Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Γιάνης Βαρουφάκης: “Φτιάξαμε το “ΜέΡΑ 25″ για να σταματήσει η διαρροή των παιδιών μας στα 4 σημεία του ορίζοντα”-Απαντήσεις σε όλες τις απορίες

Spread the love

 

“Αγαπώ την εκπαίδευση και η δουλειά μου είναι στο Πανεπιστήμιο. Ο πρώτος λόγος που εμπλέκομαι με την Πολιτική είναι γιατί δεν θέλω να ερημώσει η πατρίδα μου. Δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις και τα αξιώματα. Στόχος μου είναι να πάψει η διαρροή των παιδιών μας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. “

Γιάνης Βαρουφάκης, Ρόδος 20 Ιουνίου 2019

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει για την ανάταξη της οικονομίας, και τη δημιουργία ανάπτυξης στην Ελλάδα αν οι πολίτες επιλέξουν το κόμμα του στις εκλογές,  ανέλυσε μιλώντας στην Μαρία Χονδρογιάννη o γενικός γραμματέας του και πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να φύγει από την κυβέρνηση όταν . Μίλησε για το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή αλλά και για την βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει εικόνισμα τον κ.Τσίπρα γιατί μετέθεσε την αποπληρωμή του χρέους για αργότερα.

«Δεν γινόταν μην έχουμε σχέδιο επιστροφής στη δραχμή», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως το σχέδιο που είχε ετοιμάσει για να σωθεί η χώρα δεν υπήρχε η βούληση από την κυβέρνηση για να εφαρμοσθεί.

Αν εφαρμόζονταν το σχέδιο του όπως είπε η ανάταξη της οικονομίας θα ήταν εφικτή σε έξι μήνες.

«Δεν θα γίνονταν σοκ στην οικονομία με το σχέδιο που είχαμε», είπε.
Όσο για το κλείσιμο των τραπεζών το 2015 ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κ. Μέρκελ γιατί όπως είπε η  τακτική που ακολούθησε  ήταν η αιτία που δεν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τότε.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για τα capital controls,  το κλείσιμο των τραπεζών αλλά και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση … που έρχεται στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Ως επικεφαλής του Μέρα 25 επιμένει στην σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές ακόμη και αν αυτό οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ίδρυση του ΜΕΡΑ 25 ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως το τελευταίο που ήθελε ήταν η ίδρυση κόμματος.

«Είμαστε σε κρίση που όλο φεύγει και όλο μονιμοποιείται. Και τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό. Δύο χρόνια πριν αρχίσαμε να δουλεύουμε το πρόγραμμα μας. Στόχος μας να δώσουμε απαντήσεις για όσα δεν έχουν γίνει για την φορολογία, την οικονομία το ασφαλιστικό. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει βουλευτές, να ψηφίζουν νομοσχέδια με οποία διαφωνούν και η αντιπολίτευση να καταψηφίζει νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση γιατί δεν εφάρμοσε το σχέδιο του για την οικονομία της χώρας δήλωσε:

«Ήμουν υπουργός Οικονομικών και όχι πρωθυπουργός. Συμμετείχα σε μια κυβέρνηση που με αντιμετώπιζε ως ξένο σώμα. Είχαμε συμφωνήσει σε κάποια πράγματα και για αυτό συμμετείχα στις εκλογές. Αυτά που είχαμε συμφωνήσει ήταν απαραίτητα και μακάρι να είχαν υλοποιηθεί. Όταν έχεις πτωχεύσει δεν μπορείς να εξακολουθείς να δανείζεται και να προσποιείσαι ότι αποπληρώνεις τα χρέη υπό όρους που συρρικνώνουν τον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στη δραχμή ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως ήταν επιβεβλημένο να έχει ο υπουργός Οικονομικών ένα τέτοιο σχέδιο.

«Δεν σημαίνει πως ήθελα τη δραχμή. Αλλά όταν έχεις τον κ. Σόιμπλε να απειλεί με έξοδο της χώρας από το ευρώ είσαι υποχρεωμένος να έχεις σχέδιο επιστροφής στη δραχμή. Και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρέπει να έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Είναι το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας ( μέθοδος ανταλλαγής χρεών).

«Επί της ουσίας όσο πιο πολλά βγάζουμε τόσο πιο πολλά θα παίρνουν οι δανειστές όσο πιο λίγα βγάζουμε θα παίρνουν λιγότερα. Τώρα ότι και να έχει γίνει στη χώρα θα πρέπει να γίνεται η αποπληρωμή του χρέους . Έτσι έχουμε συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε.

