ως θιγμένος διότι, όπως ισχυρίστηκε, δεν μπορούσε να ανεχθεί πολιτικά ρουσφέτια που του ζητήθηκαν.

Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική: ο κος Ζιαζιάς δεν θα είχε καμία πιθανότητα να παραμείνει Αρχηγός του ΓΕΣ επί Κυβερνήσεως της ΝΔ διότι εξ ιδιοσυγκρασίας αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις πολυδιάστατες ευθύνες του. Άρα η αποστράτευση στην περίπτωσή του θα ήταν μια απόφαση αυστηρά λογική και καθόλου πολιτική. Ο ίδιος όμως, ως ευνοημένος πάντα από το ΠΑΣΟΚ, που το έλεγε εδώ κι εκεί, προτίμησε την παραίτηση με δόξες και τιμές προτού έρθει η αναμενόμενη αποστράτευσή του. Ποιο κόμμα θα εθελοτυφλούσε στην διατήρηση ενός Αρχηγού ΓΕΣ που ενώ είχε “αποστρατεύσει” εν μια νυκτί επτά υψηλόβαθμα στελέχη, για εννέα μήνες δεν είχε να επιδείξει έργο;

Παρ’όλα αυτά, ο στρατιωτικός συντάκτης του militaire.gr κος Πάρις Καρβουνόπουλος τον έχει κρίνει ως «εξαιρετική επιλογή» [εδώ το δημοσίευμα]. Κάπως αλλιώς, όμως, τις έχω κατά νου τις «εξαιρετικές επιλογές».

 

Και ερχόμαστε στον νυν Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή. Για τους συμμαθητές του τον Άλκη, τον πάντα  ακούραστο, ακαταπόνητο, προσηλωμένο στον στόχο του και στην αγάπη του για την Πατρίδα,  για τους υφιστάμενούς του τον κο Αρχηγό που ο ίδιος είναι το ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι ο Αξιωματικός του 21ου αιώνα και όλων των εποχών για την Πατρίδα και για τους πολίτες ο μοναδικός Αρχηγός που είναι παρών παντού.  Για μένα προσωπικά, μακράν ο καλύτερος Αρχηγός που έχει περάσει από το ΓΕΣ. Επικοινωνιακός, με μυαλό μαχαίρι κοφτερό, με αξίες και εντιμότητα που σπάνια έχω συναντήσει στη ζωή μου. Με υψηλή διπλωματική ικανότητα, αλλά και κρυστάλλινη καθαρότητα σε ό,τι πει.

Μού ήρθε ένα e-mail τις προάλλες για τον Αρχηγό ΓΕΣ κο Στεφανή. Χιουμοριστικό και έξυπνο: «Μα να μην ξέρει να ντυθεί αυτός ο άνθρωπος…». To μήνυμα αφορούσε σε δημοσίευμα στο militaire.gr που στοχοποιούσε τον κο Στεφανή για την ενδυματολογική του περιβολή κατά την Απονομή Διαμνημόνευσης Αξίας και Τιμής προς τον Καθηγητή  Χειρουργικής κο Λεωνίδα Παπασταματίου, ο οποίος ανακαίνισε πτέρυγα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου εις μνήμην της εκλιπούσης συζύγου του, Ήρας Παπασταματίου. Εδώ  διαβάζετε για τη βράβευση, εδώ  για το δημοσίευμα περί στολής του Α/ΓΕΣ.

Κύριε Καρβουνόπουλε, αν εσείς ανήκετε στο militaire.gr, εγώ ανήκω στο όραμα του anti-militaire, αλλά έμαθα στη ζωή μου να έχω μάτια και αυτιά ανοιχτά, να εκτιμώ και να κρίνω αντικειμενικά ανθρώπους και γεγονότα. Να ερευνώ αρχεία, να αναζητώ κρυμμένες ειδήσεις και το κυριότερο να γράφω χωρίς αφεντικά.

Η απάντηση του κου Καθηγητή Χειρουργικής Λεωνίδα Παπασταματίου  για την ενδυματολογική παρουσία του κου Στεφανή κατά την τιμητική βράβευσή του με καλύπτει πλήρως. Όταν κάποιος έχει κάνει τρόπο ζωής να αναμετριέται νυχθημερόν με το θάνατο και με μη αναστρέψιμες καταστάσεις για λογαριασμό άλλων, το τι φορά κάποιος είναι μηδενικής αξίας.  Και εδώ το «μηδέν» έχει αξία. Και ο κος Παπασταματίου το είπε θαυμάσια: «Η «κομψή» προσπάθειά σας να θεωρήσω υποτιμητική προς το πρόσωπό μου την παρουσία του κ Αρχηγού/ΓΕΣ με περιβολή «υποδεέστερη» της περιστάσεως, σας διαβεβαιώνω ότι ως επί 50 χρόνια χειρουργός και μάλιστα της επείγουσας χειρουργικής, με αφήνει παγερά αδιάφορο». Εδώ η απάντηση του κου Καθηγητή.

