Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική Συνεντεύξεις

Δημήτρης Τσίκκης: “Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι είναι οπισθοδρόμηση-κενό γράμμα στην ζωή”, της Μαρίας Χονδρογιάννη

Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

Με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι  αντί να έχουμε τα μάτια στραμμένα στο μέλλον γυρνάμε είκοσι χρόνια πίσω με ό,τι αυτό συνεπάγεται

  Το νομοσχέδιο μας γυρνάει  στο  dialup και την επιλεκτική πληκτρολόγηση

 «Ο  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας. Επίσης εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή»

Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο iporta  ο αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών, ΚΕΠ , Διαφάνειας και Συντονιστής, Ενοτήτων ΙΑΛΥΣΟΥ – ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ κ. Δ Τσίκκης με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με την ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

Ο κ. Τσίκκης τονίζει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν  πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ.

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε εγκλωβισμένη ακυβερνησία και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια»,  υπογραμμίζει ο κ. Τσίκκης.

Ο αντιδήμαρχος νέων τεχνολογιών ανακοινώνει και  την έναρξη λειτουργίας ενός business center στο κέντρο της πόλης. Όπως εξηγεί στο  «business center του δήμου Ρόδου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα σε ένα άνετο περιβάλλον να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες internet ιδιαίτερα μεγάλης ταχύτητας, να σκανάρει ή και να εκτυπώσει κάποιο έγγραφο»

Ακόμη ο κ. Τσίκκης αναφέρεται στα βήματα που  έχουν γίνει στον τομέα της τεχνολογίας με την λειτουργία των   ΑΤΜ e-ΚΕΠ και στα σχέδια που υπάρχουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η συνέντευξή του κ. Δ Τσίκκη αναλυτικά:

Προσφάτως ανακοινώθηκε η λειτουργία ΑΤΜ e-ΚΕΠ  δηλαδή μηχανών για την εξυπηρέτηση του πολίτη  στο Δήμο Ρόδου; Γιατί ακριβώς πρόκειται και πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία;

Ο δήμος Ρόδου πρωτοπορεί με τεχνολογίες αιχμής.  Οι συγκεκριμένες μηχανές ΑΤΜ e-ΚΕΠ που θα προμηθευτούμε μετά από δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση του πολίτη της Ρόδου 24ώρες. Οι γρήγοροι ρυθμοί η έλειψη χρόνου στερεί σε αρκετούς από εμάς τη δυνατότητα να επισκεφθούμε ένα κατάστημα ΚΕΠ ή το ταμείο του Δήμου στις ώρες λειτουργίας τους για την πληρωμή πχ κάποιας δόσης διακανονισμού ή την έκδοση κάποιου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης. Με την εγκατάσταση των e-ΚΕΠ ΑΤΜ δίνουμε την δυνατότητα στους πολίτες της Ρόδου να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες 24ώρες.

Τα ΑΤΜ θα εγκατασταθούν  μόνο στην πόλη της Ρόδου ή και σε άλλες δημοτικές ενότητες του νησιού:

Στόχος του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου είναι το πρόγραμμα που καλύπτει ο δήμος με ίδια κεφάλαια  να επεκταθεί σε όλες της ενότητες του Δήμου. Ωστόσο το πιλοτικό πρόγραμμα των πρώτων μηχανών e-ΚΕΠ, φάση Α, αφορά  την εγκατάσταση τους σε τρία σημεία υψηλής επισκεψιμότητας στην πόλη της Ρόδου.Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες προς το παρόν που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη του δικτύου των e-ΚΕΠ το βασικό μας εμπόδιο προς το παρόν είναι οι χαμηλές ταχύτητες internet, τουλάχιστο 24mbps

Έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής;

Η διεύθυνση πληροφορικής του Δήμου Ρόδου έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και τεχνικές παρεμβάσεις έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και την παραλαβή των μηχανών e-ΚΕΠ αυτά να λειτουργήσουν αμέσως για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Ρόδου. Ο δήμος μας μπαίνει σε μια νέα εποχή με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Θα φθάσουμε στο σημείο να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν και τέλη ή πρόστιμα για παράδειγμα στα e-KEP ΑΤΜ του Δήμου;

Στα e-ΚΕΠ ATM θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλες τις συναλλαγές που κάνουμε σε κάθε φυσικό κατάστημα ΚΕΠ δηλαδή να παραλάβουμε από το e-ΚΕΠ ΑΤΜ αμέσως ή να σταλεί στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο οποιοδήποτε, πιστοποιητικό γέννησης, ληξιαρχική πράξη και κάθε άλλο έγγραφο που σήμερα για να το παραλάβουμε πρέπει να επισκεφθούμε ένα κατάστημα ΚΕΠ ή τα γραφεία στο δημοτικό μέγαρο κλπ. Επίσης θα δωθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν μόνο με πιστωτική κάρτα και όχι σε μετρητά τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουμε προς το Δήμο, δόσεις διακανονισμού, πρόστιμα, τέλη παρεπιδημούντων, κλπ