Θα τους είχαμε βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι αλλά…

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των τραπεζών ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Η κ. Μέρκελ είχε πει ψέματα στους βουλευτές της τότε για τα χρήματα που θα δίνονταν στις τράπεζες. Με αυτό το δεδομένο είχε κάθε λόγο να μην δέχεται την αναδιάρθρωση χρέους. Εμείς είχαμε υποχρέωση να της βάλουμε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Δεν το καταφέραμε γιατί παραβιάστηκε η συμφωνία που είχα κάνει με τον κ. Τσίπρα. Τότε είχαμε πει να μην πάρουμε νέο δάνειο και αν απειλήσουν να μας κλείσουν τις τράπεζες εμείς  θα αντιδρούσαμε με τον τρόπο που έπρεπε. Ήταν ένα πυρηνικό όπλο, αυτό που είχαμε στα χέρια μας. Χάσαμε το παιχνίδι γιατί άλλαξε τακτική έναντι μου η κυβέρνηση», είπε ο κ Βαρουφάκης.

«Εμείς λέμε ΦΠΑ στο 15% για αγορές υπηρεσιών και αγαθών με πιστωτικές και 18 για αγορές με μετρητά για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν ήθελα την κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Σε ερώτηση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ήταν μια κόκκινη γραμμή που όπως και άλλες έσπασαν από την κυβέρνηση.

« Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός με έπεισε για την ανάγκη διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Δεσμεύθηκα ότι δεν θα καταργούσα το ειδικό καθεστώς. Μετά την παραίτηση μου όμως άλλαξαν τα πράγματα και όλες οι κόκκινες γραμμές έγιναν λευκές», είπε.

Όσο για το αν είναι εφικτό να επανέλθει το ειδικό καθεστώς ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

« Θέλει αρετή και τόλμη η ευημερία των ανθρώπων. Αν συνεχίσουμε να λέμε σε όλα ναι στα Euroworking Group δεν θα γίνει τίποτε. Εμείς ως ΜΕΡΑ 25 δεν θέλουμε ρήξη δεν θέλουμε επιστροφή στη δραχμή. Θέλουμε συνετή πορεία εντός της ευρωζώνης. Δεν φοβόμαστε όμως και τη ρήξη αλλά ούτε και τη δραχμή. Αν οι δανειστές γνωρίζουν ότι αν σε φοβερίζουν λες ναι σε όλα έχεις τελειώσει. Έτσι θα έχουμε τελειώσει ως χώρα γιατί θα έχουμε ευρώ αλλά  δεν θα έχουμε ανθρώπους. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η ερημοποίηση της χώρας».

Η Ελλάδα έχει χάσει την εθνική κυριαρχία σε πολλά

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της σε πολλούς τομείς.

«Έχουμε χάσει την εθνική κυριαρχία σε ορισμένα πράγματα. Γνωρίζετε πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη. Ανήκει στους δανειστές. Είναι δυνατό το ΤΑΙΠΕΔ και το υ υπερταμείο να ανήκει στους δανειστές; Δεν συμφώνησα ποτέ για αυτά και με μισεί η τρόικα. Τα μαγαζάκια πληρώνουν το 70 με 75% των κερδών τους στο υπουργείο Οικονομικών. Στην Τουρκία δεν συμβαίνουν αυτά. Έτσι όμως καταστρέφεται μια χώρα».

Όταν αναλάβαμε η Ελλάδα ήταν ένα κλικ πριν τη χρεοκοπία

Σε ερώτηση αν η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει από τη σημερινή «καμένη γη» ο κ, Βαρουφάκης τόνισε:

«Εμείς παραλάβαμε «καμένη γη» . Όταν μπήκα στο υπουργείο Οικονομικών ζήτησα σε σύσκεψη να με ενημερώσουν για τα αποθεματικά και ένας τρεμάμενος τμηματάρχης με ενημέρωσε πως είμαστε μεταξύ 11 και 23 μερών πριν να βαρέσουμε διάλυση. Αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν οξυδερκής θα έπρεπε να είχε ένα εικόνισμα του κ. Τσίπρα στο κρεβάτι του και κάθε βράδυ να γονατίζει και να κάνει μια προσευχή στον πρωθυπουργό. Το αναφέρω αυτό γιατί το τέταρτο μνημόνιο διαφέρει από τα προηγούμενα. Θα έχει άνεση κινήσεων ο κ. Μητσοτάκης γιατί ο κ. Τσίπρας ο κ. Τσακαλώτος και οι τροικανοί συμφώνησαν με μεταφορά πληρωμών 105 δις ευρώ που ήταν να γίνουν το 2030 για μετά το 2032 τοκιζόμενο. Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει πρόβλημα γιατί υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν θα έχει κανένα δανειστή να τον πιέζει. Ο ελληνικός λαός θα υποφέρει όλο και πιο πολύ αλλά ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων».

