Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Για τον πατέρα μου, τον Σίμο Παρασκευά, του Γιώργου Παρασκευά

Spread the love
Ο Γιώργος Παρασκευάς είναι Επιχειρηματίας, Αντιπρόσωπος της paraskevasauto.com

Το iporta.gr συλλυπάται βαθιά την Οικογένεια Παρασκευά για την απώλεια του Σίμου Παρασκευά

Πληροφορία: Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 2μ.μ. από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου.

“Μερικές φορές είναι να απορείς πώς γίνεται , ο ίδιος άνθρωπος που πίστευε πάντα πως όλα γύρω του γίνονται με το λάθος τρόπο , που καυτηρίαζε καθημερινά τα κακώς κείμενα , που παρατηρούσε τα πάντα με ύφος δεικτικό , που δε σου χαριζόταν ποτέ ακόμη και αν ήσουν ο καλύτερος του φίλος , που ήταν αυτός που πάντα πίστευε ότι το νησάκι μας ήταν το ομορφότερο μέρος του κόσμου και ότι κανείς από μας δεν είχε συνειδητοποιήσει την ευθύνη του για την ανάδειξη αυτού του τόπου , αυτός ο ίδιος άνθρωπος γινόταν αμέσως φίλος με συνομιλητές που την προηγουμένη είχε σφάξει με το …. γάντι ή χωρίς, αρκεί να έβλεπε στο βλέμμα τους οξυδέρκεια και ένα μυαλό εύστροφο, γινόταν κολλητός με νέους τους οποίους πριν λίγα λεπτά … στόλιζε με καθόλου κολακευτικά επίθετα για αποφάσεις τους που θεωρούσε λανθασμένες φτάνοντας στο σημείο να πίνει ούζα το βράδυ μαζί τους δίπλα στο κύμα . Αυτός ο ίδιος άνθρωπος γινόταν έξαλλος στην αναφορά και μόνο της σκέψης νέου επαγγελματία ή επιστήμονα να φύγει από το νησί γιατί κάπου αλλού κάποια καλύτερη τύχη τον περίμενε λέγοντας του ευθέως ότι είναι βλαξ και πως σαν τη Ρόδο … δεν έχει πουθενά αλλού . Περνώντας λοιπόν τα χρόνια και βλέποντας τους γύρω μου , να κρέμονται στην κυριολεξία από τα χείλη του την ίδια στιγμή που τους έλεγε στη μούρη τα υποκειμενικά πάντα κατ´ αυτόν ελαττώματα τους οι απορίες μου άρχισαν να διαλύονται . Δεν γίνεται να είναι όλοι μαζοχιστές ούτε ο Σίμος ο φωτεινός παντογνώστης . Είδα ξεκάθαρα πόσο σημαντικό είναι να βλέπεις στο βλέμμα ενός ηλικιωμένου όλες τις αγωνίες ενός εφήβου που καμιά φορά και αυτός ο ίδιος ο ηλικιωμένος αναρωτιέται μήπως κάπου κάνει λάθος αλλά αρνείται να το παραδεχθεί προσπαθώντας να μείνει πιστός στις αρχές του. Αυτός ήταν ο Σιμάκος μου . Ευέξαπτος , νευρικός , διορατικός μα πέρα για πέρα ειλικρινής . Στους ίδιους λοιπόν λόγους για τους οποίους τον αγαπήσαμε εμείς πιστεύω ότι οφείλεται και η δίκη σας αγάπη και υποστήριξη αυτών των ημερών . Σας ευχαριστώ πολύ .”

Πηγή: fb

Ποιός ήταν ο Σίμος Παρασκευάς

Ο Σίμος Παρασκευάς γεννήθηκε το 1940 στη Ρόδο. Γιος του εμπόρου Γεωργίου Παρασκευά και της Νομικής Λαμπαδαρίου, Μεγάλωσε στη μεταπολεμική Ρόδο, στη γειτονιά του Αγ. Γεωργίου και γαλουχήθηκε στην Εμπορική αγορά της Παλιάς Πόλης.  Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή της Ρόδου και μετά τη στρατιωτική του θητεία απασχολήθηκε για μια διετία ως Εκτελωνιστής. Το ανήσυχο επιχειρηματικό του πνεύμα τον ώθησε σχεδόν αμέσως στον κόσμο της αγοράς.

