Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα Συνεντεύξεις

Μιχάλης Πατρός, Δήμαρχος Χάλκης: “Στον αγώνα για το καλό του τόπου δεν περισσεύει κανείς”, της Μαρίας Χονδρογιάννη

*Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

[Διαβάστε εδώ τι έγραψε για το iPorta.gr ο Δήμαρχος Χάλκης για το νησί του, την Χάλκη]

Η απλή αναλογική είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εδώ δεν χωρούν πείσματα στον αγώνα για το καλό του τόπου δεν περισσεύει κανείς

 «Η απλή αναλογική είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους της ΤΑ. Εδώ δεν χωρούν πείσματα. Όλοι  πρέπει να είναι συμμέτοχοι για το καλό του δήμου και των συνδημοτών . Δεν περισσεύει κανείς».

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο “ iporta” o δήμαρχος της Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός με αφορμή την εφαρμογή του « Κλεισθένη.

«Η απλή αναλογική στην Τ.Α. εφαρμόζεται  για πρώτη φορά .  Πιστεύω ότι θέλει πολλές συναινέσεις και συνεργασίες . Αυτό αν αυτό δεν γίνει,   πολύ φοβάμαι ότι θα προκύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε θέματα διοίκησης  και κατ επέκταση λειτουργίας των μεγάλων δήμων. Το  τίμημα, θα το  πληρώσει  το  κάθε νησί και γενικότερα η κοινωνία του οι κάτοικοι του», δηλώνει ο κ. Πατρός.

Ο κ. Πατρός αναφέρεται στα προβλήματα, που δημιούργησε η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση της τουριστικής περιόδου ο κ. Πατρός τονίζει:

«Η  έκβαση της τουριστικής σεζόν για την Χάλκη, φάνηκε από πολύ νωρίς. Τον περασμένο Ιούλιο η πληρότητα έφθασε στο 98%.  Τώρα τον Αύγουστο δεν πέφτει καρφίτσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους  ανθρώπους που επισκέπτονται τη Χάλκη. Είναι χαρά και τιμή μας  που επιλέγουν το νησί μας για διακοπές. Μην ξεχνάμε, ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός που τα τελευταία πέντε χρόνια γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη»

Με αφορμή τις εκλογές για την ΤΑ  ο κ. Πατρός ξεκαθαρίζει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος . Υπογραμμίζει πως στην πολιτική πρέπει κανείς να ξέρει να αποχωρεί και να ανοίγει το δρόμο για εκείνους που θέλουν να προσφέρουν.

Πώς είδατε το νομοσχέδιο Κλεισθένης 1 ; Είναι στη σωστή κατεύθυνση για τους νησιωτικούς δήμους καθώς εκτός από όλα τα άλλα προβλέπει και μείωση θητείας για τους αυτοδιοικητικούς;

Ο καθένας βλέπει το θέμα από τη δική του σκοπιά. Πρέπει  να δούμε στην πράξη τη λειτουργία του  « Κλεισθένη». Μόνο έτσι θα μπορούμε να  σχηματίσουμε άποψη, να καταγράψουμε τα θετικά και τα αρνητικά. Περιέχει όμως θα πρέπει  να πω κάποια θετικά στοιχεία για τους μικρούς  νησιωτικούς δήμους. Στους μεγαλύτερους νησιωτικούς Δήμους θα χρειαστεί αρκετή συναίνεση και συνεργασία από τα μέλη όλων των παρατάξεων που θα απαρτίζουν τα ΔΣ. Το πόσο αυτό είναι εφικτό θα φανεί στην πράξη.  Δεν συμφωνώ με την μείωση της θητείας . Οι νεοεκλεγέντες  θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να δουλέψουν.

Είναι καλύτερο να διεξάγονται οι εκλογές για την ΤΑ με απλή αναλογική;

Η απλή αναλογική στην Τ.Α. εφαρμόζεται  για πρώτη φορά .  Πιστεύω ότι θέλει πολλές συναινέσεις και συνεργασίες . Αυτό αν αυτό δεν γίνει   πολύ φοβάμαι ότι θα προκύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε θέματα διοίκησης  και κατ επέκταση λειτουργίας των μεγάλων δήμων. Το  τίμημα, θα το  πληρώσει  το  κάθε νησί και γενικότερα η κοινωνία του οι κάτοικοι του .  Στο πρόσφατο παρελθόν, πολλά δημοτικά συμβούλια ξεκίνησαν με ισχυρές πλειοψηφίες. Μετά, η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο. Η απλή αναλογική είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους της ΤΑ. Εδώ δεν χωρούν πείσματα. Όλοι  πρέπει να είναι συμμέτοχοι για το καλό του δήμου και των συνδημοτών . Δεν περισσεύει κανείς.

Πώς εξελίχθηκε η θητεία στο δήμο Χάλκης με τον Καλλικράτη; Έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε προσωπικό και πόρους;

Ο «Καλλικράτης» δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί όχι μόνο στους μικρούς Δήμους αλλά  και στους μεγαλύτερους . Στους μικρούς και υποστελεχομένους Δήμους σαφώς δημιούργησε πολλά προβλήματα,  καθώς δεν είχαν την υποδομή  για την υλοποίηση όλων όσων απαιτούνταν εκ της εφαρμογής του νόμου. Ο Κλεισθένης πιστεύω ότι θα ισορροπήσει κάπως τα πράγματα με την κατηγοριοποίηση των Δήμων Σε ότι αφορά τα οικονομικά από το 2011 έως και το 2016 παρατηρήθηκε  γενική μείωση των ΚΑΠ  σε ποσοστό μεγαλύτερο  από 64% το 2017 και το 2018.

