ΕΥ ΖΗΝ Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ανάσταση στην Παναγιά Γράμμουστα ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντγος Α.Στεφανής

Spread the love
  • 18
    Shares

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου

Ανάσταση στην Παναγιά Γράμμουστα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου επέλεξε να κάνει για το 2018 ο Αρχηγός ΓΕσ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος εγκαινίασε την 1η Αυγούστου 2017 τον Ιερό ναό που λειτούργησε μετά από 77 χρόνια στο χωριό Γράμμος.

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν λίγες ημέρες ο Ιερέας του Ναού έκανε Δέηση για τους δυο Έλληνες φυλακισμένους στρατιωτικούς στην Ανδριανούπολη. 

Ιστορία του Ναού:

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου, στα θεμέλια παλαιοτέρου Ναού, τον οποίον είχαν καταστρέψει τα στρατεύματα του Αλή Πασά.

Όπως αναφέρει στην περιγραφή η μητρόπολη Καστοριάς, «ο Ναός φέρει στα κλίτη του πολεμίστρες, απ’ όπου οι κάτοικοι του χωριού αντιμετώπιζαν τους τουρκαλβανούς. Το χωριό και ο Ναός δοκιμάζονται και στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνος, όπου οι Βούλγαροι κομιτατζήδες λεηλατούν την περιοχή και ασεβούν προς την θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Η περιοχή του Γράμμου γίνεται πεδίο μαχών στα χρόνια και του ελληνοϊταλικού πολέμου. Μπορεί, άλλωστε, να διακρίνει κανείς χαρακώματα και οβίδες της εποχής.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου η περιοχή δέχεται τη χαριστική βολή. Ο Γράμμος γίνεται ορμητήριο των ανταρτών και ο Ναός της Παναγίας αρχηγείο, κολαστήριο και φυλακές. Μαρτυρούνται δε, δεκάδες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, εντός και εκτός του Ιερού Ναού. Οι κακουχίες των πολέμων αφήνουν ερείπιο τον Ναό»

 

 

  • 18
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Την Πέμπτη η τελετή Παράδοσης – Παραλαβής της 95 ΑΔΤΕ-Νέος Μέραρχος ο Υπγος Νικόλαος Φλάρης
Ο Πρόεδρος και η ηδονή της Ήρας, του Νίκου Σταθόπουλου
Δεξιό και Αριστερό κιτς, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.