Πόρτα στην Πολιτική Πρόσωπα - Αφιερώματα

Η διάψευση των Κασσάνδρων και ο βαρύνων νέος ρόλος του Αλκιβιάδη Στεφανή, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

η εικόνα προφίλ σας, Η εικόνα ίσως περιέχει: την Τζίνα Δαβιλά, χαμογελάει

 

“Θα ήθελα να πω το εξής: η πατρίδα μας θα πάει μπροστά όταν υπάρχει συνοχή. Γιατί η συνοχή είναι δύναμη”.

 Αλκιβιάδης Στεφανής, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (Χίος, 25.10.2019)

Ο πατέρας μου μού έλεγε «μάθε να περιμένεις. Κυρίως όταν έχεις δίκιο».

Παρακολουθώ αρκετές εβδομάδες την ελεεινή «τέχνη» της προπαγάνδας να εστιάζει στο πρόσωπο του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο κος Στεφανής ως Αρχηγός ΓΕΣ ήταν το αγαπημένο θέμα των στρατιωτικών sites. Για τις πέντε εκατομμύρια φωτογραφίες του, για το προσφιλές του επίρρημα «εξαιρετικά», για το «σας διατάζω να ζήσει» προσφάτως  με μια  καταπληκτική γελοιογραφία, για τον «πόλεμο» με την Ένωση Υπαξιωματικών, για το  «άδειασμα» του ιδίου από τον Υπουργό κο Παναγιωτόπουλο, για την ταύτιση με τον Πάνο Καμμένο. Όλα τα διάβασα. Ακόμα και φαιδρότητες: ότι ο Πρωθυπουργός εκτίθεται τους ψηφοφόρους του με τις ενέργειες ή τις προθέσεις του κου Στεφανή, που δεν γνωρίζει τι σημαίνει  ένας υποψήφιος βουλευτής να μαζεύει ψήφους για να εκλεγεί. . . Όπως, επίσης, διάβασα και την ολιγόλογη ενημέρωση από το Πρωθυπουργικό γραφείο για την τοποθέτησή του ως Ειδικού Συντονιστή των υπηρεσιών των Υπουργείων για το Προσφυγικό. Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και, αν όχι το πρώτο, το δεύτερο θέμα της Ευρώπης.

Δεν γνωρίζω αν όλοι αντιλαμβανόμαστε  την σπουδαιότητα των νέων καθηκόντων του κου Στεφανή. Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το σπουδαιότερο θέμα της Ελλάδας, η «καυτή πατάτα»  για τους αρθρογραφούντες, η “βόμβα”, ανατίθεται τον κο Στεφανή. Είναι θέμα πολυσχιδές, πολυεπίπεδο, εξαιρετικά απρόβλεπτο (ποιος μπορεί να προβλέψει τον κο Ερντογάν…), απαιτείται άριστος συντονισμός,  άριστη διπλωματική ικανότητα, ακριβοδίκαιη αρχηγική ιδιοσυγκρασία, σεβασμός, ευαισθησία, στρατηγικός σχεδιασμός και οργάνωση, ετοιμότητα και άλλες τόσες αρετές που προφανώς η γράφουσα ως απλή αρθρογράφος δεν δύναται να αντιληφθεί.

Έχουμε συναντήσει Υπουργούς και Υφυπουργούς αριβίστες, ιδιοτελείς, άσχετους, αναποτελεσματικούς, ανίκανους. Και κάποιους εξαιρετικούς. Συνεπώς για τα δεδομένα μου, η θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας για τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν με ενθουσίασε  διότι εξ ορισμού δεν σήμαινε πολλά. Ήταν θέση επιχειρησιακού χαρακτήρα.  Ένας τετράστερος Στρατηγός στη θέση του Υφυπουργού! Είναι μια θεσμική θέση που ο κάθε διορισμένος θα της δώσει υπόσταση και αξία.  Η  θέση, όμως, του Συντονιστή Υπουργείων για το Προσφυγικό είναι υψίστης τιμητικής αξίας στην παρούσα χρονική στιγμή. Είναι αυτό ακριβώς που οφείλει να πράξει ένας ικανός Πρωθυπουργός. Ν λάβει κομβικής σημασίας απόφαση που ασφαλώς στηρίζεται την καλοδομημένη, ισχυρή, χαρισματική προσωπικότητα του κου Στεφανή. Ο κος Μητσοτάκης δεν έθεσε τον πιο δύσκολο ρόλο σε ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο, βουλευτή ή μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, αλλά στον Στρατηγό που κανείς άλλος  μέχρι πρότινος δεν γνώριζε ποιο κόμμα ψήφιζε εκτός από τον ίδιο.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει βαθιά εκτίμηση, τεράστια εμπιστοσύνη, πλήρη αποδοχή της πορείας του Αλκιβιάδη Στεφανή ως ΥΦΕΘΑ και ειλικρινή σεβασμό για το παρελθόν του. Είναι μια τεχνοκρατική κίνηση υψηλού επιπέδου. Οφείλω να του αναγνωρίζω ότι μέχρι ώρας με έχει εκπλήξει θετικά με συγκεκριμένες αποφάσεις του, που δεν αφορούν μόνο τον κο ΥΦΕΘΑ, παρ’όλο που δεν  ψήφισα την ΝΔ και τον ίδιο, για λόγους που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνωρίζει και αφορά σε θέμα που αν είχε διαχειριστεί διαφορετικά προ ενός έτους, σήμερα θα είχε δικές του και τις πέντε έδρες  του νομού Δωδεκάνησου.

Γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον κο ΥΦΕΘΑ; Προφανώς για τους λόγους που άλλοι το παρελθόν τον πολέμησαν, δηλαδή την νοητική, φυσική, πνευματική ικανότητα και αποτελεσματικότητά του. Θυμίζω: χωρίς να έχω ακριβή στοιχεία, τα οποία γνωρίζουν οι τότε συνεργάτες του κου Στεφανή ως Διοικητή του Γ’ΣΣ στη Θεσσαλονίκη και μετέπειτα ως Αρχηγού ΓΕΣ, το 2016 και 2018 είχε διαχειριστεί σε λίγες ώρες το θέμα των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τις μεγαλουπόλεις σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο εκτός Θεσσαλονίκης, που διαμορφώθηκε σε λίγες ώρες ώστε να φιλοξενήσει περισσότερα από 5.000 άτομα με ό,τι απαιτείτο: φαγητό, γιατρούς, φύλαξη.

Και τι θα γίνει, αν δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα; Κατ’αρχάς πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να σταματήσουν οι ροές προσφύγων; Απίθανο. Να σταματήσει ο πόλεμος; Άγνωσται αι βουλαί Ερντογάν. Συνεπώς, στο αδιέξοδο που οι προηγούμενοι απέτυχαν, ο κος Στεφανής δεν μπορεί να δράσει μαγικά εξαφανίζοντας τα προσφυγικά κύματα,  αλλά μπορεί να οργανώσει σωστά τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Χθες ο κος Χρυσοχοΐδης έκανε τις πρώτες δηλώσεις, ότι οι πρόσφυγες θα έχουν άσυλο, οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Ο ίδιος ο ΥΦΕΘΑ δήλωσε: «Υπάρχει ένα πλάνο το οποίο τηρούμε αυστηρά. Δεν το κάνουμε με τυμπανοκρουσίες. Με σκληρή δουλειά προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα, όπως όλοι μας». Αυτό προσωπικά μου αρκεί. Αθόρυβα και αποτελεσματικά. Ο άνθρωπος αυτός, ο καλός μας άνθρωπος, μπορεί να το κάνει. Να βρει τη βέλτιστη λύση, να την εξελίξει και να δράσουν από κοινού όσοι επιθυμούν πραγματική, ρεαλιστική  λύση.

Τι θα γίνει με τους αντιρρησίες, τους προπαγανδιστές ή τους ανυπόμονους; Ό,τι γινόταν πάντα όταν ο κόμπος έφτανε στο χτένι: θα συνεργαστούν γιατί αν αποτύχει ένας, αποτυγχάνουμε όλοι. Καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ήρθαμε στον κόσμο για να διχαστούμε, αλλά για να ενωθούμε.

Και κάτι τελευταίο: ενδέχεται ο κος Στεφανής να γίνει η Ιφιγένεια εν Αυλίδι από τον Πρωθυπουργό αν για οποιοδήποτε λόγο θεωρήσει ότι το αποτέλεσμα είναι μικρό, υποδεέστερο από το αναμενόμενο ή το προβλεπόμενο; Τα πάντα μπορούν να συμβούν στην Πολιτική, είναι ο «ιδανικός» χώρος για τις πιο φρικτές προδοσίες. Μα ο κος Στεφανής δεν είναι πολιτικός και έχω τη  βεβαιότητα (ή θέλω να πιστεύω) ότι και ο Πρωθυπουργός  δεν τον αντιμετωπίζει ως πολιτικό. Ο ρόλος του  Συντονιστή είναι επιχειρησιακός.  Είναι Στρατηγός, δεν είναι πολιτικός. Ο πολιτικός θα σκεφτεί το μέλλον του. Ο επιχειρησιακός συντονιστής, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής  θα προστατεύσει μια ιδέα ανώτερη από τον ίδιο, εν προκειμένω την Πατρίδα.  Την ιδέα της Πατρίδας. Από οποιαδήποτε θέση.  Όπως έκανε τα σαράντα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και αν οι άνθρωποί της (Πατρίδας)  δεν συνειδητοποιούν πώς οφείλουν να την αντιμετωπίσουν.­­­-

26.10.2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Κότα κόκορας (κι άλλη κότα), του Κωστή Α. Μακρή
Από τον Α/ΓΕΣ Αντγο Αλκιβιάδη Στεφανή η λύση απουσίας γιατρού στη Σύμη-Η μοναδική πόρτα που “άνοιξε” στις εκκλήσεις του Δημάρχου Σύμης, της Τζίνας Δαβιλά
Επίσκεψη και συναντήσεις Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην Κομοτηνή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.