Ωστόσο: η κάθε στολή, το κάθε ένδυμα, ποτέ δεν δίνει αξία σε αυτόν που το φορά. Παίρνει αξία από τον άνθρωπο. Μακάρι όλοι μας να τιμούσαμε τα ρούχα που φοράμε. Μακάρι όλοι μας να τιμούσαμε και το σώμα  που περιφέρουμε πέρα δώθε και το πνεύμα μας. Με την σκέψη μας, με τις πράξεις μας, με το αποτύπωμά μας. Ο Αρχηγός κος Στεφανής δεν έχει ανάγκη να αποδείξει κάτι σε κανένα. Το είπε σιωπηρά με τις ενέργειές του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Το ίδιο βράδυ αντί να πανηγυρίζει στο γραφείο του κερνώντας τσίπουρα και ούζα, κατέλυσε στο Καστελόριζο, στο πιο κομβικό στρατιωτικά σημείο της Ελλάδας. Και το λέει καθημερινά και αδιάλειπτα. Γνωρίζετε πολλούς που έκαναν ή κάνουν το ίδιο;

Και επειδή η διαμόρφωση των κριτηρίων σας μάλλον … έχει κενά, να σας θυμίσω συμπεριφορές που αφορούν στις, κατά την κρίση σας, «εξαιρετικές επιλογές». Περί Ζιαζιά το ανάγνωσμα:

Ο άνθρωπος αυτός που εσείς προφανώς εκτιμάτε:

Α) Ως Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ [2010-11] ήταν προσβλητικός προς υψηλόβαθμα στελέχη και Διοικητές Μονάδων, τα οποία δεν δίσταζε να φέρνει σε δύσκολη θέση ακόμα και σε τελετές Διοίκησης Παράδοσης-Παραλαβής ενώπιον πολλών δεκάδων ανθρώπων εντός και εκτός Στρατού (!). Το έζησα εγώ και καμιά 100αριά άνθρωποι.

Β) Ήταν άτεχνα ευγενής με όσους τον κολάκευαν – φυσικά και είχε τους αυλοκόλακές του στους οποίους με την εύνοιά του τούς ξεχρέωνε τα «γραμμάτια» – και θρασύτατα αγενής με όποιον δεν δήλωνε ή υποδήλωνε υποταγή στο πρόσωπό του.

Γ) Διατυμπάνιζε τις μεταθέσεις του προτού εγκριθούν, οι οποίες ήταν τακτοποιημένες από το κόμμα που υποστήριζε, καθώς δεν το έκρυβε [ΠΑΣΟΚ].

Δ) Είναι το ίδιο πρόσωπο που στο σκάνδαλο που ξέσπασε στην 95 ΑΔΤΕ το 2012 , για παράνομη διακίνηση καυσίμων, επί Αρχηγίας του στο ΓΕΣ, συντάχθηκε διακαώς με στελέχη των οποίων η αθωότητα ήταν θολή, ενώ θα έπρεπε ως ηθικός και έντιμος Αρχηγός να είχε απαιτήσει, για την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο, την τιμωρία τους – και γιατί όχι; -την αποστράτευσή τους. Για να μην νοιώθουν ανόητοι το μεγαλύτερο τμήμα Αξιωματικών των οποίων η εντιμότητα δεν είχε αμφισβητηθεί ποτέ στο παρελθόν. Θα κατανοούσα, και ίσως θα δικαιολογούσα, να μην τους εκθέσει δημόσια ώστε να μην πληγεί το γόητρο και η εικόνα του Στρατού. Ο κος Ζιαγιάς, η «εξαιρετική επιλογή» κατά την κρίση σας, όχι μόνο δεν κράτησε τους τύπους ως όφειλε συγκριτικά με άλλους αξιωματικούς, αλλά έπλασε στους κατηγορούμενους εγκώμιο [τα «γραμμάτια» που λέγαμε…] φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον μόλις τοποθετημένο Διοικητή της Μεραρχίας Ρόδου κο Δεβετζή ο οποίος δήλωνε ότι θα παραιτείτο, αν αναμειγνυόταν το όνομά του στο σκάνδαλο που ξέσπασε τον Μάϊο του 2012 στην 95 ΑΔΤΕ και μετά από παρακολούθηση αρκετών μηνών από την Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ρόδου

Όλα αυτά έγιναν με τις «πλάτες» του κυρίου Ζιαζιά. Της… «εξαιρετικής επιλογής» που λέτε…

Ε) Είναι το ίδιο πρόσωπο που περιαυτολογούσε καθιστώντας τον εαυτό του ως πρότυπο μίμησης λέγοντας, όταν και όπου του δινόταν η ευκαιρία: «Εγώ… εμένα που με βλέπετε… περπατούσα από το χωριό μου 17 χιλιόμετρα καθημερινά για να πάω σχολείο και δείτε με πού έφτασα…δείτε τι κατάφερα».

