Συνεντεύξεις

Αλίκη Μοσχή-Gauguet: “Η σχέση Γαλλίας και Ελλάδας είναι το τέλειο πάντρεμα μεταξύ καρδιάς και λογικής”

Spread the love

Κα Gauguet, γεννηθήκατε στην Ρόδο και είστε ταυτόχρονα ελληνίδα και γαλλίδα. Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με την Γαλλία;

Εάν η Ελλάδα είναι η χώρα της γέννησής μου που γαλούχησε την ψυχή και την καρδιά μου, η Γαλλία είναι η χώρα που τροφοδότησε το πνεύμα μου!

Στην Γαλλία έκανα τις πανεπιστημιακές μου σπουδές, αρχικά στην Σορβόννη, στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού, πριν συνεχίσω για μεταπτυχιακά στην Ιταλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μέσα από το πνεύμα, η Γαλλία, τόπος ασύλου, πατρίδα των απατρίδων, των μεγάλων ανθρωπιστικών κινημάτων, των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθερίας του πνεύματος και της έκφρασης, του Μολιέρου, του Ρουσσό και του Βίκτωρ Ουγκώ, με προσέλκυσε και με κατέκτησε.

Όταν επιπλέον έρχεται η αγάπη ως επιστέγασμα όλων, είναι πια δύσκολο να ξεφύγεις! Ο σύζυγός μου είναι Γάλλος και τα παιδιά μας γεννήθηκαν στην Γαλλία. [O σύζυγός της ο Yves Gauguet ήταν εκδότης βιβλίων Τέχνης διακεκριμένων Ζωγράφων, όπως τουSalvador Dalí που ήταν και προσωπικός του φίλος]

– Πώς θα περιγράφατε εν συντομία τις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας ;

Ως το τέλειο πάντρεμα μεταξύ καρδιάς και λογικής.

– Ως επίτιμη πρόξενος, αποτελείται τον διαμεσολαβητή μεταξύ της περιφέρειας της Ρόδου και των γάλλων υπηκόων, είτε πρόκειται για μόνιμους κατοίκους ή για περαστικούς. Τι περιμένουμε από έναν επίτιμο πρόξενο ;

Για τους επισκέπτες είναι αρκετά απλό : μας ζητείται να διευκολύνουμε την παραμονή τους και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να τους βοηθάμε, να τους πληροφορούμε για την ιστορία του νησιού και την γαλλική παρουσία κατά την περίοδο των σταυροφοριών. Η ανάμνηση των Ιπποτών της Ρόδου παραμένει ζωντανή ανάμεσα στους μεγαλoπρεπείς τοίχους του Καταλύματος της Γαλλίας, το οποίο σήμερα αποτελεί και την έδρα της προξενικής μας αρχής.

Για τους μόνιμους κατοίκους μας η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Αποτελούμε για αυτούς έναν φυσικό και πνευματικό δεσμό μεταξύ δύο πατρίδων.

Φυσικό δεσμό, μέσω των χρηστικών, διοικητικών και πρακτικών διαδικασιών.

Πνευματικό δεσμό, όσον αφορά στην διατήρηση των δεσμών με την χώρα που άφησαν, αλλά και στην ενσωμάτωσή τους στην νέα γη που επέλεξαν να ζήσουν.

Παραμένουμε στη διάθεσή τους ως γέφυρα μεταξύ του « πριν και του μετά ».

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μιαν επώδυνη αύξηση των αιτημάτων κοινωνικής βοήθειας που συνδέεται με την οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα. Επίσης, όλο και περισσότεροι νέοι Έλληνες ζητούν την βοήθειά μας στην ανεύρεση εργασίας ή για τη συνέχιση των σπουδών τους στην Γαλλία.

– Διοργανώνετε πολλές περιοδεύουσες διεθνείς εκθέσεις. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας ;

Ετοιμάζουμε μια μεγάλη εικαστική έκθεση με τη συμμετοχή γυναικών καλλιτέχνιδων από τις 43 χωρών της ευρωμεσογειακής ζώνης και την οποία ελπίζουμε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά τον ερχόμενο Ιούλιο στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διυπουργικής για τα δικαιώματα της γυναίκας. Είναι μια έκθεση που φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε αργότερα στο σύνολο των χωρών μελών της Ένωσης για την Μεσόγειο, αποτείνοντας φόρο τιμής στη γυναίκα της Μεσογείου και τονίζοντας με τον τρόπο αυτόν την συμβολή της στην οικοδόμηση ενός χώρου ειρήνης και διαλόγου στην περιοχή.

– Ταξιδεύετε πολύ. Ποια είναι η χώρα ή ο προορισμός που σας άρεσε περισσότερο ;

Κάθε χώρα, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι ξεχωριστή και ασύγκριτη και η κάθε μια διατηρεί ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου.

Ωστόσο, η γαλλική Πολυνησία και ιδιαίτερα το νησί Μπόρα-Μπόρα, όπου και είχα την τύχη να ζήσω για ένα διάστημα, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, για τη χαρά της ζωής των κατοίκων του και τη μεγαλοπρεπή γαλήνη των τοπίων του.

Αλλά το ομορφότερο ταξίδι για μένα παραμένει πάντα το ίδιο : εκείνο της επιστροφής στην Ρόδο !

– Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν Γάλλο που θέλει να εγκατασταθεί στην Ρόδο;

Η εγκατάσταση στη Ρόδο, όπως και οπουδήποτε αλλού πέραν της χώρας καταγωγής μας, προϋποθέτει να γνωρίζουμε εξαρχής ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν άλλον πολιτισμό και έναν άλλον κόσμο, με μια κοινωνία και κανόνες που μερικές φορές είναι τελείως διαφορετικοί από εκείνους που ενδεχομένως έχουμε συνηθίσει.

Η απαραίτητη αλλαγή της νοοτροπίας απαιτεί καρδιά, δύναμη και θέληση.

καρδιά για να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε τον Άλλον και την διαφορετικότητά του.

δύναμη και θέληση για να μπορέσουμε να καταβάλλουμε τις απαραίτητες προσωπικές προσπάθειες και να γίνουμε ένα νέο άτομο, πλουσιότερο και πληρέστερο, αληθινή γέφυρα μεταξύ δύο κόσμων και δύο πολιτισμών.

Μόνο μέσα από αυτή την προσέγγιση η Ρόδος θα μπορέσει να προσφέρει χωρίς όρια την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, τον πλούτο της ιστορίας της, την γλυκύτητα του κλίματός της και την ομορφιά των τοπίων της.

Πριν τον εκπατρισμό στην Ελλάδα, θα παρότρυνα την ανάγνωση του βιβλίου του Henry Miller «Ο κολοσσός του Μαρουσιού » και εκείνο του Jacques Lacarrière «Το ελληνικό καλοκαίρι».

2013

SHARE
RELATED POSTS
Γιώργος Αρκουλής: μια συζήτηση για το “πλυντήριο” του ελληνικού ποδοσφαίρου και του βιβλίου, της Τζίνας Δαβιλά
Αρχείο: Συνέντευξη με τον Ψαραντώνη – Σήμερα σε νέα ραδιοφωνική συνομιλία στις 12:45 στον Παλμό της Δωδεκανήσου
Δρ Τσιφτσής: “Η θνησιμότητα από καρκίνους θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω καθυστερημένης διάγνωσης στην covid εποχή”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.