Επικαιρότητα

Η επικαιρότητα τρέχει 1η Μαΐου 2018

Spread the love

Η επικαιρότητα τρέχει 1η Μαΐου 2018

 

Καθόλου δε φαντάζεται ο περαστικός διαβάτης τι ιστορία «κρύβει» μία μικρή γωνιά στον Ταύρο, πίσω από την εκκλησία της Παναγίτσας και δίπλα στις εργατικές πολυκατοικίες.

Όπως λέει και το τραγούδι «ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» και πράγματι ισχύει.

Μόνο ο σχολαστικός παρατηρητής, αν δεν έχει άλλες σκέψεις στο μυαλό του, μπορεί περπατώντας στην περιοχή, να «ανακαλύψει» τη στήλη που κρύβεται από την πρασινάδα.

Εκεί λοιπόν στη Χρυσοστόμου Σμύρνης και Κορύζη, ήταν άλλο ένα αιματοβαμμένο σημείο των δύσκολων χρόνων της ναζιστικής κατοχής, από τα πολλά και «μικρά», που δεν είναι ευρέως γνωστά, αλλά συνθέτουν κομματάκι – κομματάκι και σημείο το σημείο την ιστορία αυτής της χώρας.

Στην περιοχή και κατά την περίοδο της κατοχής στρατωνιζόταν η γερμανική φρουρά των Δημοτικών Σφαγείων που εμπλέκεται με την ανθρωποσφαγή στην ταβέρνα του Θανάση Χαλκιά.

Όπως γράφει η στήλη στο σημείο αυτό ήταν η ταβέρνα του Θανάση Χαλκιά, που στις 2 Μαΐου 1944 Γερμανοί γκεσταπίτες εκτέλεσαν επτά Έλληνες.

Ήταν οι:
Θανάσης Χαλκιάς ετών 45
Μιχαηλίδης Θεόδωρος ετών 19
Νικολαΐδης Μιχαήλ ετών 18 (Μιχαλούτσος)
Σουτζής Γεώργιος ετών 53
Τσοφλής Νικόλαος ετών 27
Φραγκιάς Ανέστης
Σωτηρίου – Μενεγάτου Δέσποινα

Ο Δήμος Ταύρου και μετέπειτα Ταύρου – Μοσχάτου, έπραξε τα δέοντα και προχώρησε στην ανάδειξη της ιστορικότητας του σημείου. Χρέος των υπολοίπων είναι να το διαδώσουμε για να γίνει γνωστό.

Κείμενο και φωτο: Νάσος Μπράτσος

ΕΡΤ


Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής το κίνητρο της δολοφονίας του 57χρονου συνταξιούχου αστυνομικού, τα ξημερώματα στην Παλλήνη. Ο δράστης είχε στήσει ενέδρα θανάτου στον πρώην αστυνομικό, στο πάρκινγκ της ταβέρνας «Κρητικός», στην οδό Αιόλλου 49, όπου λίγο πριν έτρωγε με φίλους του και τον πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές με πιστόλι. Το θύμα είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη Δίωξη Ναρκωτικών και στην ΕΚΑΜ, ενώ ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Στην ταβέρνα χτες το βράδυ ήταν με φίλους του, οι οποίοι έφυγαν προς άλλη κατεύθυνση, ενώ ο ίδιος κατευθύνθηκε στο πάρκινγκ του καταστήματος,όπου είχε αφήσει το αυτοκίνητο του. Εκεί δέχτηκε την επίθεση από τον άγνωστο που τον περίμενε και ο οποίος τον πυροβόλησε και εξαφανίστηκε.

Ο 57χρονος δέχτηκε τις σφαίρες στο σώμα και κατάφερε να γυρίσει στο κατάστημα για να ζητήσει βοήθεια, αλλά μόλις μπήκε μέσα έπεσε νεκρός.Στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκαν πέντε κάλυκες από πιστόλι.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, το σημείο όπου δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση ο πρώην αστυνομικός, είναι σκοτεινό και δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής.

