Επικαιρότητα

Η 28η Απριλίου 1944 και το «Κάστρο του Υμηττού»-Εκδήλωση Μνήμης την Κυριακή 29 Απριλίου

Spread the love
  • 10
    Shares

Με τη φράση «Σας νικήσαμε τέρατα» γράφτηκε ο επίλογος της πολιορκίας τριών μελών της ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ, από περίπου 200 χιτλερικούς και Έλληνες συνεργάτες τους.

Ήταν μία άνιση μάχη που κόστισε τη ζωή στους Δημήτρη ΑυγέρηΚωνσταντίνο Φολτόπουλο και Θάνο Κιοκμενίδη, αλλά και σε πολλαπλάσιο αριθμό της αντίπαλης πλευράς, δηλαδή των ναζί και των συνεργατών τους. Με την είσοδο των χιτλερικών στο σπίτι όπου βρίσκονταν τα άψυχα σώματα των τριών νέων, η έκπληξή τους ήταν τεράστια καθώς περίμεναν να δουν μία εικόνα σημαντικού αριθμού αντιπάλων. Και όμως οι τρεις καθήλωσαν για περίπου επτά ώρες τις κατοχικές δυνάμεις, που εκτός από την αριθμητική υπεροχή είχαν και καλύτερο εξοπλισμό.

‘Ηταν 28 Απρίλη του ’44, και στο σπίτι που βρίσκονταν στην οδό Αγραίων στον Υμηττό, υπήρχαν όπλα  για το ΙΙ Τάγμα Βύρωνα-Γούβας του ΕΛΑΣ και οι πληροφοριοδότες των κατακτητών το είχαν εντοπίσει.

Η μάχη άρχισε περίπου στις 8πμ και κοντά στις 3.30μμ είχε μείνει ζωντανός μόνο ο Αυγέρης που επιχείρησε έξοδο φωνάζοντας «σας νικήσαμε τέρατα» για να δεχτεί τα θανάσιμα πυρά των αντιπάλων του.

Νωρίτερα με τον Κιοκμενίδη, αφού ο Φολτόπουλος είχε ήδη σκοτωθεί, κατέστρεψαν τον εξοπλισμό για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού, ενώ τελείωναν και τα πυρομαχικά τους.

Μία ημέρα πριν είχε γίνει μεγάλη διαδήλωση και απεργία κατά της τρομοκρατίας και της νέας απόπειρας επιστράτευσης, που στόχευε να στείλει (χωρίς πιθανότητες επιστροφής) εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια της Γερμανίας.

Αμέσως γράφτηκαν συνθήματα σε ό,τι είχε απομείνει από το σπίτι που είχε βομβαρδιστεί και από όλμους και μερικά από αυτά στο «Κάστρο του Υμηττού», ήταν: «Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση». «Εδώ μέσα έπεσαν ηρωικά οι Δ. Αυγέρης, Κ. Φολτόπουλος, Θ. Κιοκμενίδης: ΕΠΟΝ». «Τιμή και δόξα στους ήρωες: ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ».

Οι εκδηλώσεις

Στη σχετική πρόσκληση αναφέρεται ότι: «Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δάφνης – Υμηττού σας προσκαλούν την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνουν προς τιμήν των τριών ηρώων του «ΚΑΣΤΡΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ» Δημήτρη Αυγέρη, Θάνου Κιοκμενίδη και Κώστα Φωλτόπουλου, που θυσιάστηκαν στις 28 Απρίλη του 1944, αντιστεκόμενοι στους Γερμανούς κατακτητές».

ΕΡΤ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 10
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
DOC.20150130_.1223125_.jpg
Νίκος Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): “Οι Τσάμηδες ήταν εγκληματίες πολέμου. Δεν ανήκουν πουθενά”
25590196_1731918726833039_1989584820_o_neoo.jpg
Αντιδρά η Άγκυρα για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό- Τι λέει η Αθήνα
Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για τις ομοφοβικές δηλώσεις Αμβρόσιου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.