Επικαιρότητα

Επιστολή από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ προς Υφ. Κοιν.Ασφαλίσεων για τις κρατήσεις από τις αμοιβές πνευματικών δημιουργών

Spread the love
 • 27
  Shares

Ακολουθεί η επιστολή που εστάλη από τον κ. Στέφανο Πατάκη προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο για το θέμα που έχει προκύψει με τις ασφαλιστικές εισφορές των πνευματικών δημιουργών. 

Υπόψη: κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου,

Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αναγκαζόμαστε για άλλη μια φορά να επικοινωνήσουμε μαζί σας για το θέμα των κρατήσεων υπέρ ΕΦΚΑ στις αμοιβές των πνευματικών δημιουργών.

Δυστυχώς, παρά τις ανεπίσημες διαβεβαιώσεις, έχει αφεθεί ένα μεγάλο μέρος επαγγελματιών και γενικά ανθρώπων που παράγουν κάποιο έργο, καθώς και επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τους παραπάνω σε μια άνευ προηγουμένου εκκρεμότητα.

Αυτό που συμβαίνει είναι να δίδονται ερμηνείες από διάφορους παράγοντες, πρόσωπα και επιχειρήσεις εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους σχετικά με το αν πρέπει να γίνεται ή όχι η νομοθετηθείσα παρακράτηση υπέρ ΕΦΚΑ όσον αφορά τους πνευματικούς δημιουργούς και επίσης σχετικά με το αν προβλέπεται η ίδια μεταχείριση για όλες τις κατηγορίες. Σας αναφέρω τις εξής περιπτώσεις πνευματικών δημιουργών με τους οποίους συνεργάζονται οι Εκδόσεις Πατάκη:

 • Πνευματικοί δημιουργοί που παράγουν έργο με δική τους πρωτοβουλία σε μια χρονική στιγμή και συμβάλλονται με εκδότες αμειβόμενοι με ποσοστά βάσει πωλήσεων (συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι, διευθυντές σειράς κτλ.).
 • Πνευματικοί δημιουργοί που αναλαμβάνουν κατ’ ανάθεση ένα έργο και λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή ή και ποσοστιαία αμοιβή, π.χ. μεταφραστές, εικονογράφοι, συγγραφείς σχολικών βοηθημάτων, διευθυντές σειράς κ.ά.
 • Δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι εν ενεργεία που ανήκουν σε κάποια εκ των ως άνω κατηγοριών και οι οποίοι υπόκεινται κατά περίπτωση σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα.
 • Συνταξιούχοι που ανήκουν σε μια εκ των ως άνω κατηγοριών.
 • Πανεπιστημιακοί που αμείβονται μέσω Πανεπιστημίων.
 • Δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων είτε εκ μεταβιβάσεως είτε λόγω κληρονομιάς.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και για όποιες άλλες σχετικές πρέπει να δοθεί μια σαφής ad hoc απάντηση για το τι ισχύει και όχι να παραπέμπονται οι ερωτώντες σε παλαιές εγκυκλίους και αποφάσεις, οι οποίες μπορεί κατά περίπτωση να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. από ελεγκτικές αρχές κάθε είδους).

Το αποτέλεσμα αυτής της ασάφειας είναι τραγικό. Οι πνευματικοί δημιουργοί δεν λαμβάνουν τα οφειλόμενα σε αυτούς, κάποιες επιχειρήσεις παράτολμα προχωρούν σε καταβολή των οφειλομένων χωρίς παρακράτηση, ενώ όσες επιχειρήσεις περιμένουν τη διασαφήνιση εκ μέρους σας στιγματίζονται με την υπόνοια ότι προσχηματικά καθυστερούν τις καταβολές των αμοιβών.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι Εκδόσεις Πατάκη καταβάλλουν κάθε έτος μεγάλα ποσά ως αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων. Αν δεν προβούν σε παρακράτηση και στη συνέχεια αυτό θεωρηθεί παράνομο, θα υποστούν μεγάλη ζημιά. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στις άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις. Από όλα αυτά μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.

Κύριε Υπουργέ,

Τόσο εμείς όσο και οι πνευματικοί δημιουργοί ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε το πρόβλημα και θα φροντίσετε να το λύσετε άμεσα.

Προκειμένου όμως να διευκρινισθούν όλες οι επίμαχες λεπτομέρειες, προτείνουμε να γίνει μια συνάντηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των πνευματικών δημιουργών, των εκδοτών, αλλά και των λογιστών, για να εξεταστούν όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό.

Με εκτίμηση

Για τις Εκδόσεις Πατάκη

Στέφανος Πατάκης


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

 • 27
  Shares
SHARE
RELATED POSTS
panelladikes-sxoleio-mathitis-708_0.jpg
Πανελλήνιες 2016: Πάνω οι Ιατρικές, πέφτουν οι υπόλοιπες
w01-12362718793541.jpg
Η CDU έτοιμη να συζητήσει με το SPD τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης.
Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης στην Ελλάδα σε συνεργασία με την αμερικανική DEA (βίντεο)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.