Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Διαμορφώνοντας το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, του Αλκιβιάδη Στεφανή (ΥΦΕΘΑ)

Spread the love

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΝΔ, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ. Αποστρατεύτηκε το 2019 με τον βαθμό του Στρατηγού. Υπηρέτησε ως Αξιωματικός Τεθωρακισμένων και έχει λάβει παγκόσμιες διακρίσεις ως Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. 

Φωτογραφικό υλικό: Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21»

 

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύο ήταν οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν και υπηρετούνται πιστά μέχρι και σήμερα. Άριστη και αποτελεσματική διαχείριση της σκληρής πραγματικότητας και σχεδιασμός του μέλλοντος.

Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον που καθημερινά δοκιμάζει τα όρια αντοχής του προσωπικού, των μέσων και των διαδικασιών, αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν επιλογές, με σκοπό την αναζήτηση λύσεων για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αριθμητική προσέγγιση των απειλών με σκοπό να αναζητηθούν ισορροπίες, παραχώρησε τη θέση της στην αναζήτηση και βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων μας, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε σε ένα επιπλέον βήμα, αυτό της συνεκτικής προσέγγισης της άμυνας.

Διακλαδικότητα, διαλειτουργικότητα, ολιστική στοχοθεσία και μοναδιαίες δυνατότητες που δημιουργούν στρατηγικό πλεονέκτημα, αποτελούν μερικές από τις έννοιες που οδήγησαν σε συνολική καταγραφή των απαιτήσεων, στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης των Κλάδων.

Ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός διαμορφώνει το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, προσεγγίζοντας ζητήματα όπως τις απαιτήσεις σε προσωπικό, σε νέα οπλικά συστήματα, στη στοχευμένη διατήρηση των υπαρχόντων παράλληλα με την επίτευξη διαλειτουργικότητάς τους με τα νέα, στην ψηφιακή μετεξέλιξη, στην καταπολέμηση της κακόσημης γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας με δράσεις κοινωνικής προσφοράς, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μας, στην ενεργειακή αυτονομία των υπηρεσιών και μονάδων μας, στις συνέργειες με φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις πολυδιάστατες διυπουργικές συνεργασίες.

Αντιμετωπίζουμε το μέλλον με νέα προσέγγιση, ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την καθημερινότητα. Το όραμά μας για την Πατρίδα συνθέτουν η παροχή της ασφάλειας και της ευημερίας στους Έλληνες πολίτες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν το υγιές, σταθερό και ασφαλές πλαίσιο, στο οποίο εδράζονται η κοινωνική, οικονομική και διπλωματική ανέλιξη της χώρας.

Βασικό πυλώνα της προσπάθειας αποτελεί το προσωπικό μας, το οποίο εμπνέεται από ισχυρό σύστημα αξιών, με κυρίαρχη την αγάπη για την Πατρίδα και τον υψηλό επαγγελματισμό. Είναι σταθερή η προσήλωσή μας στην επιχειρησιακή και ακαδημαϊκή εκπαίδευση, με έμφαση στο ιδανικό της προσφοράς, στην υπεροχή του «εμείς» σε βάρος του «εγώ», στη συνειδητοποίηση των υποχρεώσεών μας και στην υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, με κυρίαρχη αυτή της σωματικής, ψυχικής, γνωστικής και επιχειρησιακής προετοιμασίας μας για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.

Ο τρόπος με τον οποίον οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν, τα τελευταία δύο χρόνια, τις προκλήσεις της μεταναστευτικής και της υγειονομικής κρίσης, καταδεικνύει αποφασιστική ηγεσία, δυνατότητα έγκαιρης αντίληψης της πραγματικότητας και άμεσου ανασχεδιασμού, καθώς και την υπεροχή στη διαδικασία λήψης απόφασης, στην καινοτομία και στην κατανόηση της ανάγκης για μετεξέλιξη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Τo Matrix και η έξοδος κινδύνου, του Ηλία Καραβόλια
H Moody’s μέσα σου, του Ηλία Καραβόλια 
Είμαστε υποκριτές, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.