Πόρτα στη Δωδεκάνησο Συνεντεύξεις

Μάνος Κόνσολας [Βουλευτής Ν.Δ]: “Όταν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία η χώρα χρειάζεται μια στιβαρή υπεύθυνη και αξιόπιστη διακυβέρνηση”, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Spread the love
  • 88
    Shares

Η Ελλάδα πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί σύνορο του δυτικού πολιτισμού και κόσμου αλλά και παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο

Μάνος Κόνσολας – Όταν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία η χώρα χρειάζεται μια στιβαρή υπεύθυνη και αξιόπιστη διακυβέρνηση

«Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει σημασία η χώρα μας να αποτελεί πόλο ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και να λειτουργεί με αξιοπιστία απέναντι στους συμμάχους της. Η εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, η άσκησή της δεν προσφέρεται για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις και έχουν ιδεοληψίες.

Η Ελλάδα πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά, μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, ότι αποτελεί σύνορο του δυτικού πολιτισμού και κόσμου, αλλά και παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή»

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο i-porta  βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ κ.Μάνος Κόνσολας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας ο κ. Μάνος Κόνσολας δηλώνει :

«Όταν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία, η χώρα χρειάζεται μια στιβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη διακυβέρνηση. Όταν αυτή δεν υπάρχει είναι πολύ φυσικό να αναλαμβάνουν διάφοροι πολίτες να ασκήσουν οι ίδιοι εξωτερική πολιτική, όπως έγινε με το περιστατικό στη νησίδα «Ανθρωποφάγος» που αποτελεί εθνικό έδαφος.Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο πολιτικό».

Σχετικά με τα  αποτελέσματα  του αναπτυξιακού συνεδρίου στη Ρόδο ο κ. Κόνσολας δηλώνει ότι «ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με νέες υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, να παραπλανήσει τους πολίτες για να ξεχάσουν ότι είναι ο μοιραίος Πρωθυπουργός που έβαλε την υπογραφή του στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, του μοναδικού αναπτυξιακού πλεονεκτήματος που είχαν τα νησιά μας».

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται και στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια την οποία συνεχώς προβάλει η κυβέρνηση και τονίζει πως δεν πρόκειται για «καθαρή έξοδο, αλλά για ένα εγκλωβισμό της χώρας και των πολιτών στη διαρκή λιτότητα και στον παραλογισμό των φόρων».

Αιχμηρός είναι ο κ. Κόνσολας και  για το Σκοπιανό και υπογραμμίζει  ότι η κυβέρνηση έχει αναλωθεί σε μυστική διπλωματία και αντί να αναζητήσει συναίνεση, αναζητεί συνενόχους.

Ο κ. Κόνσολα αναφέρεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στον τουρισμό  και άλλα άκρως ενδιαφέροντα θέματα.

Η συνέντευξη του κ. Κόνσολα αναλυτικά:

Τι σηματοδοτεί η επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου;

Ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν, ήταν μια επέμβαση περιορισμένης έκτασης, κα. Χονδρογιάννη.

Στη Συρία, υπάρχει ένα σύνθετο τοπίο με την παρουσία και της Ρωσίας, για αυτό και είναι εύλογη η ανησυχία όλων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει σημασία η χώρα μας να αποτελεί πόλο ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και να λειτουργεί με αξιοπιστία απέναντι στους συμμάχους της. Η εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, η άσκησή της δεν προσφέρεται για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις και έχουν ιδεοληψίες.

Η Ελλάδα πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά, μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, ότι αποτελεί σύνορο του δυτικού πολιτισμού και κόσμου, αλλά και παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας δεν βρίσκονται και στο καλύτερο τους σημείο. Οι προκλήσεις συνεχίζονται με πιο πρόσφατη την αναφορά περί υποστολής της ελληνικής σημαίας από την βραχονησίδα «Ανθρωποφάγος». Σας ανησυχούν όλα αυτά και πως κρίνετε τη στάση που έχει κρατήσει στο θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση;

 Η Τουρκία λειτουργεί ως αναθεωρητική και επεκτατική δύναμη στην περιοχή. Αμφισβητεί ευθέως τη συνθήκη της Λωζάνης, τα σύνορα και την εθνική μας κυριαρχία.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα τεράστιο διπλωματικό φιάσκο, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε σε ελληνικό έδαφος τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ήταν λάθος της κυβέρνησης η συγκεκριμένη επίσκεψη, αποκάλυψε την προχειρότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας.

Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός είχε πάντα εθνομηδενιστικές αντιλήψεις, πίστευε και, προφανώς, πιστεύει ακόμα, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Όταν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία, η χώρα χρειάζεται μια στιβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη διακυβέρνηση. Όταν αυτή δεν υπάρχει είναι πολύ φυσικό να αναλαμβάνουν διάφοροι πολίτες να ασκήσουν οι ίδιοι εξωτερική πολιτική, όπως έγινε με το περιστατικό στη νησίδα «Ανθρωποφάγος» που αποτελεί εθνικό έδαφος.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο πολιτικό.

Πώς κρίνετε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα του Σκοπιανού;

Η στάση και οι χειρισμοί του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να διαπραγματεύονται από θέση ισχύος.

Τη θέση αυτή, όμως, κα. Χονδρογιάννη, την εγκατέλειψαν, από την αρχή δεν έθεσαν επιτακτικά τα τρία κορυφαία ζητήματα: την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, το ζήτημα της εθνότητας και αυτό της γλώσσας. Με την εγκατάλειψη αυτών των προαπαιτούμενων, ουσιαστικά, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.

Γιατί Βουκουρέστι δεν είναι μόνο η σύνθετη ονομασία, είναι, κυρίως, αυτά τα προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση έχει αναλωθεί σε μυστική διπλωματία και αντί να αναζητήσει συναίνεση, αναζητεί συνενόχους.

Ποια τα συμπεράσματα σας από τη  διεξαγωγή στη Ρόδο του αναπτυξιακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση όπου συμμετείχαν και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας χρειάζονται ένα νέο αφήγημα, δεν μπορούν να ζήσουν και να επιβιώσουν, πολιτικά, χωρίς παραμύθια.

Παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών, χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία δεν υπάρχει. Ανάπτυξη στα νησιά, όταν ο τουρισμός στοχοποιείται και αποτελεί πεδίο υπερφορολόγησης, δεν μπορεί να υπάρξει. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με νέες υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, να παραπλανήσει τους πολίτες για να ξεχάσουν ότι είναι ο μοιραίος Πρωθυπουργός που έβαλε την υπογραφή του στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, του μοναδικού αναπτυξιακού πλεονεκτήματος που είχαν τα νησιά μας.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες, μόνο που κανείς δεν αγοράζει πλέον από αυτόν.

Η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός εμμένει στο θέμα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.  Για βιασύνη της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έκανε λόγο σε δημοσίευμά του το Βloomberg . Ποια είναι η άποψη σας σε αυτό;

Για ποια καθαρή έξοδο μιλούν; Ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Μια χώρα στην οποία εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν capital controls είναι μια κανονική χώρα;

Μια χώρα στην οποία 4 εκ. πολίτες χρωστάνε στην εφορία 102 δις ευρώ και αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, είναι μια χώρα που βγαίνει από τα μνημόνια;

Ο κ. Τσίπρας έφερε μέτρα ύψους 14,5 δις ευρώ, μέσα στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης του αυξήθηκαν οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία κατά 33 δις ευρώ, γίνονται 500 κατασχέσεις την ημέρα, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει και υπογράψει μέτρα ύψους 5,2 δις ευρώ για το 2019 και το 2020.

Δεν μιλάμε για καθαρή έξοδο, αλλά για ένα εγκλωβισμό της χώρας και των πολιτών στη διαρκή λιτότητα και στον παραλογισμό των φόρων.

Ποιες οι συνέπειες από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την τοπική αυτοδιοίκηση; Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες  με απλή αναλογική, αφού θα αλλάξει το νόμο.

Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από αυτοδιοίκηση, αντιλαμβάνονται ότι η απλή αναλογική που μετατρέπει τις πλειοψηφίες σε όμηρο της μειοψηφίας θα οδηγήσει σε διαλυτικές καταστάσεις.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αλλάξει απλά το νόμο που θα ψηφίσει ο κ. Τσίπρας, αλλά θα προχωρήσει και σε μεγάλες και βαθιές αλλαγές για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.

Το πρόβλημα δεν είναι ο εκλογικός νόμος, το ζήτημα είναι να υπάρχουν ισχυροί Δήμοι με πόρους και αρμοδιότητες που θα μπορούν να τις ασκούν και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Δήμοι που θα είναι κυρίαρχοι στα ζητήματα που τους αφορούν.

Τελικά θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο ή θα υπάρξουν τελικά προβλήματα;

Κατέθεσα σχετική Ερώτηση στη Βουλή, κα. Χονδρογιάννη, και η διοίκηση της ΔΕΗ απλά επιβεβαίωσε τους φόβους μου.

Είχα επισημάνει την καθυστέρηση στη στελέχωση για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ και τις φήμες για μετακίνηση προσωπικού από τον ΑΗΣ Σορωνής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 22 θέσεων τεχνικού τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με την προκήρυξη του 2017.

Στο παρά πέντε, κυριολεκτικά, της λειτουργίας του νέου εργοστασίου, δεν έχει γίνει ο προσδιορισμός των αναγκών του σε προσωπικό και αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν είναι θετικές. Θα είναι όμως πραγματικά καλή και κυρίως αποδοτική σε έσοδα για τις τουριστικές επιχειρήσεις;

Η δυναμική του ελληνικού τουρισμού προϋποθέτει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, με ΦΠΑ στη διαμονή 13% και στην εστίαση 24%, με το νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όλα αυτά κάνουν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν, υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά μας. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τουριστικούς προορισμούς και χώρες με ΦΠΑ 9% και 10% όταν εσύ έχεις 24%.

Για αυτό και βλέπουμε ότι η αύξηση του αριθμού επισκεπτών δεν κινείται σε μια γραμμική σχέση με την αύξηση των εσόδων. Αντίθετα, έχουμε μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, αλλά και του μέσου όρου των διανυκτερεύσεων.

Βιώσιμη πολιτική για τον τουρισμό είναι αυτή που θα αποτυπώνεται στα έσοδα, αλλά και στο δείκτη ανταγωνιστικότητας.

Στην πρόταξη της ποιότητας έναντι της ποσότητας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού αναφερθήκατε σε ομιλία σας  στην ημερίδα για την ποιότητα. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο;

Όπως ανέφερα και στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών των ξενοδοχείων της Ρόδου, η έννοια του value for money κυριαρχεί ως κριτήριο στις καταναλωτικές συνήθειες και περνάει, πλέον, και στην επιλογή προορισμού. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον επισκέπτη, αλλά και η διαφοροποίησή τους από το τυποποιημένο, κρίνει τη δυναμική του τουρισμού μας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να γίνει μια στροφή του ελληνικού τουρισμού προς την ποιότητα:

1ον: Η προσέλκυση επενδύσεων, με ένα νέο χωροταξικό που θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας υποδομών με υψηλά ποιοτικά standards και με την παροχή νέων υπηρεσιών και τουριστικών προϊόντων.

2ον: Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης μαζί με τη δια βίου εκπαίδευση, αφού το ανθρώπινο δυναμικό, η επαγγελματική του επάρκεια και η εξειδίκευση είναι στοιχεία που συνδέονται με τους ποιοτικούς δείκτες.

3ον: Η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που υπερβαίνουν τα όρια του παραλογισμού. Ένας επιχειρηματίας ή επαγγελματίας στον τομέα του τουρισμού για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιβαρύνσεις σήμερα, αναγκαστικά ρίχνει την ποιότητα.

 

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος.   

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 88
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Ρόδος: Εντάσεις και καυγάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο & διακοπή συνεδρίασης,, της Μαρίας Χονδρογιάννη
Στέργος Παρδαλός: «Κάθε μέρα είναι πρωταπριλιά για τον κ. Χατζημάρκο και την παρέα του»-Βιολογικός καθαρισμός και λύματα
Ας μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία…, του Γιώργου Σάββενα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.