Ωστόσο αναζητούνται κάμερες στην περιοχή που τυχόν έχουν καταγράψει κάτι πριν ή μετά τη δολοφονία, ενώ λαμβάνονται καταθέσεις από εργαζόμενους και θαμώνες της ταβέρνας, για την περίπτωση που κάποιος έχει παρατηρήσει κάτι, που ενδεχομένως να σχετίζεται με το έγκλημα.

Παράλληλα, οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ερευνούν τη ζωή και τις δραστηριότητες του 57χρονου, για να διαπιστώσουν αν είχε διαφορές και τι είδους, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για τη δολοφονία του.


Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ανακοίνωσε σήμερα πως υπογράφτηκε η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16.

«Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30η Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V» αναφέρει η ανακοίνωση.


Mε ανακοινώσεις τους τα πολιτιά κόμματα αναφέρονται στην 1η Μάη και τη συνδέουν με το πολιτικό περιεχόμενο που προκύπτει από την ιδιαίτερη οπτική τους.

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για ενότητα και αγώνα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο επιτίθενται στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου εντείνοντας την εκμετάλλευση και τις ανισότητες» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σε μια εποχή που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, οι κυρίαρχες ελίτ προσπαθούν να επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα.

Σήμερα στη χώρα μας δίνεται μια μεγάλη μάχη. Απέναντι στις αγορές, τους διεθνείς και εγχώριους εκπροσώπους του κεφαλαίου και τα πολιτικά τους φερέφωνα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιθυμούν τη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Απέναντι σε όλους αυτούς ο κόσμος της εργασίας αρχίζει να κερδίζει νίκες. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018 αλλά και οι ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών μεσολάβησης του υπουργείου Εργασίας υπέρ των εργαζομένων, αποτελούν τα πρώτα δείγματα αντιστροφής της κατάστασης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που διαμόρφωσαν τα μνημόνια».

Στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του το ΚΚΕ, τονίζει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, χρειάζεται η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος να έχει στην προμετωπίδα της την απάντηση και στα μέτρα που τσακίζουν το λαό σε καιρό «ειρήνης», αλλά και την απαίτηση απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Οι διεκδικήσεις για το μεροκάματο, για τις συλλογικές συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πρέπει να συμπληρώνονται με την απαίτηση να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να μη συμμετέχουν ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων, να απομονωθεί ο ρατσισμός, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που διχάζει το λαό και κρύβει ότι έχουν συμφέρον όλοι οι λαοί και ιδιαίτερα οι γειτονικοί να ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, σε όλο τον κόσμο ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τον ιμπεριαλισμό.

Η μάχη για να σπάσουμε τις αλυσίδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να μην επαναχαραχτούν τα σύνορα με το αίμα των λαών, δίνεται από το εργατικό κίνημα μαζί με τη μάχη για να ζει ο λαός καλύτερα, νοικοκύρης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την προώθηση της αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

H εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου δήλωσε για την Πρωτομαγιά: «Η Πρωτομαγιά μας θυμίζει ότι τα εργασιακά δικαιώματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών, κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες και θυσίες των εργαζομένων. Η εργασιακή κανονικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι το διαρκές ζητούμενο παράλληλα με την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης και τις καλύτερες προοπτικές της Πατρίδας μας.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει εφέτος με τις ευοίωνες προοπτικές της εξόδου από την ύφεση και τη μνημονιακή επιτροπεία μετά από επτά χρόνια σκληρών θυσιών των Ελλήνων.

Ο κοινός στόχος για τον οποίο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και προσωπικά ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος έχουμε δεσμευτεί είναι η οριστική ρύθμιση του ζητήματος του χρέους, που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δραστική μείωση της ανεργίας και η διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αυτό είναι το χρέος μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο λογαριασμό της στο facebook αναφέρει ότι: «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Είναι όμως και ημέρα αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και αντιεργατικές λογικές που κυριαρχούν στην Ευρώπη και στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει πειθήνια, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτές τις αντιλήψεις. Στην Ελλάδα με το Κίνημα Αλλαγής, στην Ευρώπη με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πιστεύει σε πραγματική ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. Με το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ για ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου. Με τις παραγωγικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους , που τόσα έχουν προσφέρει στα χρόνια της κρίσης, στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Η χώρα μας δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της, με τη θηλιά στο λαιμό με τις πολιτικές που τσακίζουν τη μεσαία τάξη, την υπερφορολόγηση που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τα «πλεονάσματα» που πνίγουν τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο.

Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τον αγώνα κατά της φτώχειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα, για πλήρη απασχόληση, για ουσιαστικά δικαιώματα. Για μείωση της ανεργίας, επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Για επιστροφή των νέων στην Ελλάδα που τόσο τους έχουμε ανάγκη. Για την πραγματική ελπίδα, για όλους. Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Aπό την πλευρά της η Ένωση Κεντρών υπογραμμίζει ότι:  «Η εργατική Πρωτομαγιά έχει μεγάλη σημασία, γιατί θυμίζει τους αγώνες των εργαζομένων, ενάντια στη κακή εργοδοσία και τις κακές συνθήκες δουλειάς, ενάντια δηλαδή στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Στην Ελλάδα των μνημονίων υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, 600 χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό και από τους εργαζόμενους ένα 40% παίρνουν αμοιβές ασιτείας και πείνας. Τώρα, λοιπόν η Πρωτομαγιά έχει πολύ μεγάλη αξία από ποτέ άλλοτε, γιατί ενώνει και χαλυβδώνει την εργατική τάξη ενάντια στην εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Η Πρωτομαγιά δεν είναι υπόθεση της αριστεράς.
Για την Ένωση Κεντρώων είναι κορυφαία μέρα το νόημα της οποίας πρέπει να το θυμόμαστε όλες τις μέρες του χρόνου».

Η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι βασικοί στόχοι αυτής της εναλλακτικής πρότασης είναι η κατάργηση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η διαγραφή του δημοσίου χρέους, η γενναία “σεισάχθεια” “διαγραφή” στο ιδιωτικό χρέος λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, η εθνικοποίηση των τραπεζών, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, η στήριξη του δημόσιου τομέα και η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών.

Αυτά προϋποθέτουν την έξοδο από την ευρωζώνη και έκδοση εθνικού νομίσματος, καθώς και τη σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια και θα ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και για το σοσιαλισμό.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ΠΟΤΕ να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών και αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα προωθήσει τους παραπάνω στόχους, θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο λαό.

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων.

Προσυγκέντρωση ΛΑ.Ε. στην Αθήνα, 10.30 π.μ. Χαυτεία (Εμμ. Μπενάκη και Σταδίου) και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία».


Σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη εντός τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, προανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας πάντως επιφυλάξεις για τα αποτελέσματά της.

Κατά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν, συμφώνησαν στην ανάγκη να διεξαχθεί σύντομα η σύνοδος κορυφής. Ο Μουν και ο Τραμπ επίσης αντάλλαξαν απόψεις για δύο με τρεις πιθανές τοποθεσίες για τη συνάντηση Κιμ-Τραμπ, τόνισε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη ηγέτη.

Παράλληλα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας γνωστοποίησαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα καλέσει εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να παρευρεθούν στο κλείσιμο του χώρου πυρηνικών δοκιμών της χώρας τον Μάιο.

«Ο Κιμ, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής (…) δήλωσε ότι θα κλείσει τον χώρο πυρηνικών δοκιμών τον Μάιο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας στους δημοσιογράφους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «προετοιμασμένος» να «παρουσιάσει ένα σχέδιο» που θα συμβάλει στην αποπυρηνικοποίηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέo σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News. Η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC αναμένεται να μεταδοθεί την Κυριακή και αποσπάσματα της μεταδόθηκαν χθες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η σθεναρή στάση που υιοθέτησε απέναντι στην Βόρεια Κορέα επέτρεψε την απεμπλοκή της κατάστασης.

Ο Τραμπ υπενθύμισε μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μίσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, τις κριτικές που είχε δεχθεί από τους επικριτές του την εποχή που επικρατούσε η μέγιστη ένταση με τον Κιμ και οι δύο ηγέτες αντήλλασσαν σχεδόν καθημερινά προσωπικές προσβολές και απειλές για πόλεμο.
«Θυμάστε τι έλεγαν; ‘θα μας βυθίσει σε πυρηνικό πόλεμο’», είπε απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του ο Τραμπ.
«Όχι, το σθένος θα μας προφυλάξει από τον πυρηνικό πόλεμο, δεν θα μας βυθίσει σε αυτόν!», υπογράμμισε.


