Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική Συνεντεύξεις

Βάιος Καλοπήτας: “Χρειάζεται αλλαγή γενιάς του πολιτικού προσωπικού. Το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί”, της Μαρίας Χονδρογιάννη

 *Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι Δημοσιογράφος

Οι πολίτες να εμπιστευθούν μια πραγματικά προοδευτική πρόταση

Βάιος Καλοπήτας: “Χρειάζεται αλλαγή γενιάς του πολιτικού προσωπικού – Έρχονται ανακοινώσεις για τις υποψηφιότητες”

“Είμαστε πάρα πολύ  σίγουροι για το έμψυχο δυναμικό της παράταξης μας.  Έχουμε στελέχη με εμπειρία, έχουμε νέους ανθρώπους με  ικανότητες, έχουμε  επαφή με τα πραγματικά  προβλήματα . Μόνο να ζηλέψουν έχουν οι άλλοι πολιτικοί χώροι και όχι  το αντίθετο”.

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στο iporta το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κ. Βάιος Καλοπήτας με αφορμή τις συζητήσεις για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του κόμματος .

” Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Έλληνες νοιώθουν εγκλωβισμένοι, για να  τους απεγκλωβίσουμε χρειάζεται μία νέα πίστη για την  πολιτική. Για μας είναι αναγκαίο όσο ποτέ να συγχρονίσουμε την πολιτική με  τις ανάγκες της κοινωνίας”‘ λέει ο κ. Καλοπήτας και προσθέτει πως σκοπός είναι να περάσουμε  από την γενιά των 60+ πολιτικών στην γενιά των 40 ή των 30.

Σε ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή των προσώπων που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛ. ο κ. Καλοπήτας τονίζει πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα και οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον τρέχοντα μήνα.

“Χρειάζεται  αλλαγή γενιάς του πολιτικού  προσωπικού για να βρει η πολιτική  την χαμένη της γοητεία. Χρειάζεται να  οικοδομηθούν από την αρχή νέες σχέσεις, να πιστέψουμε πως το πολιτικό  προσωπικό είναι η λύση και όχι το  πρόβλημα όπως θεωρούμε τώρα. Χρειάζεται όμως και η εμπειρία των ανθρώπων που ήταν εδώ στα δύσκολα και κράτησαν ζωντανή την  παράταξη μας. Εμπειρία Νέα γενιά – Επαφή με τα πραγματικά  προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς πρέπει να εκφράσουμε και τα τρία”.

Ο Καλοπήτας όντας στη νέα γενιά των πολιτικών μιλά ξεκάθαρα στη συνέντευξη για τους πολιτικούς για τα κόμματα για την κυβέρνηση και δηλώνει έτοιμος και στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσει στην αρένα των εκλογών για ένα καλύτερο αύριο.

Η συνέντευξη του κ. Καλοπήτα αναλυτικά:

Θα πετύχει τελικά η κυβέρνηση τα προσδοκώμενα  αποτελέσματα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης;

Αν τα προσδοκώμενα είναι λίγη  παραμονή στην εξουσία,  ίσως . Αν  όμως εννοείται  την  καθημερινότητα του Έλληνα , δυστυχώς όχι  Κανείς  δεν περιμένει από το νέο υπουργικό σχήμα  να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, να επαναφέρει τους  μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα  νησιά, έστω να άρει τα  Capital Controls. Το  μόνο που καλυτερεύει σε κάθε  ανασχηματισμό αυτής της κυβέρνησης είναι οι θέσεις  του Κυβερνητικού τους εταίρου (ΑΝΕΛ), που γίνονται περισσότερες.

Με  στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους επιχειρείται από την κυβέρνηση η άντληση ψηφοφόρων από άλλα κόμματα.  Αποτελεί αυτό απειλή;

Το ότι  κάποια στελέχη που μπήκαν στο  κυβερνητικό σχήμα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, δεν σημαίνει ότι τους εκφράζουν . Η παρελθοντολογία είναι κάτι στο οποίο επένδυσε ο κ. . Τσίπρας για να ανέβει στην  εξουσία, σήμερα επαληθεύεται  ξανά  πως είναι δέσμιος των  παθογενειών του πολιτικού συστήματος , με ανακυκλωμένα πολιτικά προϊόντα δεν μπορείς να βρείς νέες λύσεις.

Θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές το Μάιο η νωρίτερα; Ποιοι παράγοντες μπορεί να  συντελέσουν σε αυτό;

Είναι  πλέον δεδομένο πως μετά το  διάγγελμα της Ιθάκης ολοκλήρωσαν την πορεία της κυβέρνησής τους .  Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει , οι εκλογές θα  γίνουν την χρονική περίοδο που συμφέρει το  Κυβερνητικό σχήμα ώστε να  μετριάσουν τις απώλειες τους. Το πραγματικό  ζήτημα όμως είναι οι πολίτες να  εμπιστευτούν μία πραγματικά προοδευτική πρόταση για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση . Εμείς θα την  παρουσιάσουμε σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο τη Δευτέρα, 3  Σεπτέμβρη στην  εκδήλωση που κάνουμε για τα 44  χρόνια από την Επέτειο Ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης η Πρόεδρος μας  κ. Γεννηματά θα  την εξειδικεύσει σε πολύ  συγκεκριμένες προτάσεις που  αφορούν όλη την  επικράτεια.  Μια κρίση  που θα μπορούσε να έχει τελειώσει πολύ  νωρίτερα εάν η Νέα Δημοκρατία κι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζαν πλάτη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Η περίοδος του  Αντιμνημονίου και των δύο  στοίχισε στη χώρα. Εάν  κάποιοι δεν παραπλανούσαν τον  ελληνικό λαό με παραμύθια με άλλες λύσεις αυτό το  οποίο έγινε  στην υπόλοιπη  Ευρώπη θα  μπορούσε να έχει γίνει και στην  Ελλάδα , το πρόγραμμα μνημονίου να κρατήσει το  πολύ τρία χρόνια.

Έχουν  ξεκινήσει από το ΚΙΝΑΛ οι  διαδικασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου;

Οι  διαδικασίες έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχει ανάγκη  ο χώρος μας την σεναριολογία.

Με ποια κριτήρια θα συγκροτηθεί το  ψηφοδέλτιο καθώς η  ΝΔ θα παρατάξει πολύ ισχυρά στελέχη στις εκλογές;

Πρώτα από όλα είμαστε πάρα πολύ  σίγουροι για το έμψυχο δυναμικό της παράταξης μας.  Έχουμε στελέχη με εμπειρία ,έχουμε νέους ανθρώπους με  ικανότητες, έχουμε  επαφή με τα πραγματικά προβλήματα. Μόνο να ζηλέψουν έχουν οι άλλοι πολιτικοί χώρο και όχι  το αντίθετο. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Έλληνες νοιώθουν εγκλωβισμένοι  , για να  τους απεγκλωβίσουμε χρειάζεται μία νέα πίστη για την  πολιτική. Για μας είναι αναγκαίο όσο ποτέ να συγχρονίσουμε την πολιτική με  τις ανάγκες της κοινωνίας , και αυτό μπορεί να  συμβεί μόνο αν οι φορείς νέων  ιδεών , νέων  εργαλείων , νέων αντιλήψεων  βγουν μπροστά. Σκοπός μας είναι  να παραδώσουμε το  σχεδιασμό και την υλοποίηση στις κοινωνικές ομάδες του αύριο να περάσουμε από την γενιά των 60+ πολιτικών στην γενιά των 40 ή των 30. Αυτό όπως καταλαβαίνεται είναι κάτι το οποίο το  δουλεύουμε συνεχώς η πολιτική  ανανέωση δεν είναι ένα μονοσήμαντο γεγονός , επιχειρείται καθημερινά ,  ξεκινάει από  τα μέλη , τις  ο ργανώσεις βάσεις μας και  φθάνει  μέχρι τους  ανθρώπους που θα  συμμετέχουν> στα ψηφοδέλτια μας είτε αναφέρεστε στον Δήμο είτε στην Περιφέρεια είτε στις Κοινοβουλευτικές Υποψηφιότητες. Χρειάζεται  αλλαγή γενιάς του πολιτικού  προσωπικού για να βρει η πολιτική  την χαμένη της γοητεία. Χρειάζεται να  οικοδομηθούν από την αρχή νέες σχέσεις , να πιστέψουμε πως το πολιτικό  προσωπικό είναι η λύση και όχι το πρόβλημα όπως θεωρούμε τώρα . Χρειάζεται όμως και η εμπειρία των ανθρώπων που ήταν εδώ στα δύσκολα και κράτησαν ζωντανή την  παράταξη μας. Εμπειρία Νέα γενιά – Επαφή με τα πραγματικά  προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς πρέπει να εκφράσουμε και τα τρία.