Οι προτάσεις για την επόμενη ημέρα

Όσο για τις προτάσεις για την επόμενη ημέρα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

«Εμείς κάνουμε αγώνα κατά του 4ου μνημονίου. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος το εφαρμόζει. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του μνημονίου και κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Εμείς ως κόμμα δεσμευόμαστε ότι αν θα κάνουμε κυβέρνηση θα θεσμοθετήσουμε επτά τομές που είναι η κατάργηση της προπληρωμής φόρου για τις επιχειρήσεις, τέλος οι πλειστηριασμοί, τέλος οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων χωρίς εξώσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο συγχωνεύονται και με μια άδεια γίνονται μια αναπτυξιακή τράπεζα . Αυτά σε δύο μήνες χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές που όλα αυτά θα τα θεωρήσουν Casus Belli. Και ας ζητήσουν Grexit  αν μπορούν. Θέλει αρετή και τόλμη η απελευθέρωση από αυτή τη χρεοδουλοπαροικία».

Η χώρα μπορεί να απογειωθεί έστω και μετά από ένα Grexit

“Η χώρα θα απογειωθεί μετά από την πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Και αυτό θα γίνει με όποιο νόμισμα. Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Δεν μπορεί οι άνθρωποι να είναι σκλάβοι του και όχι το αντίθετο. Εμείς δεν προτείνουμε επιστροφή στη δραχμή. Αλλά το ερώτημα είναι ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος. Η ερημοποίηση της Ελλάδας ; Η κατάληξη του 80% των επιχειρήσεων της Ρόδου στο κράτος; Ή ένα πρόσκαιρο κόστος από το Grexit μείωση των φορολογικών συντελεστών μετά κούρεμα όλων των κόκκινων δανείων και επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας” , είπε.

Όχι σε συνεργασία με τη ΝΔ

Σε ερώτηση αν θα συνεργάζονταν με τη ΝΔ μετά τις εκλογές ο κ. Βαρουφάκης είναι αρνητικός και τονίζει:

«Η πιθανότητα αυτή είναι μηδέν, Ο λόγος είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως δεσμευμένος στο 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Θέλει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. Γνωρίζουμε τι έγινε όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Εισέπραττε πάντα ένα όχι. Αφού έχει δεσμευθεί σε ένα τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει πιθανότητα να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ» .

Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα;

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην εικονική πραγματικότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και στις προτάσεις του για τους νέους. Τόνισε:

«Σκεφτείτε το έγκλημα του ΕΚΑΣ. Εξευτέλισαν τους συνταξιούχους δίνοντας τους ένα επίδομα και όχι τη 13η σύνταξη . Πίστεψαν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα τους ψηφίσουν; Οι συμπολίτες μας έχουν αξιοπρέπεια. Την κοροϊδία την καταλαβαίνουν. Κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα νέοι αλλά και μεγαλύτεροι θα πληρώνουν 7.000 ευρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2060. Μέχρι τότε θα έχουν φύγει η άνθρωποι. Εμένα αυτοί με ενδιαφέρουν. Να μην φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό. Να κόψουμε δραστικά τους φορολογικούς συντελεστές. Τα μπλοκάκια τέλος. ‘Όταν κάποιος δουλεύει πάνω από οκτώ ώρες την εβδομάδα με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, να μπαίνει αυτόματα στο ΙΚΑ. Για τους νέους που ιδρύουν επιχειρήσεις να μην πληρώνουν για πέντε χρόνια φόρους και εισφορές».

