Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Αποστολάκης-Στεφανής: το εκρηκτικό “δίδυμο” των Επίτιμων Αρχηγών και η Πολιτική, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

«Η τιμημένη στολή του Αξιωματικού βγαίνει μόνο όταν προκύψει  η αποστρατεία του, δίκαια ή άδικα, και ξαναφοριέται μόνο σε πόλεμο»

 

Εκεί που ήσουν ήμουνα και εδώ που είμαι θα΄ρθεις;

Στην περίπτωση των Αρχηγών κκ Αποστολάκη και Στεφανή, όσο και αν η γράφουσα υποστήριζε πως ο δεύτερος ήταν «καταδικασμένος να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ» για αντικειμενικούς λόγους   – γεγονός για το οποίο χλευάστηκα ποικιλοτρόπως – εν τέλει αποστρατεύτηκε, πράξη που προκάλεσε δυσαρέσκεια και αρνητικούς σχολιασμούς τόσο στους στρατιωτικούς κύκλους λόγω κατάφωρων (εξόφθαλμων) ικανοτήτων του Στρατηγού Α.Στεφανή, όσο και στην κοινωνία. Διότι ο κος Στεφανής, ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ ήταν και παραμένει αγαπητός, σεβάσμιος ή το λιγότερο συμπαθής .

Οι κύριοι Αρχηγοί είχαν σοβαρά θέματα μεταξύ τους, καθαρά προσωπικής φύσης, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να παραμερίσουν ώστε να ωφεληθεί η Πατρίδα. Το ποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Αποτέλεσμα αυτών των προσωπικών διενέξεων ήταν να γίνει το ΚΥΣΕΑ όχι για να δικαιολογηθεί η υπουργοποίηση του Ναυάρχου Αποστολάκη, αλλά για να αποστρατευθεί ο Στρατηγός Στεφανής. Και μετά ξεκίνησε το ντόμινο, των στρατιωτικά προσκείμενων του «στρατοπέδου Στεφανή» που αποστρατεύτηκαν, αλλά και πολιτικών – διπλωματικών εξελίξεων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από έναν έξυπνο άνθρωπο σαν τον Ναύαρχο Αποστολάκη θα περίμενε κανείς πιο εύστοχες κινήσεις ή για να το θέσω σωστά, πιο έξυπνες συμφωνίες. Εννοώ την διασφάλιση της παρουσίας του την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όποτε αυτές γίνονταν. Οκτώβριο ή Ιούνιο. Το λάθος του κου Αποστολάκη να δεχτεί την υπουργοποίησή του κλείνοντας βιαίως την στρατιωτική του καριέρα, χωρίς να διασφαλίσει την προσωπικότητα του, την υπόστασή του, την παρουσία του στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο τιμητικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά μόνο και πάντα πρώτος, απεδείχθη μέγα σφάλμα. Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ποτέ έναν Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να περιμένει την σταυροδοσία. Στα μάτια μου είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό. Είτε υπήρξε άριστος, είτε μέτριος Αρχηγός Σώματος. Διότι τα κόμματα κάνουν Αρχηγούς και τους μέτριους.

Όμως η Πολιτική χτίζεται πάνω σε θυσίες. Και οι καριέρες χτίζονται πάνω σε θυσιασμένες Ιφιγένειες. Ο κος Τσίπρας ουδόλως εκτίμησε την προσωπικότητα του Ευάγγελου Αποστολάκη και εδώ και δυο τουλάχιστον εβδομάδες έχει διαρρεύσει ότι θα ήταν τρίτος σε σειρά στο Επικρατείας. Ξαναλέω: Τρίτος. Τι ντροπή! Ποιος φταίει; Ο Πρωθυπουργός; Ή ο Ναύαρχος; Μα, σ’ένα ελεεινό παιχνίδι,  ακάθαρτο και θολό, σαν την Πολιτική φταίνε και οι δύο.