Σε ηλικία μόλις 24 ετών τον εμπιστεύθηκε η αντιπροσωπεία της Mercedes και τoν όρισε ως εκπρόσωπό της στα Δωδεκάνησα.

Μετά από μερικά χρόνια γνώρισε στην Αθήνα τον Νίκο Θεοχαράκη και ξεκίνησε μια «συνεργασία ζωής» ως αντιπρόσωπος αυτοκινήτων (αρχικά της Datsun και μετά της Nissan) που διήρκησε 50 χρόνια και συνεχίζεται ακόμη από την οικογενειακή επιχείρηση.
Όλη του τη ζωή την πέρασε στην αγορά της Ρόδου, έχοντας έντονη παράλληλα συνδικαλιστική δράση.
Ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου την περίοδο 1992 – 2006. Απετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου από το 1993 έως το 2006 και θήτευσε ως Αντιπρόεδρός του την περίοδο 1997 – 2006.

Ήταν παρών ως βασικός πρωτεργάτης σε όλες τις διεκδικήσεις και σε όλους τους αγώνες του επιχειρηματικού κόσμου της Δωδεκανήσου (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ειδικό δασμολόγιο, κ.ο.κ.).
Από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας Δωδεκανήσου, υπηρέτησε στο Διοικητικό της Συμβούλιο την περίοδο 1994 – 2004. Περιοδικά υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Διαγόρα και συμμετείχε στο Δ.Σ. του Κολοσσού Ρόδου τα έτη 1981 – 1982.

Αγαπούσε παθολογικά τη  Ρόδο. Την ήθελε πάντα πρωτοπόρα και «όμορφη».

Η αγάπη του αυτή τον ώθησε από πολύ μικρό στα «κοινά». Εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος επί δημαρχίας Στ. Αυγουστάκη το διάστημα 1975 – 1978. Εκλέχθηκε και Νομαρχιακός Σύμβουλος για την περίοδο1989 – 1991. Ήταν ενεργό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας  για 60 περίπου χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου επί δεκαετία και ήταν επί 40 έτη αντιπρόσωπός της σε όλα τα κεντρικά όργανά της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν αναμφισβήτητα η πιο εμβληματική μορφή του χώρου τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Σε όλη του τη ζωή ήταν άνθρωπος πρακτικός, που ήθελε τους γύρω του να προοδεύουν και να εξελίσσονται. Μαχητικός και ασυμβίβαστος. Δεν τον δελέαζαν οι «θέσεις» γι’ αυτό και δεν τις διεκδίκησε ενώ μπορούσε. Ήθελε πάντα την ουσία. Ήταν άνθρωπος του «δια ταύτα», όπως συνήθιζε να λέει.

Ο Σίμος ήταν παντρεμένος με την Κατίνα (το γένος Γεωργάκη) και είχε ένα γιο τον Γιώργο.
Υ.Γ. – Επιθυμία του εκλιπόντος είναι να μην εκφωνηθούν επικήδειοι την ημέρα της κηδείας. Οποιοδήποτε ψήφισμα μπορεί να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.
– Επιθυμία του επίσης ήταν αντί στεφάνων, οποιαδήποτε συνεισφορά να κατατεθεί στο φιλόπτωχο ταμείο της Μητρόπολης Ρόδου.  


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Δήμος Ρόδου: Με εντατικούς ρυθμούς αντικαθίστανται εκατοντάδες φωτιστικά με λάμπες Led.
Αρχίζουν οι εργασίες στη Ροδιακή Έπαυλη. Ξεκινά η μεταφορά της Ροδιακής Βιβλιοθήκης
ΠΡΑΞΙΣ 2020: “Θεϊκά Λόγια” σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη – Το αριστούργημα του Βάλιε Ινκλάν στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.