Πρόσωπα - Αφιερώματα

Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής: ο Άνθρωπος που τρέμει ο Ερντογάν, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

pane_di_capo_2.JPG

Pane di capo 

Ρόδος: Ανάληψη Αποστόλου Παύλου 50-Στάδιο Διαγόρας, Βενετοκλέων –Ασγούρου, Εμπορικό Κέντρο και Pane di capo delivery: 224100-3600. Εαρινή-καλοκαιρινή περίοδος: Πηγές Καλλιθέας 

Η φωτογραφία είναι από τη χθεσινή επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στη Ρω με την ακόλουθη φράση του ίδιου: “Το ηθικό μας ακμαιότατο και η ψυχή μας πάλλεται από υπερηφάνεια”.

Δεν διαφεύγουν του Ερντογάν οι πολυσχιδείς ικανότητες του Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει το iPorta.gr.

Στην πραγματικότητα η τοποθέτησή του αιφνιδίως στην πρώτη θέση ευθύνης του Στρατού Ξηράς στις 16 Ιανουαρίου 2017 ήταν εύστοχη κίνηση απαλλαγμένη από πολιτικά κίνητρα και ερείσματα.

Ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Ελληνικός Στρατός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, του οποίου το ποιόν δεν είναι άγνωστο, όπως επίσης άγνωστος δεν είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδρούσε ο πνιγμένος που από τα μαλλιά του πιάνεται, δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος.  Δηλαδή, να εξαπολύει απειλές προς κάθε κατεύθυνση, να στοχεύει στο βασανισμό και την εκτέλεση των αποτυχημένων πραξικοπηματιών και να διατάζει τη σύλληψη δημοσιογράφων που γράφουν εναντίον του.

Τέθηκε στην Ελλάδα ως Επικεφαλής του Στρατού Ξηράς ένας Ανώτατος Αξιωματικός, μέγας  στην Στρατιωτική Διπλωματία και Άμυνα, διακεκριμένος παγκοσμίως από το Πρώτο Πανεπιστήμιο Άμυνας στον Κόσμο, το   National Defense University  και διαθέτοντας τέτοιο πάθος και πείσμα που όμοιό του μόνο ορκισμένοι Μάρτυρες της Ορθοδοξίας έχουν επιδείξει. Υγιές, ανόθευτο, ανιδιοτελές, ηθικό, ιερό για την Πατρίδα.

Στην τελετή αλλαγής Διοίκησης της Μεραρχίας Ρόδου της 95 ΑΔΤΕ  ο Αρχηγός Αντγος Στεφανής προτού ξεκινήσει με το Chinook για την Νήσο Ρω, είχε δηλώσει στη Ρόδο: «Αισθάνομαι χαρά γιατί βρίσκομαι σε ένα μέρος οικείο όπου πραγματικά νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου. Είμαι στη Ρόδο για να καταδείξω την προσήλωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε αυτό τον ιδιαίτερο γεωστρατηγικά χώρο της πατρίδος μας. Ως Αρχηγός Στρατού την πρώτη μέρα που ανέλαβα ήρθα εδώ και το βράδυ κατέλυσα στο Καστελόριζο. Η σημερινή κατάσταση επιβάλλει να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είμαστε εκπαιδευμένοι, γνωρίζουμε τι θα κάνουμε και είμαστε έτοιμοι. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η περιοχή είναι πάρα πολύ καλά από στρατιωτικής άποψης, έτσι ώστε οι πολίτες να ασχολούνται με τα ειρηνικά τους έργα, με αυτά που πρέπει να ασχολούνται.» .

Στην τελευταία φράση του Α/ΓΕΣ, ο Ερντογάν λίγες ώρες αργότερα απάντησε με παρενόχληση από δυο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που περικύκλωσαν το ελικόπτερο του Chinook στο οποίο βρισκόταν ο Αρχηγός Στρατού Αντιστράτηγος Στεφανής, ο νέος Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Ρουμάνης και άλλοι 15 αξιωματικοί. Η αεράμυνα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας λειτούργησε εξαιρετικά, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος το κατάφωρο: την προκλητικότητα των Τούρκων προς το πρώτο πρόσωπο του Στρατού Ξηράς. Το ερώτημα είναι ρητορικό: θα μπορούσαν να το αιφνιδιάσουν χτυπώντας το και πυροδοτώντας την ειρήνη στο Αιγαίο; Φυσικά. Γιατί δεν το έκαναν;

Προφανώς για λόγους που ο τούρκος πρόεδρος αξιολογεί ως σοβαρότερους και απείρως πιο επικίνδυνους για τον ίδιο και τη χώρα του. Το εύκολο είναι να επιτεθείς. Το δύσκολο είναι να αποδείξεις ότι είχες δίκιο και να βρεις συμμάχους. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι επιτυχείς μόνο όταν έχουν «πλάτες» και ισχυρούς συμμάχους. Είναι άραγε ο Πούτιν ο ισχυρός του σύμμαχος; Πιάνεται εύκολα φίλος ο Ρώσος Πρόεδρος; Ποια είναι τα κοινά τους σημεία; Η θρησκεία; Η οικονομία, Η διπλωματία; Η πολιτική; Οι διεκδικήσεις; Η Ιστορία;

