Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Από τον Α/ΓΕΣ Αντγο Αλκιβιάδη Στεφανή η λύση απουσίας γιατρού στη Σύμη-Η μοναδική πόρτα που “άνοιξε” στις εκκλήσεις του Δημάρχου Σύμης, της Τζίνας Δαβιλά

Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής: ο Αρχηγός που λύνει προβλήματα.

Στον Αρχηγό του ΓΕΣ εν τέλει απευθύνθηκε ο Δήμαρχος Σύμης κος Λευτέρης Παπακαλοδούκας για να λύσει το θέμα της απουσίας γιατρού στο νησί του, την Πυργοδέσποινα της Δωδεκανήσου. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής εξ ολοκλήρου παρών, με βαθιά ευαισθησία, ανθρωπιά, ενσυναίσθηση και διάθεση προσφοράς σε κάθε λογικό αίτημα και γνωρίζοντας εξ ιδίων τον βαθμό δυσκολίας της καθημερινότητας στα ακριτικά νησιά [υπήρξε Μέραρχος της 95 ΑΔΤΕ κατά το έτος 2014-15], άμεσα [εντός μίας ώρας] έστειλε στο αγροτικό ιατρείο της Σύμης οπλίτη γιατρό που υπηρετούσε στη Σύμη, προκειμένου να συνδράμει στην εξαντλητική εργασία της μοναδικής αγροτικής γιατρού του νησιού, μην έχοντας ωστόσο το δικαίωμα στην νόμιμη εξέταση και συνταγογράφηση φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Δημάρχου Σύμης, μετά την κίνηση του Αρχηγού ΓΕΣ, κινήθηκε και η διαδικασία ώστε συνεργαζόμενα τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Αμύνης σε τέσσερις εβδομάδες να έχουν δημοσιεύσει ΦΕΚ στο οποίο θα νομιμοδοτούνται αρμοδιότητες στον συγκεκριμένο οπλίτη γιατρό.

Το ιστορικό:

Ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας τον τελευταίο χρόνο ζητεί για την ασφάλεια των πολιτών του νησιού του ένα Διευθυντή έναν παθολόγο, έναν ακτινολόγο, δυο αγροτικούς και έναν οδηγό για το Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμη. Το όχημα του ΕΚΑΒ υπάρχει και είναι δωρεά Γουλανδρή, ενώ οδηγός του προς το παρόν είναι άλλοτε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλοτε ο αντιδήμαρχος του νησιού και κάπου-κάπου και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Τους τελευταίους μήνες η Σύμη έχει μόνο μια αγροτική γιατρό, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στον όγκο και την σοβαρότητα των απαιτήσεων της καθημερινότητας του νησιού. Τα έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται στη Ρόδο με το σκάφος του Λιμενικού [μιάμιση ώρα πλεύσης] και χωρίς συνοδούς.

Στο πρόσφατο 13ο Συνέδριο Περιφερειών που έγινε στη Ρόδο [Μάιος 2018], ο κος Παπακαλοδούκας επανέλαβε  χωρίς περιστροφές το διαρκές αίτημά του: ζήτησε γιατρούς για το νησί του τονίζοντας στους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας ότι «θέλει τους γιατρούς χθες, γιατί αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο είτε με νησιώτες πολίτες, είτε με  τουρίστες, η εξέλιξη θα είναι για όλους δυσμενής, καθώς θα πρέπει να παρέμβει Εισαγγελέας». Ο Υπουργός κος Πολάκης δεν τοποθετήθηκε [το λες και σοφία όταν κατανοείς ότι κάποιος ζητεί το αυτονόητο], ενώ η Διοικήτρια της ΔΥΠΕ, κα Όλγα Ιορδανίδου, η οποία κατοικοεδρεύει στη Σύρο, τον ειρωνεύτηκε λέγοντας του ότι «δεν ξέρει να διεκδικεί και ότι μια πόρτα είναι η Αθήνα για να ζητήσει με ευγένεια ό,τι θέλει». Επίσης, τον χαρακτήρισε αγενή χλευάζοντάς τον ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του προτείνοντας του να μην ασχολείται ούτε με λάσπες, ούτε με ασθενείς. Στην προσωπική μου παρέμβαση προς την κα Ιορδανίδου, μού απάντησε: «εσείς οι νησιώτες παραείστε ευαίσθητοι και σας πνίγει το συναίσθημα. Κακό κάνετε. Δεν ξέρετε να διεκδικείτε».

Στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα του Δημάρχου Σύμης την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, όσο και η κα Ιορδανίδου δεν απάντησαν. Συνέπεια αυτού ήταν να καλέσει τον Αρχηγό ΓΕΣ για άμεση και έμπρακτη βοήθεια.

Αξίζει να τονιστεί ότι πρώτος ο Στρατός Ξηράς στην καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017 στη Σύμη με εντολή του τέως Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγου Νικόλαου Χιονή [και νυν Διοικητή Διεύθυνσης Καταδρομέων] ανέλαβε την αποκατάσταση του νησιού, ενώ οι λοιποί φορείς ακολούθησαν. Είναι υποδειγματικό το πάθος των Στελεχών της 95 ΑΔΤΕ σε κάθε ανάγκη των τοπικών κοινωνιών των νησιών, να συμβάλλουν ώστε άμεσα να ομαλοποιηθεί η ζωή των κατοίκων, που εκτός από την ακούραστη συμμετοχή τους σε δύσκολες καταστάσεις [πλημμύρες, πυρκαγιές, διακομιδές] είναι παρόντες και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ενημερωτικά σήμερα 1 Ιουλίου 2018,  εξακολουθεί να εκλείπει από τον προγραμματισμό ΦΕΚ η προκήρυξη θέσεων Διευθυντή και Γιατρών για το Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης. Επιπλέον, το κτήριο που προοριζόταν να στεγάσει τη δομή Υγείας Σύμης έχει ολοκληρωθεί, αλλά παραμένει άδειο.

Τέλος, μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι και ανέκδοτο: ο κος Παπακαλοδούκας σε έκτακτο περιστατικό με τουρίστα σε εστιατόριο της Σύμης εκτελεί χρέη οδηγού για να μεταφερθεί στο πολυδύναμο και μη στελεχωμένο ιατρείο του νησιού. Η σύζυγός του τού δίνει ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ για τον ευχαριστήσει για την αμεσότητα νομίζοντας πως είναι οδηγός ταξί εκτάκτων περιστατικών. «Μα είμαι ο Δήμαρχος, της απαντά. Δεν μπορώ να τα δεχτώ». «Αποκλείεται να είστε ο Δήμαρχος», αποκρίνεται η κυρία, «συγχαρητήρια όμως για το χιούμορ σας».

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
“Κατά Ματθαίον” (Παζολίνι), του Αλέξανδρου Μπέμπη
Είναι η βία, βλάκα, τίποτε άλλο, του Νίκου Βασιλειάδη
Ευχές από τον Αντιδήμαρχο Ρόδου κο Σάββα Καλαθενό

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.