Λάθος η τακτική με την Τουρκία

Σε ερώτηση για την ένταση με τη γειτονική χώρα δήλωσε:

«Εφάρμοσαν  εντελώς λάθος πολιτικές. Όλα τα καθεστώτα της Τουρκίας δημιουργούν κρίσεις και αποσταθεροποιούνται. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό δημιουργούν θερμά ή ψυχρά επεισόδια για να συσπειρώσουν τους πολίτες τους που υποφέρουν. Αυτή η συμφωνία το Ισραήλ είναι δώρο στον κ. Ερντοάν. Του έδωσε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας να πει στο λαό του ότι εμείς θέλουμε να πάρουμε τα πετρέλαια και συνωμοτούμε κατά της Τουρκίας. Περίμενε ο πρωθυπουργός ότι ο Πορθητής θα μείνει στο λιμάνι ; Ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα μείνει άπραγο; Είναι υπέρ της υπεράσπισης των εθνικών δικαιωμάτων. ¨Όμως η ανάπτυξη δεν θα έρθει από τα πετρέλαια ή το φυσικό αέριο. Αυτά έχουν τελειώσει. Βρισκόμαστε σε περίοδο που οι ΑΠΕ είναι πιο φθηνές. »

‘Ετσι θα έρθει ανάπτυξη

Όσο για τους επιχειρηματίες που περιμένουν ευεργετικά μέτρα για τη δημιουργία ανάπτυξης ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε:

«Δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες οι επιχειρηματίες γιατί είναι πτωχευμένες. Δεν δίνουν ένα ευρώ. Δεν τις πτώχευσα εγώ. Κτύπησα τον κώδωνα του κινδύνου. Για τις επιχειρήσεις προτείνω την κατάργηση της προπληρωμής φόρου. Ο ανώτατος φόρος για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι στο 15%, 20% για τις μεσαίες και 26% για τις μεγάλες . Προτείνουμε την κατάργηση του ΤΑΙΠΕ και του υπερταμείου και την ένταξη τους σε μια αναπτυξιακή τράπεζα για τη δημιουργία επενδυτικών ροών για τον ιδιωτικό τομέα. Η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιείται ως κεφαλαιακή βάση για την τράπεζα αυτή που θα ανήκει στο δημόσιο. Από τις τράπεζες που έχουμε να μην περιμένουμε κάτι. Τώρα τα περιουσιακά στοιχεία τα ξεπουλάνε για… φραγκοδίφραγκα. Σας φέρνω ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού. Θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των πολιτών από αυτό;».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Fraport και την … άντληση κεφαλαίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Όσο για τον ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δήλωσε πως θα έχουμε και συνέχεια:

“Έρχεται και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί να μην υπάρχουν τα ίδια επακόλουθα. Σας θυμίζω τι έκανε το 2012 ο κ. Βενιζέλος. Οι τράπεζες έχουν πτωχεύσει από το 2008. Η λήψη νέου δανείου ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου. Το δικό μου πλάνο ήταν διαφορετικό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ατελείωτη νύχτα και για αυτό φτιάξαμε το ΜΕΡΑ 25” .

Η συνέντευξή τύπου στο Δήμο Ρόδου 

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Δήμο Ρόδου ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

«Την τελευταία στυγνή δεκαετία οι κυβερνήσεις φεύγουν αλλά τα μνημόνια μένουν. Μπήκαμε στο πιο ύπουλο και προβληματικό μνημόνιο που βαθαίνει την πτώχευση του ιδιωτικού τομέα και των νοικοκυριών . Η επόμενη κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν θα έχει πρόβλημα με τις αποπληρωμές. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Μια χώρα που πτωχεύει όλο και πιο πολύ δεν έχει πρόβλημα αποπληρωμών», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως η ΜΕΡΑ 25 θα κάνει αγώνα ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις προτάσεις τις πρώτες πενήντα ημέρες λειτουργίας της νέας Βουλής.
Όσο για το ψηφοδέλτιο ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως είναι εξαιρετικό.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση φορολογικών συντελεστών.

«Το καθεστώς του Αιγαίου πρέπει να ξαναγίνει ξεχωριστό. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το ΦΠΑ», είπε ενώ αναφέρθηκε και στο μεγάλο κόστος των μεταφορών στα νησιά .
«Τα νησιά έχουν διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές σε αρκετές χώρες. Δεν θα επαναληφθεί το 2015. Την επόμενη ημέρα θα νομοθετήσουμε για το ΦΠΑ και την φορολογία των επιχειρήσεων», δήλωσε και επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις στη Ρόδο πληρώνουν υπέρογκους φόρους κάτι που δεν συμβαίνει στην Τουρκία.
Όλα αυτά δεν χρειάζεται όπως είπε να τεθούν στην κρίση του Euroworking Group . Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το κόμμα του θα είναι στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
«Δεν μας πέφτει λόγος. Αυτό είναι απόφαση του ελληνικού λαού. Η άγρια ομορφιά της Δημοκρατίας αυτή είναι. Μας ενδιαφέρει οι προτάσεις μας να βοηθούν το δημόσιο διάλογο. Τόσα χρόνια ο κόσμος έχει κουραστεί με τα μνημόνια. Εμείς προτείνουμε επτά τομές που πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από όλα τα άλλα».