Κε Καρβουνόπουλε, επιμένετε ακόμα ότι ο νυν Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Στεφανής  «δεν ακολούθησε τον κώδικα ενδυμασίας»; Και πόση, τελικά, αξία έχει το επιχείρημά σας;

Προφανώς οι αναγνώσεις σας περί του έργου του κου Στεφανή είναι επιλεκτικές.

Επαναλαμβάνω: τούτο το κείμενο είναι αυστηρά υποκειμενικό με πολλά αντικειμενικά στοιχεία. Το τίμημα είναι ακριβό για όποιον τοποθετείται ευθαρσώς για ανθρώπους και γεγονότα. Αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχουν και τέτοια κείμενα. Χωρίς «γραμμάτια» και χωρίς αφεντικά.  Τελεία και παύλα.

Υγ: Γνωρίζω πού θα στραφείτε για να μου απαντήσετε. Γα να μην εκτεθείτε περισσότερο, θα σας παρακαλέσω να ερευνήσετε σωστά. Πείτε το και συναδελφική αλληλεγγύη. Στη ζωή δεν ήρθαμε για να διχάσουμε, αλλά για να ενώσουμε._

 

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Κώστας Παπανικολάου, Το σκιόφως της ποθεινής πατρίδας, του Μάνου Στεφανίδη
Μανώλης Γλυνός, ηγετικός και έντιμος, γιατί ο Θεός αγαπάει το Νότιο Αιγαίο, της Τζίνας Δαβιλά
Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης: ένας άξιος Αρχηγός στο τιμόνι του Στρατού Ξηράς
5 Σχόλια
 • Ελλην οπλιτης
  9 Νοεμβρίου 2019 at 00:04

  Εισαι πολυ σωστη για τα σκεπτικα σου επι του ζαζα….τελικα δεν καταφερε μεσω της πυραμιδας που ”’επαιζε” σαν διοικητης μοναδος το 1997 να αγορασει μερσεντες ενω υποχρεωσε ”’ολους” να συμμετεχουν ….και αλλο χωρικος και αλλο χωριατλαμας …..αμορφωτος.

 • ΝΙΚΟΣ
  8 Φεβρουαρίου 2019 at 11:56

  Καταλαβαίνω την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεστε εξαιτίας του Στεφανή, του πολυαγαπημένου σας και του ανθρώπου που ήταν “καταδικασμένος” να γίνει ΓΕΕΘΑ όπως γράφατε (Γελάσανε και τα τούβλα με το κείμενό σας. Θα διδάσκετε σε σχολές ως η πιο αποτυχημένη προσπάθεια image maker). Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην “θλιβερή υποκειμενικότητα σας” και στην “κοντή σας μνήμη” που διέγραψε την ΣΥΛΛΗΨΗ 2 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΩΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Ως κυρία προφανώς εντυπωσιάζεστε από λόγια και φρου – φρου εμφανίσεις και δεν σας απασχολεί το επίπεδο πειθαρχίας & επιχειρησιακής ετοιμότητας. Αν δεν καταλαβαίνετε από στρατιωτικά θέματα ήθελα να ξέρω γιατί γράφετε και εκτίθεστε; Γιατί δεν αποστέλλετε το κείμενό σας στον κύριο Καρβουνόπουλο να το δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του και να δούμε τι feedback θα πάρετε από στρατιωτικούς και όχι από νοικοκυρές;

 • Mpampisoflou
  27 Ιανουαρίου 2019 at 00:08

  Σαν άνθρωπος που ζω τα πράγματα από μέσα θα πω ένα μόνο έχουν περάσει κατά πολύ καλύτεροι του παλιότερα.

 • Mpampisoflou
  27 Ιανουαρίου 2019 at 00:08

  Σαν άνθρωπος που ζω τα πράγματα από μέσα θα πω ένα μόνο έχουν περάσει κατά πολύ καλύτεροι του παλιότερα.

 • Αριστείδης Μεσημβρινός
  13 Νοεμβρίου 2018 at 16:12

  Σαν απλός πολίτης και γονέας οπλίτη δεν έχω λόγια για τον Κο Στεφανή….
  Παρακολουθώ τις ενέργειες του και λέω απλά ΑΞΙΟΣ!!!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.