Πόρτα στην Πολιτική

Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας ορίζονται στις διεθνείς συμβάσεις και όχι στα γράμματα του Κουμουτσάκου, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, με τον Γιώργο Παπαδάκη, φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

Αναφερόμενος στις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση στις αφίξεις του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και τα προβλήματα που δημιουργούν στην εικόνα της χώρας ο Ευρωβουλευτής σημείωσε:

«Η εικόνα από το αεροδρόμιο είναι πολύ κακή. Υπάρχει η ευθύνη του πολίτη, αλλά υπάρχει και η ευθύνη του κράτους, το οποίο οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Οι εικόνες από το αεροδρόμιο είναι πολύ δυσοίωνες, όπως αντίστοιχα δυσοίωνες είναι και οι εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Συγκεκριμένα για τη διάσταση της επιδιωκόμενης οικονομικής ανάπτυξης σε αυτή την φάση της πανδημίας, ο Κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι: «Το θέμα είναι με ποιες ταχύτητες και με ποιες προοπτικές θα επανεκκινήσεις η οικονομία. Για καιρό, η κυβέρνηση έλεγε όχι στις βασικές αρχές του δικού μας προγράμματος· θυμάμαι τον Κο Γεωργιάδη να γελάει με την προοπτική του ευρωομολόγου. Όμως, πλέον, η λογική ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος, είναι κάτι που ακούγεται όλο και περισσότερο από τους βουλευτές της κυβέρνησης. Υπήρξε καθυστέρηση. Έπρεπε να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, ειδικά υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να μην επιδοτηθεί η ανεργία, αλλά η εργασία, για να μπορέσουμε να αντέξουμε ένα Σεπτέμβρη που προβλέπεται δύσκολος. Η ιστορία θα δείξει αν η προσέγγιση του Κου Μητσοτάκη ήταν η σωστή, αλλά, κατά τη δική μου εκτίμηση, φοβάμαι πως είναι λανθασμένη».

Μετά την επιμονή του καλεσμένου της εκπομπής βουλευτή Γ. Λοβέρδου να αποκαλεί τη γειτονική χώρα Σκόπια, ο Ευρωβουλευτής τοποθετήθηκε και επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, απαντώντας και στις εγκλήσεις του δημοσιογράφου Λ. Καλαρρύτη για «ανθελληνικά παραληρήματα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε περήφανος για τη Συμφωνία, αναφέροντας πως είναι συνετή, κάτι που συνομολογείται πλέον και από τον ίδιο τον Νίκο Δένδια, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών του Μητσοτάκη εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, και όχι προσωπική άποψη, καθώς και τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «στην παρούσα κρίση με τα Ελληνοτουρκικά, είμαι ευτυχής που δεν έχουμε τουρκικά F16 στα βόρεια σύνορα μας, αλλά ελληνικά, τα οποία επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας».

«Αυτού του τύπου ο εθνικισμός, που κάνει λόγο για ανθελληνικά παραληρήματα, είναι επικίνδυνος και αυτός είναι που ιστορικά κρύβει μέσα του την προδοσία. Πατριωτικά μαθήματα στην Αριστερά δεν ανεχόμαστε. Η Αριστερά έχει τιμήσει την πατρίδα στα ελληνικά βουνά. Και να αναφέρουμε ότι εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, όπως μιλούσαν και μιλούν ακόμα οι βουλευτές της ΝΔ. Εμείς δεν παραδώσαμε σπιθαμή γης, άλλοι αφήσαν τα καράβια να παρασύρονται, άλλοι αφήσαν τη σημαία να την παίρνει ο αέρας και σφυρίζουν αδιάφορα σε εθνικά ζητήματα. Όχι σε μας αυτά».

Όσον αφορά την τρέχουσα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως είναι βέβαιος πως η Ελλάδα και η ηγεσία της θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναδεικνύοντας όμως την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων:

«Χρειάζεται να χαραχτεί εθνική στρατηγική γραμμή. Οφείλει να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπως και των Ευρωβουλευτών, πλην των φασιστών, για αυτόν τον σκοπό. Και στον κορωνοϊό θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια διάθεση συνεννόησης, όπως και σε κάθε συνθήκη. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένη σε πολιτική που της υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες. Η διγλωσσία της νομενκλατούρας της ΕΕ, δηλαδή της κας φον ντερ Λάιεν και του Κου Σχοινά είναι παροιμιώδης. Από τη μία κλείνουν τον μάτι στον φασίστα τυχοδιώκτη Ερντογάν, που καταπιέζει τον λαό του και φυλακίζει δημοσιογράφους και από την άλλη του στέλνουν κονδύλια υποτίθεται για το προσφυγικό.

»Η ΕΕ, όπως και ο Τραμπ, τον χτυπάνε φιλικά στην πλάτη, την ίδια ώρα που Ευρώπη και Τουρκία παίζουν στα σύνορα με τις ζωές των ανθρώπων και τους χρησιμοποιούν σαν μπαλάκια, με εκατέρωθεν επαναπροωθήσεις για την άσκηση πολιτικής πίεσης. Είναι ντροπή.

»Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις του διεθνούς παράγοντα, που μάλλον δεν εξυπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και την δική μας καθαρή, ουσιαστική θέση. Ο Μητσοτάκης πρέπει να φωνάξει. Προς το παρόν ψιθυρίζει στα διεθνή φόρα, δε μιλάει», συμπλήρωσε ο Κώστας Αρβανίτης, για να καταλήξει, «Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας ορίζονται στις διεθνείς συμβάσεις και όχι στα γράμματα του Κουμουτσάκου».

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η αριστερή Βαβέλ με τη νεοδεξιά Εσπεράντο, του Πάνου Μπιτσαξή
Πανηγυρίζοντας την χρεοκοπία, της Τζίνας Δαβιλά
ΓΟΝΕΑΣ Α – ΓΟΝΕΑΣ Β και η κληρονόμος γάτα, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.