Το Ιράν κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» αμερικανικές κατηγορίες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από τη Σαουδική Αραβία σχετικά με τις ηγεμονικές «φιλοδοξίες» του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Στη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε τη σκληρή γραμμή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν.

«Φιλοδοξία του Ιράν παραμένει να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Πομπέο επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη «πούλησε όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη» και «στηρίζει το φονικό καθεστώς του (Μπασάρ) αλ Άσαντ» στη Συρία.

«Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την παρουσία και τον ρόλο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε κάποιες χώρες της περιοχής αποτελούν επανάληψη παράλογων και αβάσιμων κατηγοριών», επεσήμανε ο Μπαχράμ Γασεμί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Η (ιρανική) παρουσία (στη Συρία και στο Ιράκ απαντά) στο αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης κάθε μίας από αυτές τις δύο χώρες και υφίσταται στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή και αυτή η βοήθεια θα συνεχιστεί για όσο διάστημα αυτές οι κυβερνήσεις θα έχουν ανάγκη σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε.

Ο Γασεμί αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ότι το Ιράν προσφέρει όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά.

Οι αμερικανικές και σαουδαραβικές κατηγορίες για τον φερόμενο ρόλο του Ιράν στον πόλεμο στην Υεμένη «είναι ένα ψευδοπρόβλημα που εγείρεται μόνο με στόχο να στραφεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης μακριά από τις ωμότητες που διαπράττει η Σαουδική Αραβία με τις καθημερινές επιθέσεις της εναντίον της χώρας», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γασεμί, η συνεργασία μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή.

Ιράν και Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιανουάριο του 2016 και εμπλέκονται σε μια μάχη επιρροής στην περιοχή. Οι δύο χώρες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τον Λίβανο.


Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα τη Συρία και το Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι δύο ηγέτες συγκρούονται για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τραμπ και Μακρόν συνομίλησαν λίγο αργότερα από την τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την οποία κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» αφότου υπέγραψε τη συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποδείξεις για το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι θα αποφασίσει στις 12 Μαΐου ή νωρίτερα αναφορικά για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.


Το σώμα της Βουλής των Λόρδων υπερψήφισε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Brexit με την οποία αναγνωρίζει στο βρετανικό Κοινοβούλιο την εξουσία να εμποδίσει τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία αποχώρησής της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 335 ψήφους υπέρ έναντι 244 κατά  και συνιστά άλλον έναν κόλαφο για τη βρετανική κυβέρνηση, που στην πλειοψηφία της τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, και αποτυπώνει τον διχασμό στο κυβερνών κόμμα για το θέμα του Brexit.

Μετά τη συζήτησή του στη Βουλή των Λόρδων, η τροπολογία πρέπει να κατατεθεί εκ νέου ενώπιον των βουλευτών, εντός των επόμενων εβδομάδων, οι οποίοι την είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο και επομένως θα μπορούσαν να την καταργήσουν ή να την τροποποιήσουν.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είχε κατά το παρελθόν διαβεβαιώσει ότι θα έδινε στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να ψηφίσει επί της συμφωνίας του διαζυγίου.

Όμως, στην περίπτωση απόρριψής της, η μοναδική επιλογή που θα της απομένει θα είναι η έξοδος χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που προκαλεί ανησυχία στις βρετανικές επιχειρήσεις.

Η τροπολογία που υιοθετήθηκε σήμερα δίνει στους κοινοβουλευτικούς τη δυνατότητα «να προτείνουν τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων», ήτοι να αποφασίσουν την παραμονή στην ΕΕ, εξήγησε ο Συντηρητικός Ντάγκλας Μάρτιν Χογκ, μέλος της Βουλής των Λόρδων.

