Επικαιρότητα

Καταγγελία Ραγκούση για μεθοδευμένη απόκρυψη των κρουσμάτων στα νησιά

Spread the love
  • 145
    Shares

Έκθετη για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πανδημία, λίγες μέρες μετά από την επιπόλαιη δήλωση του περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου Γ.Χατζημάρκου που ομολογούσε ότι υπάρχει κεντρική απόφαση να μην δημοσιοποιούντα τα κρούσματα, δήλωση η οποία αφαιρέθηκε εν μέρει από το άρθρο και από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ ανταπόκρισης ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ και αντικαταστάθηκε από άλλο τίτλο “Κανείς δεν κρύβει κρούσματα”.

Προκειμένου να θεμελιώσει την κατηγορία του ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο του ΕΟΔΥ προς Περιφέρειες δια του οποίου τους απαγορεύει την δημοσίευση πληροφοριών περί της πορείας της πανδημίας και περί κρουσμάτων στις περιοχές αρμοδιότητας τους.

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει πώς μόνον αυτός έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη της δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν την πανδημία.

Η δήλωση Ραγκούση

Διαβάστε τώρα την δήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το έγγραφο αυτό :

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας για τον κορωνοϊό στην Πάρο και την Αντίπαρο, καθώς και μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι τελικά η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά ήταν κεντρικά σχεδιασμένη από τα μέσα Ιουλίου», αναφέρει σε σημερινή του γραπτή δήλωση ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ραγκούσης.

«Συγκεκριμένα, με το έγγραφο που επισυνάπτεται, από τις 16 Ιουλίου, επιβλήθηκε στις μονάδες υγείας των νησιών να σταματήσουν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τα κρούσματα κορωνοϊού, αναφέροντας πως η αρμοδιότητα για την ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID 19 ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΔΥ» συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι επομενως «η ενημέρωση για το τι θα εξελισσόταν σε κάθε νησί, θα συνεχιζόταν αποκλειστικά από τον ΕΟΔΥ», «όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ».

«Στην πράξη, από εκείνη την ημέρα και μετά, σταμάτησε κάθε ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών για τα κρούσματα που μόνον εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυξάνονταν υπέρμετρα», υπογραμμίζει ο Γ. Ραγκούσης.

«Ποτέ και κανείς δεν προειδοποίησε, είτε με το 112, είτε με επίσημες ανακοινώσεις. Ποτέ και κανείς επίσημα δεν πληροφόρησε τους τοπικούς πληθυσμούς για την έξαρση της νόσου, παρά μόνο όταν ήρθε η ώρα να επιβληθούν τα έκτακτα μέτρα -εκ των υστέρων- κι αφού η μόλυνση ανθρώπων είχε πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Ποτέ και κανείς δεν έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να λάβουν κι αυτοί από πλευράς τους, αυξημένα μέτρα για την προστασία της υγείας τους», τονίζει και καταλήγει :

«Έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την κυβέρνηση -συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή. Πλέον, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης».

Νοσοκομειακοί Γιατροί: «Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα»

Σε παρόμοιες καταγγελίες είχε προχωρήσει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία κάνει λόγο για απόκρυψη στοιχείων που αφορούν τη δημόσια υγεία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες σωματείων για συγκάλυψη – αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα…», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ τόνιζε τα εξής:

«Με αφορμή ενημερωτικά δελτία τύπου Κέντρων Υγείας τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιοχών (ΥΠΕ) έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις ΥΠΕ. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Ποιόν εξυπηρετεί η ανεπίτρεπτη τακτική απόκρυψης, που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, αν όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού;».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες σωματείων για συγκάλυψη – αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει το θράσος να κουνάει το δάκτυλο στον λαό και τη νεολαία και να κλείνει σε όλες τις πτώσεις την ‘ατομική ευθύνη».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και να διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού και για την πραγματική  θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας:

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση μας και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, ο οποίος  στο άρθρο 16 ορίζει ότι ο γιατρός έχει την υποχρέωση να εφιστά την προσοχή της κοινότητας, στην οποία ανήκει, σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών.

Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού δε θα γίνουμε. Δε μας πτοούν ούτε απαγορεύσεις, ούτε πιέσεις, ούτε απειλές από οποιονδήποτε και αν προέρχονται».

«Ομολογία της κυβέρνησης για την απόφασή της να αποκρύπτει τα κρούσματα ανά νησί»

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ο Γιάννης Ραγκούσης είχε δημοσιοποιήσει την καταγγελία του. Συγκεκριμένα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις σημερινές δηλώσεις των αρμόδιων υφυπουργών, ομολόγησε πως ήταν κεντρική της απόφαση να αποκρύπτει τα κρούσματα κορωνοϊού ανά νησί», δήλωσε ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας στις δηλώσεις των υφυπουργών Πολιτικής Προστασίας και Υγείας, Ν. Χαρδαλιά και Β. Κοντοζαμάνη.

«Επομένως, ομολόγησαν πως, ακόμη και όταν έβλεπαν τη μεγάλη και δυσανάλογη αύξηση των κρουσμάτων σε Πάρο και Αντίπαρο -που τους οδήγησε στην εκ των υστέρων λήψη έκτακτων μέτρων-, συνειδητά δεν ειδοποίησαν έγκαιρα κανέναν πολίτη», σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «ούτε 112, ούτε προειδοποιητικές ανακοινώσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει πως «πρόκειται για δημόσια αναγνώριση, όχι απλώς ευθύνης, αλλά ενοχής απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους». «Γνώριζαν τι ακριβώς εξελισσόταν και δεν έλεγαν τίποτε. Ούτε στους κατοίκους, ούτε στους παραθεριστές, ούτε στο κοινωνικό περιβάλλον των παραθεριστών σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής», υπογραμμίζει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει:

«Η δε πρόχειρη δικαιολογία τους πως δήθεν δεν ήθελαν τη στοχοποίηση συγκεκριμένων νησιών, δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Απλούστατα διότι, όταν επέβαλλαν εντελώς ξαφνικά έκτακτα μέτρα, ανά νησί τα επέβαλλαν κι όχι ανά περιφερειακή ενότητα. Και τότε δεν επήλθε απλώς η στοχοποίηση αλλά επήλθε ο ξαφνικός θάνατος των συγκεκριμένων νησιών».

Η απάντηση Χαρδαλιά

Προηγουμένως, το πρωί της Τρίτης 18 Ιουλίου ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει τα εξής: Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο ο κ. Χαρδαλιάς είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».

«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομωνομένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το zougla.gr με τον Γιάννη Ραγκούση αργά το απόγευμα της Τρίτης το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε όλα τα προηγούμενα και επέμενε στις καταγγελίες του για τον τρόπο διαχείρισης αυτού του κύματος της υγειονομικής κρίσης από τους κρατικούς φορείς και την κυβέρνηση.

Κατόπιν όλων τούτων είναι σαφές πώς εντοπίζονται σοβαρές πολιτικές, ενδεχομένως δε και ποινικές ευθύνες ως προς τον τρόπο αλλά και τον χρόνο αντίδρασης των κρατικών μηχανισμών και της κυβέρνησης στο διάστημα από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Πρόκειται για το διάστημα που καταγράφεται η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους (Χαλκιδική, Πόρος, Πάρος, Αντίπαρος κλπ) όπου εντοπίστηκαν και πυρήνες υπερμετάδοσης του ιού. Τα νέα κρούσματα μόλυναν με την σειρά τους συμπολίτες τους είτε κατά την παραμονή τους στον τόπο διακοπών τους είτε μετά την επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής τους.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 145
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Zaev: Θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός αν η συμφωνία για το όνομα δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα – Δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ivanov
451-735x459.jpg
Γιατί δεν θα «δουλέψει» το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τους πρόσφυγες, του Πάρι Καρβουνόπουλου
Debate ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι πήρε χρήματα από τη Ρωσία

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.