Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Επί ποδός για το “κανόνι” του Thomas Cook-Τι γίνεται σε Κρήτη & Ρόδο, της Μαρίας Χονδρογιάννη

 

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

Τις απώλειες τους μετρούν ξενοδόχοι σε Ρόδο και Κω αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, από την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook Αγγλίας σήμερα τα ξημερώματα.

Στο υπουργείο Τουρισμού ήδη έχει στηθεί κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε τοπικό επίπεδο Περιφέρεια και Δήμος Ρόδου συντονίζουν τις προσπάθειες ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους πελάτες του τουριστικού οργανισμού και όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν ταχύτατα και με ασφάλεια στη Μεγ. Βρετανία.

Βούληση όλων είναι να καταλάβουν οι τουρίστες ότι βρίσκονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό κρίσεις σαν και αυτή που πυροδότησε το κανόνι της Thomas Cook.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.

Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες, αναφέρει ο υπουργός.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Τα ξενοδοχεία της Τhomas Cook βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και ασφαλώς στα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη και η Ρόδος και είναι όλα πολυτελή και υπερπολυτελή.

Η εταιρία διαθέτει στη χώρας μας δεκάδες καταλύματα υπό διάφορες επωνυμίες και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ήταν ο μεγαλύτερος οργανισμός διακοπών στην Ελλάδα.

Συνολικά η Thomas Cook συνεργαζόταν με 48 ξενοδοχεία στην χώρα μας. Τέσσερα από αυτά είναι ιδιόκτητα.

Τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία με την Thomas Cook, είναι τα:

Casa Cook Rhodes,
Casa Cook Chania,
Casa Cook Kos,
Cook’s Club Hersonissos (Κρήτη),
Cook’s Club Tigaki Kos,
Cook’s Club City Beach Rhodes
Sunwing Kallithea (Ρόδος), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της εταιρίας στην Ελλάδα,
smartline Mimosa,
smartline Arion Palace,
smartline Infinity Blue,
smartline Kyknos Beach,
smartline Neptuno Beach,
smartline Village Resort & Waterpark,
smartline Cosmopolitan Kos,
smartline More Meni Residence,
smartline Aquamare,
smartline Cosmopolitan,
smartline Semiramis,
smartline Mediterranean,
smartline Margarita,
smartline Princess,
SENTIDO Apollo Palace, Corfu
SENTIDO Aegean Pearl, Crete
SENTIDO Blue Sea Beach, Crete
SENTIDO Elounda Blu, Crete
SENTIDO Mikri Poli Atlantica, Crete
SENTIDO Pearl Beach, Crete
SENTIDO Vasia Resort & Spa, Crete
SENTIDO Carda Beach Atlantica, Kos
SENTIDO Louis Plagos Beach, Zakynthos
SENTIDO Apollo Blue, Rhodes
SENTIDO Ixian All Suites, Rhodes
SENTIDO Ixian Grand, Rhodes
SENTIDO Port Royal Villas & Spa, Rhodes
SENTIDO Thassos Imperial, Thassos
SENTIDO Mediterranean Village, Katerini

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr τα δύο από τα παραπάνω ξενοδοχεία αποκτήθηκαν από κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η Thomas Cook μόλις τον περασμένο Μάιο, ενώ προτίθετο να κατασκευάσει ένα ακόμη ξενοδοχείο στο νησί της Κω.

Μάλιστα, τον χειμώνα του 2018 η εταιρία είχε δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προβεί σε ανακαίνιση του ξενοδοχείου Sunwing Kallithea στη Ρόδο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η εταιρία προσπαθούσε να επενδύσει σε προορισμούς δημοφιλείς στους Βρετανούς ταξιδιώτες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο γενικότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, η Thomas Cook είχε πωλήσεις μεγαλύτερες το 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Η εταιρία, διέθετε 22.000 υπαλλήλους και ξενοδοχεία σε 16 χώρες, ενώ εξυπηρετούσε ετησίως τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πελάτες. Μόνο στην Ελλάδα η Thomas Cook, έχει 1.200 εργαζόμενους.

Πηγή:Newsit

Ρόδος:

Στις προσπάθειες που γίνονται αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τύπου σήμερα οι πολιτικοί παράγοντες του νησιού.

Την άποψη ότι οι Ροδίτες επιχειρηματίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τους Βρετανούς που ήρθαν για διακοπές στη Ρόδο και τα άλλα νησιά μέσω του Thomas Cook εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης.

“Ένας ώριμος προορισμός όπως η Ρόδος έχει και κάποιες κακές μέρες. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι τουρίστες είναι και αυριανοί μας πελάτες και θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους δείξουμε ότι ήρθαν διακοπές σε ένα ευρωπαϊκό προορισμό που τους διασφαλίζει και τα ανάλογα δικαιώματα. Είμαι χαρούμενος που η πρεσβεία του Ην Βασιλείου στην Ελλάδα έχει κάνει ότι μπορεί για να μπορέσει όποιος επιθυμεί να επιστρέψει απρόσκοπτα στη χώρα του. Είμαι βέβαιος ότι οι Ροδίτες θα κάνουν ότι μπορούν για να επενδύσουν σε αυτό τον κόσμο. Η δουλειά μας στον τουρισμό δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Και από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για να βοηθηθούν οι τουρίστες που ήρθαν στην περιοχή μέσω του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού. Έχουν σχετική ενημέρωση και οι συνεργάτες μας στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου. Οι πελάτες μας πρέπει να ξέρουν ότι βρίσκονται σε ευρωπαϊκή δυτική οργανωμένη και ασφαλή χώρα. Τους θέλουμε για διακοπές και το επόμενο έτος», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Στις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους οι ξενοδόχοι αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