Πριν καν υιοθετηθεί, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μια τέτοια πρόταση θέτει τον κίνδυνο να «αποδυναμώσει τη θέση της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Τερέζα Μέι.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, που είναι μη αιρετά, υπερψήφισαν την πρόταση ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ να παραμείνει σε ισχύ στη βρετανική νομοθεσία και ενέκριναν μια τροπολογία που έθετε υπό αμφισβήτηση τα κυβερνητικά σχέδια το Λονδίνο να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση.


Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την απαγόρευση των χημικών όπλων, με την ευκαιρία της 21ης επετείου της υπογραφής της Σύμβασης που τα απαγορεύει.

«Με την ευκαιρία της 21ης επετείου της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χηυμικών Όπλων και μετά τα γεγονότα στην Ντούμα και το Σάλσμπερι, η Τερέζα Μέι και εγώ καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει μαζί μας την απαγόρευση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

«Πριν από 21 χρόνια, η Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απαγόρευσε τη χρήση, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την αποθήκευση αυτών των τρομερών όπλων. Ο Εμανουέλ Μακρόν και εγώ επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας σ’ αυτή τη συμφωνία και καλούμε τα άλλα έθνη να προσυπογράψουν τη σταθερή θέση μας: δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε στο παρελθόν», ήταν το μήνυμα που εστάλη μέσω του Twitter από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 29 Απριλίου 1997. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), στον οποίο ανατέθηκε η εφαρμογή της, συνασπίζει 192 χώρες και έχει την έδρα του στη Χάγη.

Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στις 14 Απριλίου πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο κατηγορούν ότι στις 7 Απριλίου πραγματοποίησε χημική επίθεση στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με συριακή αντιπροσωπεία, η οποία πήρε τον λόγο την Πέμπτη ενώπιον του ΟΑΧΟ, η επίθεση ήταν σκηνοθετημένη. Η παρέμβαση της συριακής αντιπροσωπείας επικρίθηκε δριμύτατα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.


Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ελβετικές Άλπεις και άλλοι πέντε βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, αφού βρέθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε ξαφνική θύελλα, σε υψόμετρο άνω των 3.200 μέτρων, ανακοίνωσε η αστυνομία στο ελβετικό καντόνι του Βαλέ. Στο μεταξύ, βρέθηκαν τα πτώματα δύο Ελβετών ορειβατών, 21 και 22 ετών, που έπεσαν θύματα των αιφνιδιαστικών καιρικών φαινομένων, στο όρος Μονχ.

Οι διασώστες εντόπισαν συνολικά 14 ανθρώπους, Ιταλούς, Γερμανούς καιΓάλλους.

«‘Ηταν εγκλωβισμένοι σε κορυφογραμμή, καθηλωμένοι σε πλαγιά πάγου», ανέφερε χαρακτηριστικά διασώστης.

Η ομάδα των ορειβατών διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομεία της περιοχής, ωστόσο τρεις εξ αυτών πέθαναν υπό υποθερμία.

Ο τέταρτος πεζοπόρος πέθανε αποπροσανατολισμένος από το σύνδρομο του«άσπρου» σε θερμοκρασία -5 βαθμών υπό το μηδέν, ενώ προσπαθούσε να φτάσει σε καμπίνα βουνού.

 Τα θύματα έκαναν πεζοπορία στην περιοχή του όρους Pigne d’Arolla (3.796 μ.), όταν αιφνιδιάστηκαν από την ασυνήθιστη ανοιξιάτικη θύελλα που ξέσπασε στην περιοχή, διευκρίνισε η αστυνομία.

Εντός των επομένων ημερών θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς ασφαλισμένους τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον συμψηφισμό για τις εισφορές του 2017, ενώ παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου 2018 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η παράταση είναι επιβεβλημένη, καθόσον η έκδοση εισφορών Μαρτίου συνδέεται μηχανογραφικά με την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Διπλά» θα είναι τα ειδοποιητήρια μέχρι την επόμενη εβδομάδα και αφορούν εισφορές του Μαρτίου 2018 και συμψηφισμό εισφορών του 2017 με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016.