Και αν η δικαίωση έρχεται αργά, όπως λένε, αναρωτιέμαι στην περίπτωση Στεφανή ποια θα είναι; Να επιστρέψει στο Στρατό ως Α/ΓΕΕΘΑ επί Νέας Δημοκρατίας; Να ενταχθεί σε ψηφοδέλτιο της ΝΔ;  Στο Επικρατείας; Οπουδήποτε αλλού; Λ.χ. στα Δωδεκάνησα που τα αγαπά πολύ; Βόρειο Αιγαίο από όπου έλκει την καταγωγή του; Είναι τελικά η δικαίωση για τον αδίκως αποστρατευμένο κο Στεφανή η ένταξή του σε κάποιο ψηφοδέλτιο οποιουδήποτε κόμματος; Γι’αυτό κόπιασε τόσα χρόνια; Για να γίνει η … μελλοντική Ιφιγένεια κάποιου κόμματος; Για να τον χρησιμοποιήσουν οι εκάστοτε Αρχηγοί κατά τα συμφέροντά τους; Πόσο δίκαιο είναι αυτό για την προσωπικότητα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ; Προφανώς, όσο ο ίδιος αποφασίσει να γίνει αναλώσιμος του όποιου κόμματος. Διότι βουλευτές, υπουργοί, υφυπουργοί και λοιποί εγγεγραμμένοι σε ψηφοδέλτια είναι αναλώσιμοι. Και για να μην παρεξηγηθούν τα γραφόμενά μου: αναφέρομαι αυστηρά στις περιπτώσεις πολιτικοποίησης Αξιωματικών.

Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο ή άδικο, αλλά με βεβαιότητα θα υποστηρίξω πως είναι άστοχο. Χωρίς λογική. Ο κος Επίτιμος Αρχηγός Στεφανής δεν έχει ανάγκη κανένα κόμμα. Αντιθέτως, τα κόμματα και οι πολιτικοί Αρχηγοί τον έχουν ανάγκη. Δεν επιτρέπεται ο ίδιος να γίνει το όχημα για την επιτυχία κανενός πολιτικού Αρχηγού.

Και οποίος ισχυριστεί ότι ο κος Μητσοτάκης-που αναμένεται στην Πρωθυπουργία – αλλά και οποιοσδήποτε άλλος – είναι περισσότερο αξιόπιστος και έντιμος από τον κο Τσίπρα, θα του ζητήσω να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν του. Στους τυχάρπαστους, κυνικούς και επικίνδυνους πολιτικούς τυχοδιώκτες που έχει κατά καιρούς στηρίξει. Ο πολιτικός Αρχηγός που έχει δυο μέτρα – δυο σταθμά (ΕΔΩ περισσότερα), που άνετα έχει στηρίξει κατάπτυστες υποψηφιότητες γιατί απλά έβαψαν την Ελλάδα μπλε (ένας χιουμοριστικός σχολιασμός θα απαντούσε ‘”δηλαδή τα΄κανε θάλασσα;”) , άλλο τόσο εύκολα και χωρίς ενδοιασμούς θα αποδομήσει τον αριστότερο των αρίστων. Έστω και με όνομα βαρύ. Δεν θα ήθελα ποτέ να δω σε αποδόμηση τον Στρατηγό Στεφανή. (Σχετικά με τη παραπομπή: μην απατάται ο αναγνώστης ότι το θέμα είναι προσωπικό. Το καλό και το κακό, όταν “χτυπήσει” την πόρτα ενός, είναι νομοτελειακό ότι θα χτυπήσει την πόρτα και άλλων.)

Άλλωστε ο Στρατηγός Στεφανής είναι φιλόδοξος μεν, αλλά με μυαλό «μαχαίρι». Κοφτερό. Γνωρίζει ότι τα πολιτικά παιχνίδια είναι στημένα σαν τραπουλόχαρτα.  Δεν θα θυσίαζε κανέναν άσσο του παρά μόνο για Ιερό σκοπό. Και η Πολιτική δεν είναι._

Διευκρίνιση: η περί πολιτικής παρουσίας του Επίτιμου Α/ΓΕΣ Α. Στεφανή  είναι υποθετική και στηρίζεται σε δημοσιεύματα που τον τοποθετούν ως υποψήφιο στο Επικρατείας, στη Λέσβο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί ΝΔ.  

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
1757cee8d6c7f7381f45800772e011ea_XL.jpg
Γιάννης Χαρούλης: ο αριστοκρατικός αντάρτης, του Μιχάλη Κουμπιού
Πατριωτισμός, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Λάκης Παππάς: ιστορίες στο studio της Columbia, του Γιάννη Παπαϊωάννου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.