«Μια δύσκολη εβδομάδα και ημέρα ξεκίνησαν για τους ξενοδόχους. Είμαστε στη διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης. Προτεραιότητα έχουν οι πελάτες και η ομαλή επιστροφή στις χώρες τους . Θα τεθούν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα. Πρέπει να καταλάβουμε πως οι τουρίστες που ήρθαν μέσω του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού είναι οι αυριανοί μας πελάτες. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε προβλήματα. Υπάρχει συνεργασία με τους φορείς και για το οικονομικό κομμάτι της ζημιάς που προκάλεσε η πτώχευση της Thomas Cook», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Σε ερώτηση αν έχει υπολογιστεί το ύψος των οφειλών που αφήνει τοπικά η Thomas Cook ο κ. Mαρκόπουλος δήλωσε πως είναι σε εξέλιξη καταγραφή.

Στη Ρόδο όπως επισημάνθηκε βρέθηκαν σήμερα 2.400 τουρίστες που ήρθαν μέσω της Thomas Cook και 1.600 στην Κω.

Σε ερώτηση αν θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στη δίνη της πτώχευσης ο κ. Καμπουράκης δήλωσε πως έχει πτωχεύσει ο Thomas Cook Αγγλίας που διακινεί 60.000 με 70.000 άτομα.

« Υπάρχει ο Thomas Cook Σκανδιναβίας και η αεροπορική εταιρεία Contour που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε αυτούς που έχουν υποστεί τις συνέπειες από την πτώχευση. Οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να αντιληφθούν η Ρόδος είναι ασφαλής προορισμός. Και η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό. Οι κινήσεις της είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ

Στην πτώχευση του τουριστικού οργανισμού αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βασίλης Μηναϊδης

«Τώρα έχει πτωχεύσει το αγγλικό τμήμα του οργανισμού. Μάλλον κάτι ανάλογο θα γίνει και με τα υπόλοιπα. Το αγγλικό κομμάτι όμως είναι ασφαλισμένο. Η ασφαλιστική εταιρεία θα εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των πελατών», τόνισε ο κ. Μηναϊδης που απέδωσε την κατάρρευση του αγγλικού τμήματος του Τhomas Cook στο brexit.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να καλυφθούν οι ζημίες των επιχειρηματιών ο κ. Μηναίδης δήλωσε πως αυτό είναι αδύνατο και κάθε επιχειρηματίας θα αναλάβει το βάρος που του αναλογεί.

Η Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων

Στις επιπτώσεις από την πτώχευση αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος

“Θα μείνουν πολλά ποσά απλήρωτα προς τα ξενοδοχεία. Μιλάμε για μεγάλα ποσά που χάνουν τα ξενοδοχεία”, δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Σε ερώτηση αν μπορούν να αποζημιωθούν οι ξενοδόχοι ο κ.Ματσίγκος τόνισε πως δεν διασφαλίζονται οι επιχειρηματίες

“Το μόνο που γίνεται είναι η εκκαθάριση της εταιρείας η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και η πληρωμή των υποχρεώσεων. Αν περισσέψει κάτι τότε δίνεται στους επιχειρηματίες”, τόνισε.

H Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων

Στην πτώχευση του αρχαιότερου τουριστικού οργανισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κώστας Κατσίβας.

« Είναι αρκετοί οι τουρίστες που είναι στην περιοχή μας. Ο Thomas Cook είναι ο δεύτερος μεγάλος τουριστικός οργανισμός μετά την TUI. Όταν πέφτει ένα γραφείο έξω χάνει όλος ο τόπος . Χάνουμε όλοι μας ξενοδόχοι πράκτορες προμηθευτές», τόνισε ο κ. Κατσίβας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κω αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Κωνσταντίνα Σβύνου.

“Μετά την TUI δεύτερος σε κατάταξη τουριστικός οργανισμός είναι η Thomas Cook. Περιμένουμε ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των επισκεπτών στις χώρες τους. Έχουμε αποδείξει σε ανάλογα περιστατικά ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους κρίσεις. Στόχος να διαφυλάξουμε την τουριστική μας εικόνα. Επίσης είναι σημαντικό να μην γονατίσουν οι επιχειρήσεις», δήλωσε η κ. Σβύνου.

Σε ερώτηση αν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν επιχειρήσεις από την πτώχευση η κ. Σβύνου απάντησε :

«Σε δεινή θέση είναι πολλές επιχειρήσεις. Να μην ξεχνάμε πως υπήρχαν ξενοδοχεία που συνεργάζονταν αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο τουριστικό οργανισμό».

Ρεπορτάζ: Μαρία Χονδρογιάννη


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Θεσμική παρακμή της παράταξης Χατζημάρκου – Απαξίωση των συμβούλων που ζητούν τη νομιμότητα
Σύνδρομο παραίτησης ή ντροπή;, του Νότη Μαυρουδή
15936534_401461110190742_2107696518818075336_o.jpg
Σημαντική ομιλία για την Διάγνωση- Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού [11/1/2017]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.