Όσοι επαγγελματίες εμφανίζουν πιστωτικό υπόλοιπο, πλήρωσαν δηλαδή περισσότερα το 2017 από ότι τους αναλογούσε, το ποσό συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές εισφορών του τρέχοντος έτους. Εφόσον προκύψει υπόλοιπο, αυτό είτε επιστρέφεται εφάπαξ εντός διμήνου είτε εφόσον ο ασφαλισμένος το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει το ποσό να παραμείνει στον τραπεζικό του λογαριασμό για πληρωμή μελλοντικών εισφορών.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα από το 2015, πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί σε 5 ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου και την τελευταία να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι τρέχουσες εισφορές υπολογίζονται σύμφωνα με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 και όχι τις καταβλητέες εισφορές του 2017, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ειδοποιητήρια με λάθη.

Εάν κάποιος εκτιμά ότι θα έπρεπε να πληρώνει λιγότερο, έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει την ελάχιστη εισφορά: 158 ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, 95 ευρώ οι αγρότες, προκειμένου να παραμείνει ασφαλιστικά ενήμερος.

Ο συμψηφισμός για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Η εκκαθάριση για ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως μισθωτοί  θα γίνει το επόμενο διάστημα.


Aνάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ και διατυπώνει αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον με έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε οτι η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακρόχρονης περιπέτειας. Η  ετήσια οικονομική έρευνα του Οργανισμού για την Ελλάδα φέρνει καλά νέα συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνχελ Γκουρία κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών και υπογράμμισε ότι «τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

«Η επίσκεψη του Άνχελ Γκουρία  για την παρουσίαση της φετινής Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας μας, βρίσκει τη χώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Το 2015 η Ελλάδα είχε χάσει πάνω από 1/4 του ΑΕΠ, η ανεργία άγγιζε το 27% & μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε φτωχοποιηθεί. Μετά από τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας, η Ελλάδα τα κατάφερε. Ένας ιστορικός κύκλος ολοκληρώνεται, αφήνουμε πίσω μας την κρίση, τις παθογένειες του παρελθόντος, την ασφυκτική επιτροπεία και τους καταναγκασμούς που τη συνόδευαν. Περνάμε σε μια νέα εποχή«, σημείωσε ο  πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα»  είπε ο κ. Τσίπρας  «έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις δομικές  αλλά  αναγκαίες για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαης προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η ανεργία σταδιακά αποκλιμακώνεται, οι εξαγωγές και  οι επενδύσεις αυξάνονται, οι προσδοκίες αποκτούν θετικό πρόσημο και κυρίως, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, δικό μας αυτή τη φορά, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

«Στόχος μας είναι» σημείωσε ο πρωθυπουργός «ένα σύγχρονο-εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας για να στηρίξουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο«.

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ  συνέχισε ο κ. Τσίπρας  «διαπιστώνει το εντυπωσιακό εύρος και βάθος των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Καταγράφει βελτίωση ανταγωνισμού και επιχειρηματκού περιβάλλοντος, αύξηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών.

Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται«, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018), την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία και συνεχάρη τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».

«Στην έκθεση αυτή βλέπετε αποτυπωμένες τις προσπάθειές σας, τις επιτυχίες σας, τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

«Ήταν από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έχουμε δει στον ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια που άρχισε να καρποφορεί. Η Ελλάδα παρουσιάζει και πάλι ανάπτυξη, για φέτος 2% και την επόμενη χρονιά ίσως και 2,3%.» ανάφερε ο κ. Γκουρία.

Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για «Grexit», ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για «Exit» της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.


ΕΡΤ-ΑΠΕΜΠΕ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
tsiprasmitsotakis.jpg
Σύγκρουση κορυφής με φόντο το «Παράλληλο Πρόγραμμα»
F02E80DEEA14E0080391FECD744A917D.jpg
Με την μάνικα οι Τούρκοι “πνίγουν” τους πρόσφυγες που πλησιάζουν την Ελλάδα
agria-epithesi-roson-kata-ipa-rosika-aeroskafi-enantion-amerikanikou-antitorpilikou-vinteo-600x315.jpg
Aιματηρή επιδρομή των ΗΠΑ στην Υεμένη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.