Όσο το πλαίσιο είναι ασαφές τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν θα πέφτει σε λάθη εντυπωσιασμού, ανίκανος- ευτυχώς για τον ίδιο, το λαό του κι εμάς φυσικά – να εφαρμόσει τις απειλές του. Αν παρ’ελπίδαν κάτι του βγει στραβά, το πρόβλημα θα είναι στον ίδιο –και στο λαό του φυσικά.

Με την επιθετικότητά του και στο πρόσωπο του Αντιστράτηγου Στεφανή ο Ερντογάν επιβεβαίωσε αυτό που  είχα επισημάνει από την αρχή: τον μη αντιμετωπίσιμο φόβο του απέναντι σε μια διεθνώς αποδεκτή και σεβάσμια στρατιωτική προσωπικότητα που χίλιοι Ερντογάν μανιασμένοι δεν μπορούν να φτάσουν σε επίπεδο υγιούς πάθους, φιλοπατρίας, ευελιξίας, διπλωματίας και ευφυΐας. Γιατί οι ασφαλέστερες αρετές είναι η ψυχραιμία και η προετοιμασία. “Ακόνισε τα σπαθιά σου όσο θες, αλλά μάθε να περιμένεις. Να δεις και ακούσεις. Έτσι κερδίζονται οι μάχες” μου είχε πει πριν από 30 χρόνια ο πατέρας μου.  Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος νομίζει ότι μόνο με το οπλικό του σύστημα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αλλά η πραγματικότητα βρίσκεται αλλού: στην ευψυχία που ο στρατός του στερείται. Διότι χειρότερος του πρακτικού ευνουχισμού είναι ο ψυχικός.

Αυτά τα απλά.

Κατ’άλλα : είμαστε σε καλά χέρια οι ‘Έλληνες. Ας συνεχίσουμε τις ειρηνικές μας δραστηριότητες, όπως λέει και ο Αρχηγός ΓΕΣ κος Στεφανής.

ΥΓ 1ο : Μεγάλης σημασίας έχει η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πούτιν, κατόπιν πρόσκλησης του δεύτερου.

ΥΓ 2ο: Και φυσικά  μεγίστης σημασίας θα έχει η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ επί του συμβάντος αερομαχιών πάνω από το κεφάλι του Α/ΓΕΣ, των Αξιωματικών και του πληρώματος.  Και δη, της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee) του ΝΑΤΟ, που αποτελείται από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών-μελών του.

05.03.2018

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ένας αναρχικός πρίγκιπας, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Πολύ σκληρός ο πέλεκυς…, του Γιώργου Αρκουλή
Ηλίας Κατσούλης: ο στιχουργός των φτωχών, του Άγγελου Κουτσούκη
1 Comment
  • Βασίλης Οικονομόπουλος
    22 Ιανουαρίου 2019 at 02:10

    Κάποιοι 2 χρόνια πριν, τον είχαν κατηγορήσει για την επίσκεψη – διανυκτέρευσή του στο Καστελόριζο, πριν καλά – καλά αναλάβει καθήκοντα Α/ΓΕΣ ! Το τελευταίο διάστημα άρχισε να μαθαίνει ο Ελληνικός λαός για την νευραλγικότητα του Καστελορίζου, από Δημοσιογράφους σε Ελλάδα και Τουρκία, Στρατιωτικούς Αναλυτές, Πανεπιστημιακούς Καθηγητές αλλά και Πολιτικούς όλων των κομμάτων, που γράφουν άρθρα, σχολιάζουν ή παίρνουν θέση, σε σχέση με τον τρόπο που η Τουρκία “εστιάζει” σε αυτό ! Επειδή λοιπόν στις αρετές ενός Ηγήτορα εκτός από την Επιχειρησιακή Ικανότητα, είναι η Πρόβλεψη, η σωστή Αντίληψη της Γεωπολιτικής Κατάστασης και το Διάβασμα του Αντιπάλου, οφείλουν σήμερα αυτοί οι “κάποιοι” τουλάχιστον να ανασκευάσουν ? Δύο χρόνια μετά, κατόπιν εορτής, ας προσπαθήσουν έστω και σήμερα, να πάρουν το μήνυμα που εκπέμπει ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής “απέναντι “, από την πρώτη κιόλας μέρα ! Είμαι σίγουρος ότι οι “γείτονες” που το πήραν, εύχονται να “γλυτώσουν” απ αυτόν μέσω των επικείμενων κρίσεων! Μακάρι η πατρίδα μας , αναθέτοντάς του άμεσα καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ, να μη τους κάνει την χάρη!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.