Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Υγεία

Έτος Μέριμνας Προσωπικού από το ΓΕΣ και συμπεράσματα από την ημερίδα με ΑΚΟΣ για στήριξη ψυχισμού & αποκατάσταση υγείας ασθενών

H επιστημονική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401 ΓΣΝΑ), εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που συνδιοργανώνει ο Στρατός Ξηράς με τη Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Εταιρεία «ΑΚΟΣ: Θεραπεία
σώματος και ψυχής» και είχε θέμα την «Εξατομικευμένη θεραπεία στον ογκολογικό ασθενή».

Η ημερίδα απευθυνόταν σε επαγγελματίες υγείας, την παρακολούθησε αριθμός εθελοντών και ασθενών, ενώ αποσκοπούσε στην ανάδειξη της πρόληψης ως μέσο αντιμετώπισης των ασθενειών. Στην εκδήλωση παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος απεύθυνε ομιλία προς τους συμμετέχοντες, κατά την οποία:

–  Xαιρέτησε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας και ευχήθηκε καλή  επιτυχία στους συμμετέχοντες.
–  Αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του ΓΕΣ με την εταιρεία ΑΚΟΣ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα διευρύνεται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου.
– Επεσήμανε το μέγεθος του έργου που επιτελείται στο 401 ΓΣΝΑ, το οποίο αποτελεί κομβικό πυλώνα υγειονομικής υποστήριξης.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν οι  εξατομικευμένες θεραπείες που στοχεύουν στις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων του ογκολογικού ασθενή και έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του. Οι εργασίες εστίασαν στην εξατομικευμένη φροντίδα σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και στην παράλληλη στήριξη του ψυχισμού του, με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του.

Η διεξαγωγή της επιστημονικής ημερίδας, επιβεβαίωσε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του ΓΕΣ και της εταιρείας ΑΚΟΣ, καθώς τα συμπεράσματα της κρίνονται σημαντικά, για την έγκυρη ενημέρωση του προσωπικού στον τομέα της πρόληψης.  Ως εκ τούτου, αντίστοιχες δράσεις, τόσο με την εταιρεία ΑΚΟΣ, όσο και με εξειδικευμένους φορείς, θα συνεχιστούν αμείωτα καθ΄όλη τη διάρκεια του 2018, ως έτος Μέριμνας Προσωπικού, με στόχο τη θωράκιση του έμψυχου δυναμικού σε θέματα δημοσίας υγείας.

Αναλυτικά:

Τίτλος της επιστημονικής ημερίδας: «Εξατομικευμένη θεραπεία στον ογκολογικό ασθενή» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κοινών δράσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής», στο πλαίσιο του Συμφωνητικού Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΓΕΣ, στο πλαίσιο το οποίο έχει οριστεί από το ΥΠΕΘΑ, έχει ανακηρύξει το 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό.

Η διεπιστημονική συνάντηση εστίασε στην εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενή σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα αλλά και στην παράλληλη στήριξη του οργανισμού και του ψυχισμού του, με στόχο την αποκατάσταση και τη λειτουργικότητά του. Απευθυνόταν σε επαγγελματίες υγείας ενώ την παρακολούθησαν και εθελοντές αλλά και ασθενείς. Η ενότητα με θέμα «Πρόληψη και επιβίωση» επικέντρωσε σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη των νεοπλασματικών νοσημάτων και συνδέονται με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής. Όπως επισήμαναν οι ομιλητές η μεσογειακή διατροφή, η φυσική άσκηση και η αποχή από τον καπνό και το αλκοόλ αποτελούν προϋπόθεση ευζωίας. Εστίασαν δε στις δραματικές αλλαγές που επιφέρει στη ζωή του ασθενούς η νόσος κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά όπως και στον καθοριστικό ρόλο των προληπτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το τεστ Παπανικολάου στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στην ενότητα που αφορούσε στη «Σύγχρονη θεραπευτική του καρκίνου», παρουσιάστηκαν αναλυτικά σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι με έμφαση στην ανοσοθεραπεία και στη στοχευμένη μοριακή θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων. Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές τα νέα φάρμακα – αποτέλεσμα μελέτης δεκαετιών- χάρη στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της καρκινογένεσης, αποτελούν πλέον σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Αναφορικά με τις νεότερες εξελίξεις στην ακτινοθεραπευτική, επισημάνθηκε ότι οι υπερσύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές προσφέρουν βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα, μειώνοντας παράλληλα την τοξικότητα. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων υπήρξε μνεία και για τη διάγνωση και τη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των καρκίνων ήπατος και παγκρέατος, οι οποίοι παρουσιάζουν έως σήμερα υψηλή θνητότητα.

Στην ενότητα με θέμα τον καρκίνο του μαστού υπήρξε εκτενής αναφορά στη διάγνωση και θεραπεία μιας ιδιαίτερης μορφής του, που αφορά στη θηλή του μαστού και ονομάζεται νόσος του Paget. Παράλληλα, αναλύθηκαν οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον καρκίνο του μαστού, με έμφαση στις στοχευμένες θεραπείες. Οι συμμετέχοντες εστίασαν στον καθοριστικό ρόλο της πρώιμης διάγνωσης και παρουσίασαν τις δυνατότητες πλαστικής αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή, με την συγκριτική ανάλυση των νεότερων τεχνικών.

Στην ενότητα του συνεδρίου για την «Υποστήριξη του Ογκολογικού ασθενή», παρουσιάσθηκε με πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο η εμπειρία που βιώνουν οι ασθενείς σε όλες τις φάσης της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος της υποστήριξης του ασθενούς αλλά και των οικείων του, από ομάδα ειδικών επιστημόνων (ψυχιάτρου, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού).

Αναφορικά με τα διατροφολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς, τονίσθηκε η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισής τους από εξειδικευμένους διατροφολόγους.

Σημαντικός όπως υπογραμμίσθηκε και ο ρόλος του ογκολογικού νοσηλευτή στη θεραπευτική αλυσίδα, αναφερόμενοι στους ειδικούς κανόνες φροντίδας του ουδετεροπενικού ασθενή σε όλες τις νοσηλευτικές παρεμβάσεις και δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των λοιμώξεων και στους κανόνες σίτισης. Ιδιαίτερη μνεία υπήρξε τέλος και για το ρόλο του νοσηλευτή στην αντιμετώπιση της υπερεμεσίας, που αποτελεί μία από τις συχνότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί η Ελλάδα εξάγει γενόσημα, αλλά επιμένει να καταναλώνει τα ακριβότερα πρωτότυπα;, του Γιάννη Γορανίτη
Η ιστορία του ανθρώπου είναι η ιστορία της μετανάστευσης, του Χρήστου Χωμενίδη
Μετρώντας τον Φ.Π.Α., του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.