Πότε θα  ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις  υποψηφιότητες στο  Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς ο κ. Γλυνός  έχει ανακοινώσει ότι θα οριστικοποιήσει την απόφαση του στα μέσα Σεπτεμβρίου  ενώ και ο πρώην  υπουργός κ. Νικητιάδης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την  περιοχή μας;

Όπως πολύ  καλά γνωρίζετε ο πολιτικός μας  χώρος παραδοσιακά  πρωταγωνιστούσε στην περιοχή και πάντα κατέβαινε με αξιώσεις  στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα Δωδεκάνησα ήταν ανέκαθεν μία προοδευτική περιοχή. Για το Δήμο η κατάσταση  είναι λίγο πολύ  δεδομένη, σιγά σιγά μπαίνουμε  στην τελική ευθεία και για την  Περιφέρεια. Σημασία δεν έχει όμως να στηριζόμαστε σε υποθετικές υποψηφιότητες. Μέσα στον Σεπτέμβρη θα ανακοινωθούν και ο κόσμος θα κρίνει τα θετικά και τα αρνητικά του καθενός. Σημασία έχει να προσφέρει ο κάθε υποψήφιος από το μετερίζι του και την  επόμενη μέρα των εκλογών και η  αυτοδιοίκηση να πάει ένα βήμα μπροστά τον τόπο  μας. Το σίγουρο είναι πως το  ανθρώπινο  δυναμικό της παράταξης μας θα  είναι στην πρώτη γραμμή , και οι  υποψηφιότητες  που θα υποστηριχθούν θα είναι  υποψηφιότητες νίκης.

Το 2015 ήσασταν υποψήφιος στις  εθνικές  εκλογές με το ΠΑΣΟΚ ,  έχετε  οριστικοποιήσει την απόφαση σας για συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές;

Με τιμάει το γεγονός πως υπάρχουν φίλοι  και μέλη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα μου. Το Γενάρη του 2015 κάποιοι έταζαν τα πάντα στον ελληνικό λαό με σκοπό την  εξουσία, κάποιοι άλλαζαν  πολιτική στέγη , κάποιοι πάλι επέλεγαν έναν πιο  δύσκολο δρόμο , κόντρα στο ρεύμα  των ημερών,  αυτόν της υπεύθυνης συμμετοχής. Προσωπικά πήρα την απόφαση να  συμμετέχω ανιδιοτελώς  γιατί αισθάνθηκα χρέος απέναντι  στην γενιά μου να αγωνιστώ για τα δικά της αιτήματα , και γιατί αισθάνθηκα χρέος  απέναντι στην παράταξη , αυτήν που έδωσε  ελπίδα και προοπτική στις γενιές των πατεράδων μας να παλέψω μαζί με άλλους αξιόλογους συνυποψήφιους  για να κρατηθεί όρθια . Αν δεν δίναμε τότε αυτή την μάχη στα δύσκολα ίσως  δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτήν την συζήτηση σήμερα.  Φυσικά πιστεύω στην ενεργή συμμετοχή  των νέων όπως σας είπα πριν , φυσικά έχω την διάθεση της συνεισφοράς κυρίως στον τόπο μου που  έχει σημαντικές δυνατότητες .Όπως  το  2015 παραμένω στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της παράταξης.

Ποιο  πιστεύετε ότι μπορεί να είναι το  αποτέλεσμα που  μπορεί να φέρει το ΚΙΝΑΛ στις  εκλογές ;

Εμείς  οφείλουμε να εκφράσουμε τους προοδευτικούς  πολίτες και να δώσουμε λύση στα προβλήματα τους. Αν το  καταφέρουμε αυτό, τότε δεν υπάρχει ταβάνι.

Πώς  βλέπετε την επιστροφή του κ. Κ Σκανδαλίδη στο  ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου  για το ΚΙΝΑΛ;Έχει  κλειδώσει η επιστροφή  του;

Όπως είπα και  πριν η σεναριολογία δεν  βοηθάει κανέναν. Οποιαδήποτε υποψηφιότητα παραμένει ενεργή στον πολιτικό μας χώρο είναι ευπρόσδεκτη, ειδικά από έμπειρα στελέχη . Κάθε τέτοια ενδυνάμωση είναι  καλή και για τα Δωδεκάνησα και  για την παράταξη.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μπάμπης Τσέρτος: “Είμαστε σχιζοφρενικοί”, της Τζίνας Δαβιλά
Ηλίας Καραβόλιας
Εθνική Ηδονοδύνη, του Ηλία Καραβόλια
Διαβήτης αλά Κοέλιο, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.