Η σημερινή  κυβέρνηση μας έδωσε  και  διακόσιες χιλιάδες (200.000) κάθε χρόνο πέρα από τους ΚΑΠ, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το πούμε.   Υπήρξε και μικρή βελτίωση στο θέμα της στελέχωσης των δήμων. Κάποιοι ΟΤΑ προσέλαβαν τεχνικό προσωπικό και σύντομα θα προχωρήσουν και σε προσλήψεις διοικητικού προσωπικού. Δεν μιλάμε για μεγάλα πράγματα και υπέρ στελέχωση αλλά για μια καλή βοήθεια. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα.

Ποιες είναι οι απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε μικρά νησιά όπως η Χάλκη;

Οι οικονομικές απώλειες φαίνονται στην  τσέπη των ανθρώπων που ζουν στα  τα νησιά, και ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη όπου δεν υπάρχει παραγωγή. Γινόμαστε δηλαδή πιο ακριβοί προορισμοί . Πρέπει τα μικρονήσια να γίνουν ανταγωνιστικά οικονομικά. Δεν  έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Έλληνες και ξένοι έχουν γίνει πιο φειδωλοί στις δαπάνες τους. Είναι ένα θέμα που απαιτεί και διάλογο και αγώνες.

Υπάρχει πράγματι όφελος από την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους κατοίκους; Τι γίνεται όμως με τη μεταφορά αγαθών;

Το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν ένα μέτρο που ζητούσαν οι αυτοδιοικητικοί . Δεν είμαι αρνητικός.  Το βλέπω  θετικά ,αλλά με την προϋπόθεση  να το δούμε να λειτουργεί πραγματικά. Πρέπει και  τα αποτελέσματα  να φανούν  στις τσέπες των καταναλωτών.  Αυτό το έχω επισημάνει και στα κυβερνητικά στελέχη όπου ετέθη το θέμα. Παρόλα αυτά περιμένω να δω τα αποτελέσματα. Άλλωστε εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό το συγκεκριμένο μέτρο . Θα δούμε την εξέλιξη θα καταγράψουμε τα λάθη και θα συζητήσουμε και πάλι .  Η θητεία κλείνει σε ένα χρόνο. Από τη θεσμική μας θέση ως εκ τούτου έχουμε και λόγο και άποψη .

 Πώς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν για τη Χάλκη;

Η  έκβαση της τουριστικής σεζόν για την Χάλκη φάνηκε από πολύ νωρίς. Τον  περασμένο Ιούλιο, η  πληρότητα έφθασε στο 98%. Τώρα τον Αύγουστο δεν πέφτει καρφίτσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους  ανθρώπους που επισκέπτονται τη Χάλκη. Είναι χαρά και τιμή μας, που  επιλέγουν το νησί μας για διακοπές. Μην ξεχνάμε, ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός που τα τελευταία πέντε χρόνια γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη.

Δημιουργήθηκε θέμα στα νησιά μας με το κλείσιμο καταστημάτων γνωστού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

 Είναι πολύ λυπηρές  τέτοιου είδους ενέργειες και συμπεριφορές, απέναντι στα μικρά νησιά και στους κατοίκους του και όχι μόνο. Όταν  προσπαθούν αυτά τα νησιά να αναπτυχθούν να  έρχονται τέτοια χτυπήματα. Τα μικρά  νησιά δεν είναι για να χρησιμοποιούνται μόνο για τις  καλοκαιρινές διακοπές είναι σημεία της ελληνικής επικράτειας. Οι  ελληνικές τράπεζες υποστηρίχθηκαν  από τον ελληνικό λαό.  Δεν πρέπει ένα χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα να περιμένει να βγάλει εκατομμύρια από αυτά τα 3 μικρά νησιά.

Λυπάμαι πραγματικά λυπάμαι, ενώνω την φωνή μου με τους συναδέλφους Δημάρχους.

Με δεδομένη τη διεξαγωγή εκλογών το 2019 θα είστε υποψήφιος;

Έχω πάρει είδη την απόφαση μου εδώ και αρκετό καιρό, το έχω δηλώσει και το δηλώνω ξανά δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος παρά τις πιέσεις η παροτρύνσεις από πολύ κόσμο να συνεχίσω.  Τους ευχαριστώ όλους. Στην πολιτική πιστεύω ότι πρέπει να ξέρεις πότε πρέπει να αποχωρήσεις. Έχω αρκετά  χρόνια στην Τ.Α. Πρέπει να  αφήνουμε τον δρόμο ανοικτό και σε άλλους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο.

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
7afcf638-7008-40d9-9cfb-a7a69240b3b2.jpg
Δωρεάν σπιρομετρήσεις από το Δήμο Ρόδου με προγραμματισμό Ζωάννου και Πόκκια
Μπάμπης Τσέρτος: “Είμαστε σχιζοφρενικοί”, της Τζίνας Δαβιλά
Παναγιώτης Ντόκος: “Σταθερή αξία παραμένει για τη Ρόδο ο θαλάσσιος τουρισμός”, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.