ΕΥ ΖΗΝ Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ανάσταση στην Παναγιά Γράμμουστα ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντγος Α.Στεφανής

Spread the love
  • 18
    Shares

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου

Ανάσταση στην Παναγιά Γράμμουστα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου επέλεξε να κάνει για το 2018 ο Αρχηγός ΓΕσ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος εγκαινίασε την 1η Αυγούστου 2017 τον Ιερό ναό που λειτούργησε μετά από 77 χρόνια στο χωριό Γράμμος.

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν λίγες ημέρες ο Ιερέας του Ναού έκανε Δέηση για τους δυο Έλληνες φυλακισμένους στρατιωτικούς στην Ανδριανούπολη. 

Ιστορία του Ναού:

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου, στα θεμέλια παλαιοτέρου Ναού, τον οποίον είχαν καταστρέψει τα στρατεύματα του Αλή Πασά.

Όπως αναφέρει στην περιγραφή η μητρόπολη Καστοριάς, «ο Ναός φέρει στα κλίτη του πολεμίστρες, απ’ όπου οι κάτοικοι του χωριού αντιμετώπιζαν τους τουρκαλβανούς. Το χωριό και ο Ναός δοκιμάζονται και στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνος, όπου οι Βούλγαροι κομιτατζήδες λεηλατούν την περιοχή και ασεβούν προς την θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Η περιοχή του Γράμμου γίνεται πεδίο μαχών στα χρόνια και του ελληνοϊταλικού πολέμου. Μπορεί, άλλωστε, να διακρίνει κανείς χαρακώματα και οβίδες της εποχής.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου η περιοχή δέχεται τη χαριστική βολή. Ο Γράμμος γίνεται ορμητήριο των ανταρτών και ο Ναός της Παναγίας αρχηγείο, κολαστήριο και φυλακές. Μαρτυρούνται δε, δεκάδες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, εντός και εκτός του Ιερού Ναού. Οι κακουχίες των πολέμων αφήνουν ερείπιο τον Ναό»

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 18
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Google “IDIOT”! (Ηλίθιος), του Γιώργου Σαράφογλου
Οι δύο κυρίες του Joker, του Νότη Μαυρουδή
Kostis A. Makris
Λέξεις στο τετράγωνο “Οι εχθροί”, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.