Πόρτα στη Δωδεκάνησο Συνεντεύξεις

Ν.Μπόνης: “Εκπτώσεις-Απρόθυμοι για αγορές παρά τις εκπτώσεις παραμένουν οι καταναλωτές”, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

 

Απρόθυμοι για αγορές παρά τις εκπτώσεις παραμένουν οι καταναλωτές

Ν.Μπόνης- Δεν υπάρχει ωφέλεια από το μεταφορικό ισοδύναμο

Δεν παρουσιάζει αύξηση η  κίνηση στην αγορά της Ρόδου παρά το γεγονός, ότι είναι σε εξέλιξη η εκπτωτική περίοδος. Οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι για αγορές κυρίως γιατί δεν διαθέτουν χρήματα. Οι περισσότεροι αρκούνται σε αγορές ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης αφού δεν έχουν χρήματα για κάτι περισσότερο. Όσα περισσεύουν λένε οι καλά γνωρίζοντας την κατάσταση στην αγορά καταβάλλονται για την πληρωμή φόρων.

Η απροθυμία των καταναλωτών φάνηκε και την πρώτη Κυριακή, που ήταν ανοικτά τα καταστήματα και στη Ρόδο.

” Δεν παρατηρήθηκε αύξηση στην κίνηση ούτε την εβδομάδα που προηγήθηκε των εκπτώσεων όπου οι επιχειρηματίες είχαν προβεί σε προσφορές. Το ίδιο συνέβη και στην έναρξη των εκπτώσεων. Την Κυριακή δε η κίνηση δεν παρουσίασε αύξηση. Φαίνεται πως οι περισσότεροι καταναλωτές προτίμησαν να πάνε για μπάνιο” , δήλωσε στο iporta ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος  Μπόνης και πρόσθεσε πως δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

“Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές ούτε τώρα. Κινούμαστε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι. Αυτό οφείλεται εκτός από την οικονομική δυσχέρεια κα στο ότι είμαστε πολύ ακριβοί. Αυτό συνέβη με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Είμαστε συγκεκριμένα 10% πιο ακριβοί. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε και το μεταφορικό κόστος”, τόνισε ο κ. Μπόνης.

Σε ερώτηση αν οι καταναλωτές προτιμούν τις αγορές από το internet ο κ. Μπόνης δήλωσε:

” Το ενδιαφέρον για αγορές μέσω διαδικτύου, αυξάνεται. Είναι περισσότεροι οι καταναλωτές που κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα το βρούμε μπροστά μας”.

Ο κ. Μπόνης αναφέρθηκε και στο μεταφορικό ισοδύναμο.

” Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τη Ρόδο. Έχουμε διαβάσει το νόμο. Δεν χρειαζόμαστε ούτε κουπόνια ούτε επιδόματα. Χρειαζόμαστε κάτι πιο ουσιαστικό. Πρέπει να επιδοτηθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Πρέπει να επιδοτηθούν τα πλοία για να πληρώνουν λιγότερα χρήματα για τις μετακινήσεις τους οι πολίτες. Όχι όπως τώρα να πληρώνουν και να περιμένει να πάρει μετά πίσω τα χρήματα τους. Δεν υπάρχει ωφέλεια. Μιλάμε για απίστευτη γραφειοκρατία”.

Στο θέμα των εκπτώσεων αναφέρθηκε με ανακοίνωση του και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ  Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

‘Oπως είναι γνωστό οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πριν δέκα ημέρες την Δευτέρα 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δίκτυο Συλλόγων-Μελών της σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων, οι καταναλωτές είναι αρκετά επιφυλακτικοί και διστακτικοί. Είναι προφανές ότι η αγοραστική αμηχανία που παρατηρείται επηρεάζεται από τη χρονική σύμπτωση με την πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα. Στις περισσότερες αγορές της Αττικής, η κίνηση έως τώρα δείχνει αρκετά υποτονική, με εξαίρεση την περίπτωση της Καλλιθέας και της Κηφισιάς, όπου παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση με ανοδική τάση για φέτος. Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με την Πάτρα, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος δήλωσε ικανοποίηση από το πρώτο δεκαήμερο. Στην εμπορική αγορά της Αθήνας, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να παρατηρείται τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση της αγοράς την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού δεν ξεπέρασε το τζίρο μιας απλής καθημερινής. Για την εμπορική αγοράς της Αθήνας, εκτιμάται ότι συνολικά οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν τελικά χαμηλότερα από πέρυσι με τους Έλληνες καταναλωτές να κρατούν «μικρό καλάθι». Ελπίδες και προσδοκίες εξακολουθούν να διατηρούνται από τον τουρισμό και την «εισαγώμενη κατανάλωση», γιαυτό θα περιμένουμε να κάνουμε συνολικό ταμείο τον Σεπτέμβριο. Ο κλάδος που δείχνει μία βελτίωση λόγω της εκπτωτικής περιόδου είναι η γυναικεία ένδυση και υπόδηση ενώ η κίνηση στα εποχιακά είδη παραμένει σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Επαναλειτουργεί ο Ξενώνας Διαμονής Ηλικιωμένων Ατόμων στην Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη
Στο μεγαλείο των Παλιών Σφαγείων, της Τζίνας Δαβιλά
Ευχές του κ.Φώτη Χατζηδιάκου: “Το Φως μας κρατά όρθιους και θα βγούμε νικητές”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.