Τι άλλο σχεδιάζετε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας;

α)«Την κατάθεση στα ΚΕΠ των διακαιολογητικών για επιδομα ανεργίας » Όλοι γνωρίζουν την ταλαιπωρία των εργαζόμενων στα ξενόδοχεία με τις ατέλειωτες ουρές για την κατάθεση των δικαιολογικών για το επίδομα ανεργίας αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο καθ ότι είναι συγκεκριμένο το χρονικό διάστημα που κλείνουν τα ξενοδοχεία και πολύ μεγάλος ο αριθμός των δικαιούχων. Προσωπικά βρίσκομαι σε συνεννόηση με το υπουργείο ηλεκτρονικής διακυβεύρνησης  έτσι ώστε ο δήμος με την δομή των ΚΕΠ να βοηθήσει. Στόχος μας είναι να πετύχουμε, οι εργαζόμενοι να καταθέτουν τα διακαιολογητικά για την ανεργία τους στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας τους και εμείς με την σειρά μας να τα διαβιβάζουμε στον ΟΑΕΔ .

β)Σύντομα θα δώσουμε την δυνατότητα όλες οι συναλαγές που γίνονται στα ΚΕΠ να μπορούν να γίνουν από τον υπολογιστή του σπιτιού μας.

γ) Έχει ήδη δρομολογηθεί η εγκατάσταση δωρεάn WiFi στις κεντρικές πλατείες των τοπικών κοινοτήτων εκεί, που ο πάροχος γραμών μας δίνει την δυνατότητα γραμμής υψηλής ταχύτητας.

δ)Στα άμεσα σχέδια του Δημάρχου Φώτη χατζηδιάκου είναι η λειτουργία ενός business center στο κέντρο της πόλης για την εξυπηρέτηση των πολιτών του δήμου αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού μας. Στο business center του δήμου Ρόδου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα σε ένα άνετο περιβάλλον να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες internet ιδιαίτερα μεγάλης ταχύτητας, να σκανάρει ή και να εκτυπώσει κάποιο έγγραφο και να έχει υπηρεσίες όπως:

  1. Φωριαμοί με κλειδαριά
  2. Αυτόνομο Κλιματιστικό και Εξαερισμός
  3. Χρήση Business Lounge
  4. Smart TV LG 55’
  5. Laptop
  6. Projector + Screen
  7. White Board
  8. Ενσύρματο Internet VDSL
  9. Wi-Fi
  10. ψηφιακό τηλέφωνο για conference CALLS

Ποια η άποψη σας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που ψηφίστηκε μεν άλλα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αυτοδιοικητικών;

Μεταφορικά θα το έλεγα: περνάμε από την εποχή του VDSL και των γρήγορων ταχυτήτων στην εποχή του dialup και της επιλεκτικής πληκτρολόγησης.

Αντί να έχουμε τα μάτια στραμμένα στο μέλλον γυρνάμε είκοσι χρόνια πίσω με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η τοπική αυτοδιοίκηση περνά στην μαύρη εποχή αυτή των συναλλαγών «κάτω από το τραπέζι» και της ακυβερνησίας στους δήμους, κάθε δήμαρχος θα γίνεται έρμαιο των πολιτικών ορέξεων μιας μικρής ομάδας που όμως κατά το νέο εκλογικό νόμο θα αποτελεί και τον τάχα μου ρυθμιστή στο όνομα της συνεργασίας.  Πιστεύω  ότι   η πρακτική αυτή  είναι κατάλοιπο της εποχής που το κυβερνόν κόμμα δεν ξεπερνούσε το 3% Το νομοσχέδιο δεν απελευθερώνει και δεν ανοίγει την αυτοδιοίκηση στο μέλλον. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αποσπασματικότητα και η προχειρότητα, γιατί το κύριο ενδιαφέρον της κυβέρνησης δεν είναι η αυτοδιοίκηση, αλλά η εργαλειακή αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.Δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας. Επίσης εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή. Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε εγκλωβισμένη ακυβερνησία και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια».

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Η Τράπεζα Δωδεκανήσου στηρίζει τους πληγέντες των πλημμυρών – εκκίνηση προγράμματος: 2 Δεκεμβρίου
Παραμυθάδες, του Γιάννη Πανούση
Έκκληση της Προϊσταμένης των ΓΑΚ κ.Τόλιου προς αντιδήμαρχο να σεβαστούν το αρχειακό υλικό κατά τις εργασίες του Κτηματολογίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.