Για τα κόκκινα δάνεια δήλωσε πως είναι όνειδος αυτό που συμβαίνει και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η διαχείριση των οφειλών.  Μίλησε και για τις χρυσές βίζες που δεν είναι απαγορευτικό να δίνονται αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα.

Παράλληλο σύστημα πληρωμών

Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που σχεδίασε ο κ. Βαρουφάκης είπε:
«Το παράλληλο νόμισμα το ήθελε ο κ.Σοιμπλε. Εμείς θέλουμε παράλληλο σύστημα πληρωμών. Δεν είναι παράλληλο νόμισμα. Με τη χρήση τεχνολογίας θα γίνεται η μεταφορά κεφαλαίων από τους λογαριασμούς για τις πληρωμές. Έτσι δανείζεται το κράτος από τον πολίτη και ο πολίτης παίρνει φοροαπαλλαγή. Και αυτό με τη χρήση κάρτας όπως η πιστωτική. Αν το είχαμε, αυτό, θα ήμασταν βιώσιμοι εντός του ευρώ. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε στη δραχμή. Δεν το αποκλείουμε όμως. Αυτή τη στιγμή έχουμε εθελοντικό παιδομάζωμα. Πολλοί νέοι φεύγουν και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Καχεκτικό το μεταφορικό ισοδύναμο

Σε ερώτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο δήλωσε πως δεν καλύπτει την απώλεια από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

«Είναι γραφειοκρατικό σύστημα. Είναι καχεκτικό και όχι ισοδύναμο. Γιατί να δημιουργούμε μια γραφειοκρατική λύση και να μην επιστρέψουμε στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ;», δήλωσε.

Μίλησε για την έξυπνη επικοινωνιακή πολιτική της Εσθονίας και το σύστημα της που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα. Για τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να χαρίζει τίποτε.

“Ορθολογικός συμψηφισμός είναι η σωστή λύση. Δεν είναι ιερά τα χρέη αλλά οι άνθρωποι”, δήλωσε.

“Οσο για τα debate δήλωσε πως μπορεί να κάνει με τον οποιονδήποτε.  Πιστεύω στο διάλογο εφόσον δεν είναι κοκορομαχία”, είπε.

Η γειτονική χώρα

“Η Τουρκία είναι μια χώρα με ασταθή καθεστώτα. Όλα αυτά δημιουργούν φυγόκεντρες δυνάμεις που τα αποσταθεροποιούν. Η οικονομία της Τουρκίας έχει 200 δις κάθε χρόνο. Η τράπεζα της γειτονικής χώρας είναι σε κατάσταση πανικού. Όταν ο ηγέτης δίπλα στριμώχνεται δημιουργεί και ένα θερμό επεισόδιο”, είπε.

Η συγκέντρωση στο Semiramis

Ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε τις θέσεις του και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Semiramis.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας έκανε σύντομη τοποθέτηση αφού μίλησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος του στα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα οι κκ. Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Κανετάκης, Θεοδώρα Κοντέλα, Ελένη Κούτρου και Θανάσης Μπαράκαε εξήγησαν του λόγους που επέλεξαν να είναι υποψήφιοι με.το ΜΕΡΑ 25.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης έκανε διάλογο με τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα για να τον ακούσουν.

Απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για την οικονομία, τη φορολόγηση και ανέλυσε τις προτάσεις του.

Ωστόσο στο ερώτημα για την επένδυση στο Γκόλφ Αφάντου δήλωσε ότι δεν είναι τόσο καλός γνώστης του θέματος ως προς τις λεπτομέρειες του!

Ρεπορτάζ: Μαρία Χονδρογιάννη


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Δεκτή η Τροπολογία Αρβανίτη: Όχι στο ψαλίδισμα του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις
Το δίλημμα, του Αντγου ε.α Νικολάου Χιονή (Επίτιμου Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων)
«Όταν τρώμε ΔΕΝ…τραγουδάμε»! – “NO singing while eating…and NO dancing in the aisles”!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.